...

Patirtis grūdina

Verslas

2015.02.24

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

Patirtis grūdina

Portalo įkūrėjas - Jevgenijus. Asmeninio albumo nuotr.

Būsto paieškos gali tapti didžiuliu iššūkiu kiekvienam. Sunku surasti tinkamą. Sunku nelikti antram susidomėjusiųjų eilėje. Sunku nelikti nusivylusiam. Gal todėl ir verslų, pasiryžusių spręsti nekilnojamojo turto rinkos problemas, netrūksta. Tiesa, įsitvirtinti ir pasiekti sėkmę pavyksta nedaugeliui. Jevgenijus ir Martynas įsitikinę, kad jų portalas bus iš tų, kuriam pasiseks. Pasak Jevgenijaus, sėkmės bus siekiama projektą plėtojant ne kaip paprastą skelbimų portalą, o labiau kaip interaktyvų nekilnojamojo turto paieškos įrankį, kuriame būtų integruotos su šiuo turtu susijusios sritys.

Verslas – sena svajonė

Jevgenijus pasakoja, kad turėti savo verslą svajojo jau labai seniai, o portalo idėja atsirado studijų laikais. „Noras turėti verslą, ką nors savo buvo jau nuo vaikystės. Jau mokydamasis universitete žinojau, kad vieną dieną tikrai atidarysiu ką nors savo. Portalo idėja atsirado labai paprastai, netgi studentiškai. Kolega vieną dieną paklausė manęs, ar ką nors žinau apie internetinę prekybą. Atsakiau, kad šiek tiek žinau. Mano draugas programuotojas pasiūlė pradėti e. parduotuvę – jis programuotų, o aš užsiimčiau vadyba. Tačiau ką pardavinėsime? Galvojome ir niekaip negalėjome sugalvoti. O aš prieš tai buvau padirbėjęs nekilnojamojo turto vadybininku. Taigi pasiūliau kurti nekilnojamojo turto portalą“, – teigia pašnekovas.

Dirbdamas tu tobulėji, nes nuolat bendrauji su žmonėmis. Iš pradžių buvome niekas ir bandėme prasimušti. Dauguma žiūrėjo iš aukšto ir klausė, kodėl jiems vertėtų su mumis prasidėti. Tačiau tokia patirtis užgrūdina.

Jis pripažįsta, kad rinkoje konkurencija labai didelė, bet rasti savo vietą joje galima pasiūlius ką nors nauja. „Iš tikrųjų manome, kad puslapiai už skelbimų viešinimą ima nepagrįstai daug. Jie naudojasi savo monopoliu. Norime sukelti šiek tiek daugiau konkurencijos. Taip norime pritraukti ir šiek tiek vyresnio amžiaus žmones, nes šioje srityje jie vis dar labiau kliaunasi laikraščiais. Taigi nusprendėme pasiūlyti paslaugą „išsikviesk vadybininką“: ji skirta padėti įdėti skelbimą, padaryti jį patrauklesnį“, – sako verslininkas.

Pagalba skelbimų autoriams dažnai tikrai praverstų. Jevgenijus pardavėjų skelbimuose pastebi daugybę trūkumų. „Dažnai matyti nemokėjimas pateikti skelbimo: netiksliai įvesti duomenys, nėra komentarų, nuotraukų. Šie dalykai žmonėms tikrai trukdo. Man pačiam, kai dirbau nekilnojamojo turto agentu, beveik visada tekdavo perfotografuoti butus. Dažniausiai būdavo taip, kad labai prastas nuotraukas pakeitus kokybiškomis objektą labai greitai nupirkdavo. Netvarkingi aprašymai irgi daro labai neigiamą įtaką“, – tikina jis.

Pradžia buvo sunki

Pasak pašnekovo, verslo pradžia buvo tikrai sunki. Sukūrus patį tinklalapį ir pradėjus ieškoti partnerių, teko kaip reikiant pavargti. „Turiu pastebėti, kad maniau, jog bus šiek tiek lengviau. Konkurencija labai didelė. Ne tik iš didžiųjų žaidėjų pusės. Rinkoje yra apie dvidešimt mažų žaidėjų, kurie, kaip vėliau supratome, mums padarė tikrą meškos paslaugą. Nekilnojamojo turto bendrovės iš pradžių labai vengė su mumis bendradarbiauti, net jeigu ir siūlėme ką nors nemokamai. Pavyzdžiui, siūlėme automatinio sinchronizavimo paslaugą, bet agentūras tam reikėjo įkalbinėti labai ilgai. Su mumis kalbėdavosi labai nenoriai. Visada klausiau kodėl. Juk mes neprašome jokių pinigų ir kaip tik siūlome nemokamas paslaugas. Galiausiai man atsakė, kad daug tokių puslapių atsidaro, padirba du mėnesius ir užsidaro. Tada tie skelbimai pakimba ir gadina agentūros įvaizdį“, – pasakoja Jevgenijus.

Vis dėlto pamažu tinklalapis įsivažiavo, o verslininkas dabar galvoja apie tolesnius tikslus. „Šiuo metu mūsų verslas, galima sakyti, yra ir pomėgis. Rizikos kol kas turime minimaliai. Vienintelės sąnaudos – mūsų darbas, nes viską darome patys. Vienintelė didesnė investicija yra mūsų pačių laikas. Tačiau tai netruks ilgai, nes ieškosime investicijų iš šalies. Be to, toliau augti bus neįmanoma, o vienintelis būdas yra reklama, kainuojanti didžiulius pinigus. Prasidėjus šiam etapui, ateis ir gerokai didesnė rizika. Tačiau tai ir žavi, nes tada negalėsi tinginiauti, teisintis. Dabar tokia galimybė dar yra“, – įsitikinęs pašnekovas.

Ambicijų netrūksta

Šiuo metu verslininkai darbus dalijasi dviese. Martynas gyvena Jungtinėje Karalystėje ir ten tvarkosi su programavimo darbais, o Jevgenijaus sritis yra vadyba. Pasak jo, dviese kurti verslą daug lengviau. „Tai yra labai gerai, nes pavieniui tikrai nebūtume nieko padarę. Kartais būna tokių sunkesnių akimirkų, kai pagalvoji, kad gal čia nieko nebus. Viena tokių buvo ir palyginti neseniai. Tačiau kartu pasikalbi ir supranti, kad gauni gerokai daugiau, nei atiduodi“, – pasakoja jis.

Abiem portalo kūrėjams – tai ne pagrindinis darbas. Projektui reikia aukoti savo laisvalaikį. Tačiau pašnekovui prie tinklalapio praleisto laiko nė kiek negaila. „Tai atrodo lyg gyvenimo dalis. Dirbdamas tu tobulėji, nes nuolat bendrauji su žmonėmis. Iš pradžių buvome niekas ir bandėme prasimušti. Dauguma žiūrėjo iš aukšto ir klausė, kodėl jiems vertėtų su mumis prasidėti. Tačiau tokia patirtis užgrūdina. Supranti, kad, jeigu nepavyko iš pirmo ar antro karto, pasiseks iš dvidešimto. Galiausiai juk vis tiek prasimušėme. Svarbiausia bandyti ir turėti daug valios“, – sako Jevgenijus

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.