...

Kaune taksi verslą išplėtojęs Arnoldas Kubiliūnas neįsivaizduoja savęs kitoje srityje

Verslas

2015.03.12

Autorius: Gražina Vincel

Temos: .

Kaune taksi verslą išplėtojęs Arnoldas Kubiliūnas neįsivaizduoja savęs kitoje srityje

Arnoldas Kubiliūnas - taksi verslo Kaune įkūrėjas. Asmeninio albumo nuotr.

Maždaug metus vienoje įmonėje padirbėjęs taksi vairuotoju, Kaune gyvenantis Arnoldas Kubiliūnas (30) 2012 m. nusprendė imtis savo taksi verslo. Šiuo metu jo klientai dažniausiai būna užsieniečiai verslininkai, todėl pagrindinis iššūkis – užtikrinti aptarnavimo kokybę.

Kuriant taksi verslą nebūtina steigti bendrovės

„Vieną kartą reikėjo keisti automobilį. Kai įsigijau naują, supratau, kad pasirinktas modelis man nepatinka ir jį reikia kažkur panaudoti. Vadinasi, reikia samdyti vairuotoją ir nusipirkti dar vieną automobilį. Taip atsirado du automobiliai, o vėliau jų skaičius dar paaugo. Tuo metu kaip tik buvo galimybė vairuotojams registruoti individualią veiklą, buvo palanki mokestinė aplinka“, – pradžią prisimena jis.

Tai yra daugiau amatas nei verslas. Pats ieškojau darbo, kuriame galėčiau dirbti, kiek noriu, kada noriu, ir manęs niekas nevaržytų. Dabar neįsivaizduoju, kad šiame darbe nedirbčiau. Ir dabar vis tiek vairuoju taksi automobilį.

A. Kubiliūnas

Šiuo metu automobilių yra penkiolika. Ne visi jie priklauso taksi verslo plėtotojui. Dalis vairuotojų prisijungė turėdami savo transportą. Kaip pasakoja A. Kubiliūnas, komandoje kiekvienas vairuotojas dirba pagal individualios veiklos pažymą, o jeigu kreipiasi kokia įmonė, jis, kaip komandos atstovas, vyksta į derybas.

Priešingai nei įprastos taksi paslaugas teikiančios bendrovės, pašnekovo plėtojamas taksi verslas aptarnauja verslo klientus. „Daugiausia teikiame paslaugas įmonėms, kurios dirba tarptautiniuose vandenyse. Pavyzdžiui, atvyksta įvairių vadovų iš užsienio, juos reikia pasitikti oro uoste ir nuvežti iš Vilniaus į Kauną arba iš Kauno į Klaipėdą ir pan. Be to, esame orientuoti į asmenų konfidencialumą. Klientų sąraše turime nemažai viešų asmenų, kuriems rūpi, kad apie juos niekas nekalbėtų, ką jie veikia“, – savo klientų auditoriją apibūdina jis.

Nuo pasitikimo oro uoste iki pasivažinėjimo su mergina

Pagal auditoriją teikiamos ir atitinkamos paslaugos. Prireikus pasitikti klientą Vilniaus, Kauno, Palangos ar Rygos oro uostuose, dėl to nekyla problemų. Jeigu atvykęs asmuo dar nebūna apsisprendęs, kur apsistoti, pasiūlomos rekomendacijos arba apgyvendinimo paslaugos. „Be taksi verslo, plėtoju ir papildomą paslaugą – trumpalaikę būsto nuomą. Galime išnuomoti kelis butus Kauno centre, iš jų lengva pasiekti įvairius objektus“, – atskleidžia pašnekovas.

Būna atvejų, kai atvyksta vienišų turistų, norinčių nuotykių, draugijos, pamatyti miestą, todėl dar viena siūloma paslauga yra pasivažinėjimas su mergina, kuri palaiko draugiją panašiai kaip gidė, pasakoja A. Kubiliūnas.

Taigi labai svarbu, kad automobilis ir jo vairuotojas atitiktų tam tikrus reikalavimus. Pagrindinis jų – tvarkingumas. „Žiūrime ne į automobilio amžių, bet į tai, kaip jis išlaikytas. Jeigu transporto priemonė yra 15 metų, bet salonas švarus, o vairuotojas tvarkingai apsirengęs, mes drąsiai priimame šį žmogų į savo komandą“, – tvirtina verslininkas.

