...

Misija – numarinti kasos aparatą

Verslas

2015.05.11

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

Misija – numarinti kasos aparatą

„Programuotojų komandos“ atstovai - Evaldas Remeikis ir Žilvinas Kuprėnas. Asmeninio archyvo nuotr.

Kasdieniame gyvenime nemažai dalykų priimame tiesiog kaip savaime suprantamus. Pavyzdžiui, sunkiai įsivaizduojame parduotuves be kasos aparatų. O kaipgi be jų? Koks čia apsipirkimas, jeigu negauni progos šiek tiek pastovėti eilėje ir santūriai pasisveikinti su kasininke, sėdinčia prie didžiulio kasos aparato. Tačiau gali būti, jog tradiciniai aparatai gyvuoja paskutinius metus. Bent jau to labai norėtų programuotojų kolektyvas „Programuotojų komanda“. Rinkai jie jau pristato nešiojamąjį kasos aparatą, sujungtą su mobiliąja programėle „mPOS“. Su „Programuotojų komandos“ atstovais Evaldu Remeikiu ir Žilvinu Kuprėnu pasikalbėjome apie „mPOS“ idėją ir jos galimybes pakeisti prekybos pasaulį.

Idėją padiktavo valstybės politika

Programėlės „mPOS“ idėja tokia paprasta ir intuityvi, kad net keista, kodėl ji iki šiol neveikia pasauliniu mastu. „Programuotojų komanda“ sukūrė kasos aparato programėlę, kuri, sujungta su čekių spausdinimo aparatu, tampa alternatyva tradiciniam kasos aparatui. Verslininkai sako, jog apie galimybę sukurti kažką panašaus į „mPOS“ juos privertė pagalvoti šiek tiek kintanti valstybės mokesčių mokėjimo kontrolė. „Valstybė padeda sukurti tokių idėjų. Nuo 2015 m. gegužės 1 d. valstybė nori papildomai kontroliuoti restoranus, nes jie piktnaudžiauja sistema spausdindami „prečekius“ (išankstines sąskaitas), nedėdaevmi pinigų į kasą. Šitai baigsis. Bus būtinas fiskalinis čekis. Iš to kilo mintis, kad reikia tam pasiruošti. Reikėjo sukurti ištobulintą produktą čekiams spausdinti. Taip atsirado „mPOS“. Ji orientuota į judrų pardavėją. O judrumas dabar didėja visur. Tai jaučia, pavyzdžiui, tokie prekybos centrai kaip „Senukai“. Žmonės ateina į parduotuvę jau iš anksto internete susipažinę su produktais, jų kainomis. Parduotuvėje prekė tik pačiupinėjama. Jeigu pardavėjas tik papasakos apie produktą ir paleis pirkėją, jis taip ir praeis pro kasą, o prekę nusipirks namie internetu. Šis sprendimas leidžia vadybininkams prieiti prie žmogaus, kuris kuo nors domisi, suintriguoti, paaiškinti, parodyti, tada parduoti ir paduoti kvitą į rankas. Tokia yra prekybos plėtros kryptis“, – pasakoja E.Remeikis.

Kasos aparatas tiek patogumo, tiek visomis kitomis prasmėmis yra silpnesnis už šią technologiją. Jeigu žmonės nepabijos jos išbandyti, ji rinkoje turėtų prigyti labai greitai.

Ž. Kuprėnas

Programėlės „mPOS“ pritaikymas praktiškai neturi ribų – savo vietą ji turėtų atrasti pačiose įvairiausiose prekybos srityse. „Sričių, kuriose galima pritaikyti šį sprendimą, yra labai daug. Pavyzdžiui, ir vaistinėse dabar gana dažnai prie tavęs prieina konsultantė, pavedžioja, paaiškina. Su „mPOS“ ji galėtų ir parduoti. Taigi yra daug didesnių sričių, kuriose tai būtų labai naudinga. Be to, žinoma, dar yra ir visi smulkūs prekeiviai. Jiems tai tobulas sprendimas. Ypač jaunesni žmonės labai nenori įprastų kasos aparatų. Jie nepatogūs, dideli, tikra archaika. Tokios sistemos ir valdymas yra daug intuityvesnis. Dirbant kasos aparatu reikia mokytis kodus, mygtukų paspaudimo tvarką. Aš pats nesugebėčiau dirbti kasos aparatu, bet šią programėlę tik paėmus į rankas iš karto viskas buvo aišku“, – teigia Ž. Kuprėnas.

