...

Martyna Feser: „Ne aš tikslų siekiu, o jie patys ateina pas mane“

Verslas

2015.01.19

Autorius: Gintaras Gimžauskas

Temos: .

Martyna Feser: „Ne aš tikslų siekiu, o jie patys ateina pas mane“

Martyna Feser – nuosavo baro „Kaštonas“ įkurėja. Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip manote, kiek metų reikia sulaukti, kad galėtum vadintis geriausiu Lietuvos barmenu? Iš anksto reikia įspėti, kad šiuo atveju pasisekimas ir nugyventas amžius nėra glaudžiai susiję. Aišku, be patirties – niekaip, tačiau, kai kalbama apie kūrybą, daug padėti ir kompensuoti gali aistra darbui. Tai patvirtina ir geriausia Lietuvos barmene šiais metais pripažinta 24-erių klaipėdietė Martyna Feser, kuri visai nesigaili dėl nutrauktų studijų Londone ir labai džiaugiasi „Kaštonu“ – nuosavu baru, įkurtu Klaipėdoje. Nors dėmesio jam reikia daug, jauną moterį tai tik skatina tobulėti ir augti.

Noras įkvėpti gyvybės naktinei Nidai

M. Feser yra tikra Lietuvos pajūrio gyventoja, vaikystę praleidusi Nidoje. Užaugusi toli nuo mylimo miesto ji nepabėgo – gyvena Klaipėdoje.

„Esu dviejų barų „Kaštonas“ Nidoje ir Klaipėdoje bendrasavininkė. Anksčiau studijavau filmų režisūrą ir žiniasklaidą Londone, tačiau, dar nespėjus baigti studijų, įsibėgėjo Klaipėdos „Kaštono“ atidarymo darbai, tad neiškenčiau ir kaip kulka parlėkiau į Lietuvą. Ir tai, manau, vienas geriausių mano sprendimų gyvenime“, – džiaugiasi pašnekovė.

Barą gali paversti kūrybinėmis dirbtuvėmis arba jis gali tapti sąstingio karalyste. Man visada buvo svarbu novatoriškumas, kūrybiškumas, todėl galiu drąsiai sakyti, kad mėgstu savo darbą, nes jis neapriboja tobulėjimo.

M. Feser

Kaip pati teigia, ji net neįtarė, kad kada nors taps barmene. Šis darbas atrodė toks sudėtingas, altruistinis ir net mistinis. Pasirodo, jis toks ir yra.

„Tapimą barmene galėčiau pavadinti paprasčiausiu atsitiktinumu, nes tai nebuvo mano gyvenimo planas ar tikslas, bet juk niekas niekada nevyksta be reikalo“, – svarsto mergina ir priduria, kad viskas prasidėjo prieš šešerius metus, pasibaigus vasaros sezonui. Tuomet Nidoje ji su draugu vaikštinėjo pamariu ir nesutiko nė vieno žmogaus. Tai įkvėpė imtis veiksmų.

„Anuomet turėjau marias laiko, o ateities planai buvo migloti, todėl nusprendėme, kad patiems nereikia užmigti, o ką nors daryti. Kilo mintis – Nidoje nėra kur naktį pavalgyti. Kalbos nebuvo tuščios ir kitą sezoną jau sukomės prie „Kaštono“ baro. Nuo tos akimirkos ir prasidėjo mano kelionė į barmenės pasaulį“, – prisimena M. Feser.

Kadangi pirmas baras veikė sėkmingai, buvo nutarta pakartoti sėkmę kitur, tad „Kaštonas“ metė sėklą ir į Klaipėdą.

Baras – tarsi kūrybinės dirbtuvės

Kai „Kaštono“ patalpos buvo įrengtos, baras pastatytas, o jo lentynos linko nuo gėrimų, trūko tik vienos smulkmenos – kad jis veiktų.

„Aš nuo pat pradžių buvau atsakinga už darbą prie baro, tad teko nemažai pasidomėti. Skaičiau daug literatūros, naršiau interneto platybėse, klausiau draugų patarimų. Lengva nebuvo, nes nežinia visada gąsdina, tačiau pats procesas buvo daugiau malonumas nei darbas. Po truputį viskas darėsi aiškiau, atsirasdavo drąsos improvizuoti, bandyti ką nors sukurti pačiai. „Kaštone“ jau nuo pirmos dienos buvo galima ragauti įvairių kokteilių. Tiesa, pirmieji buvo pagaminti drebančiomis rankomis, bet su meile“, – šypsosi pašnekovė.

Pasak jos, turbūt sunkiausia atrasti individualią darbo specifiką ir pagrįstą asmeninį požiūrį. O tai atsiranda tik per praktiką. Turi nuolatos domėtis, eksperimentuoti, ragauti. Todėl M. Feser stengiasi kuo daugiau laiko praleisti dirbdama prie baro, nes ten ir gimsta idėjos, kyla klausimų ir, svarbiausia, gaunamas grįžtamasis ryšys iš klientų. Ir kuo toliau, tuo labiau suprantama, kad mokymasis neturi ribų.

„Ar tai pašaukimas? Sunku pasakyti. Tai buvo daugiau aplinkybės, kurias gali arba stengtis išnaudoti, arba ne, – dėsto mergina. – Barą gali paversti kūrybinėmis dirbtuvėmis arba jis gali tapti sąstingio karalyste. Man visada buvo svarbu novatoriškumas, kūrybiškumas, todėl galiu drąsiai sakyti, kad mėgstu savo darbą, nes jis neapriboja tobulėjimo. Gal tai ir galima vadinti pašaukimu?“ – retoriškai klausia viena „Kaštono“ įkūrėjų.

Siekis tobulėti nuvedė į čempionatą

Pasak M. Feser, kritika – geriausia dovana. Jei teisingai ją priimi, ji suteikia motyvacijos tobulėti. Susitikti su bendraminčiais ir pasidalyti patirtimi visada įdomu ir smagu. Visa tai vienoje vietoje galima rasti tik barmenų čempionatuose, tad dalyvauti buvo tiesiog būtina.

„Man niekada nėra taip rankos drebėjusios, kaip pirmą kartą dalyvaujant Lietuvos barmenų čempionate. Bet tas stresas tik į sveikatą! Čempionatą pavyko laimėti ir gavau galimybę važiuoti į Laplandiją. Sunku net apibūdinti, kokia laiminga jaučiausi, nes pamačiusi, su kuo teks varžytis, tikrai nesitikėjau tokio rezultato. Tai buvo kaip žaibas iš giedro dangaus, kuris suteikė daugiau pasitikėjimo savimi. O neseniai vėl laimėjau. Šįkart keliausiu į Kubą“, – neslepia džiaugsmo jaunoji verslininkė ir pripažinta barmenė.

Pasiteiravus, kokių tikslų ji dar nori siekti, mergina tikina, kad jų daug, bet, kadangi iki dabar dauguma įvykių jos gyvenime atsitiko netikėtai ir iš anksto neplanuotai, tai M. Feser tik kloja kuo tvirtesnį pagrindą, kad tikslai patys galėtų lengviau prie jos artėti.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.