Vairuotojas turi turėti aukštąjį išsilavinimą

Priimant naujoką keliamas vienas reikalavimas, sulaukęs ne itin teigiamos reakcijos. Pats aukštąjį išsilavinimą turintis A. Kubiliūnas to nori ir iš kitų vairuotojų. Taksi verslo plėtotojas įsitikinęs, kad būtent aukštasis išsilavinimas žmogui suteikia tam tikros brandos, kitokio bendravimo su kitais žmonėmis. Dar vienas svarbus kriterijus – būtinai mokėti bent anglų kalbą. Jeigu vairuotojas gali bendrauti dar ir rusų kalba, tai taip pat didelis pranašumas. Be to, jis turi būti nerūkantis. Pašnekovas pastebi, kad, nors dabartinės taisyklės draudžia rūkyti taksi automobilyje, vis dėlto daug kas šio reikalavimo nesilaiko.

A. Kubiliūnas teigia, kad norinčiajam prisijungti prie taksi vairuotojų komandos darbo patirtis šioje srityje nebūtina: „Nemažą darbo stažą taksi versle sukaupę vairuotojai mohikanai jau turi susikūrę ar perėmę viziją iš ilgiau dirbančių vairuotojų, todėl būna įsikabinę senų standartų, priešinasi naujovėms, tad mums geriau būtų vairuotojas be patirties.“

Kokių naujovių bandoma įdiegti? Tarkime, automobiliuose turi būti planšetiniai kompiuteriai, per kuriuos transliuojama automobilio stovėjimo vieta, įžymios miesto vietos, galima pažiūrėti filmą, jeigu laukia tolima kelionė. Pats vairuotojas per planšetinį kompiuterį gauna užsakymus.

Neįsivaizduoja savęs kitoje srityje

Pasiteiravus, ar šis taksi verslas yra perspektyvi verslo niša, pašnekovas tvirtina, kad jaunam žmogui, turinčiam bent trejų metų vairavimo stažą, yra palanki galimybė užsidirbti, mat galima dirbti tiek, kiek nori, nėra griežto darbo grafiko, todėl tinka ir norintiesiems derinti studijas su darbu.

„Tai yra daugiau amatas nei verslas. Pats ieškojau darbo, kuriame galėčiau dirbti, kiek noriu, kada noriu, ir manęs niekas nevaržytų. Dabar neįsivaizduoju, kad šiame darbe nedirbčiau. Ir dabar vis tiek vairuoju taksi automobilį“, – entuziastingai pasakoja A. Kubiliūnas.

Tiesa, jis prisimena, kad iš pradžių plėtojant šį verslą teko susidurti su keletu iššūkių. Vienas jų susijęs su teisinėmis problemomis, kurias, pašnekovo įsitikinimu, galima būtų išspręsti paprasčiau: „Pavyzdžiui, dabar licencija suteikiama automobiliui, o ne vairuotojui. Manau, kad turėtų būti atvirkščiai. Juk, jeigu keiti automobilį, automatiškai turi pirkti naują licenciją.“

Be to, aplinkinių reakcija sužinojus jo sumanymą nebuvo teigiama, mat dauguma stebėjosi, kodėl nenorima dirbti pagal tai, kas jau sukurta, o ieškoma kažkokių naujovių.

Tačiau dirbant taksi srityje pašnekovui nutinka ir smagių nuotykių: „Linksmiausias nutikimas buvo, kai sutikau du rusų tautybės klientus, teigiančius, kad jiems reikia merginų, o buvo sekmadienio vakaras, kai Kaune tokiu metu jokių merginų nerasi. Pasiūliau jiems važiuoti į striptizo klubą. Jie sutiko. Nuvežiau į vieną geriausių striptizo klubų Kaune. Svečiai užėjo vidun, o aš sutikau prie įėjimo klubo savininką. Paprašiau, kad jis man pravestų ekskursiją po šį klubą, kad būtų lengviau papasakoti kitiems besidomintiems svečiams, kodėl čia verta eiti.

Savininkas sutiko. Viduje vėl sutikau savo klientus, o jie pakvietė prisijungti prie jų ir linksmai atšvęsti. Buvo įspūdingiausia naktis per visą karjerą, o vėliau su šiuo klubu pasirašėme taksi paslaugų teikimo sutartį.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.