Prekyba jau dabar keičiasi

Žinoma, egzistuoja toks labai galingas reiškinys, vadinamas pripratimu. Verslininkai puikiai supranta, jog dalis žmonių net patogesnę naujovę priima labai nenoriai. „Tai automatiškai siejasi su amžiumi. Mūsų atliktas rinkos tyrimas rodo, kad žmonės iki 35 metų labai noriai naudotų „mPOS“. Vyresnieji naujų technologijų šiek tiek prisibijo. Tačiau prekiautojai pasikeis“, – teigia Ž. Kuprėnas.

Vis dėlto prekybos santykiai irgi nestovi vietoje. Patogesni metodai anksčiau ar vėliau nugalės. Sistemoje esama kone beribių išplečiamumo galimybių. Tereikia žinoti prekybininko poreikius. Tradicinis kasos aparatas atlieką tik tarpinę (atsiskaitymo) funkciją, o „mPOS“ yra visas kompiuteris, kišeninis pardavimo centras. „Šie santykiai vienaip arba kitaip keičiasi. Tai nepriklauso nuo mūsų. Mes tik skatiname pažangesnius, lankstesnius santykius, kurie suteiktų daugiau galimybių tiek pardavėjui, tiek pirkėjui. Pirkėjui turi būti patogu. Pardavėjas neturėtų bėgioti į sandėlį, kad pasižiūrėtų, ar turi, pavyzdžiui, pirkėjo norimą televizorių. Informaciją pardavėjas galėtų patikrinti vietoje. Tai ne kasos aparatas. Čia gali būti viskas, ko tik tu nori“, – „mPOS“ pranašumus vardija E.Remeikis.

Akiratyje visas pasaulis

Ž. Kuprėnui „mPOS“ idėjos aktualumas nekelia jokių abejonių. Tik laiko klausimas, kada ji vienu ar kitu pavidalu įsivyraus visame pasaulyje. „Kasos aparatas tiek patogumo, tiek visomis kitomis prasmėmis yra silpnesnis už šią technologiją. Jeigu žmonės nepabijos jos išbandyti, ji rinkoje turėtų prigyti labai greitai. Tendencija yra tokia, kad šis sprendimas per artimiausius penkerius metus turėtų numarinti kasos aparatus. Realiai nėra jokių priežasčių, kodėl jie turėtų gyvuoti“, – sako jis.

Taigi „Programuotojų komandos“ tikslas – su „mPOS“ įveikti kasos aparatus. Vizija ambicinga, bet tokie yra ir jos kūrėjai. „Kitose šalyse nėra tokių griežtų reikalavimų kaip Lietuvoje, todėl jose netgi paprasčiau. Juk lengviau kokią nors funkciją išimti nei sukurti papildomą. Jeigu mums, pavyzdžiui, nereikia fiskalinio spausdintuvo, galime naudoti kokį nors dar pigesnį variantą ir pritaikyti jį darbui ta pačia programėle. Jau esame pradėję kalbėtis su žmonėmis Estijoje. Jie jau supažindinti su šiuo sprendimu ir ten greitai planuojama pradėti taip prekiauti. Estija apskritai yra daug palankesnė technologijoms šalis, daugiau jaunimo verslo. Manau, kad technologija ten prigis be jokių kalbų. Jeigu tik yra konkretus poreikis iš rinkų, viską galima padaryti. Jeigu ir koks nors partneris iš Pietų Afrikos pasakytų, ko jam reikia, mes be jokių problemų galėtume tai padaryti. Mūsų ambicija pasaulinė“, – tikina Ž. Kuprėnas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.