...

„Aktyvaus sėdėjimo“ įkūrėjas: „Prekiaujame ne baldais, o judėjimu“

Verslas

2015.05.20

Autorius: Gražina Vincel

Temos: , .

„Aktyvaus sėdėjimo“ įkūrėjas: „Prekiaujame ne baldais, o judėjimu“

„Aktyvus sėdėjimas“ įkūrėjas - Vaidas Bernotas (viduryje) ir komanda. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Esu ištarnavęs daugiau kaip dvidešimt metų. Teko nemažai sėdėti. Supranti, kad ilgas sėdėjimas anksčiau ar vėliau vis tiek ką nors padarys sveikatai. Ir iš tikrųjų padarė: žmonai operuota alkūnė, man pačiam – stuburo išvarža. Didelių fizinių darbų nedirbome, todėl turbūt aišku, nuo ko tai“, – pokalbį pradeda Vaidas Bernotas (41). Prieš dešimt metų jam teko tarnybos reikalais gyventi Belgijoje. Ten pamatė kėdes, kurios leidžia žmogui sėdint judėti. Ši mintis vyrui taip įstrigo, kad nusprendė ją paversti tikrove. Taip nuo praėjusių metų lapkričio jis tapo mažosios bendrijos „Aktyvus sėdėjimas“ savininku.

Nuo pat pradžių V. Bernotas turėjo aiškią savo idėjos viziją. O tai yra viskas, kas sukuria judesį žmogui, paprastai dirbančiam sėdimą darbą, – ar tai būtų stalas, kėdė ar biuro priedai. „Renkamės tik tokius, kurie išjudina patį žmogų. Mūsų visos kėdės yra be jokių reguliatorių. Dėl to ir prisistatome, kad baldais neprekiaujame – prekiaujame judėjimu, aktyvumu“, – teigia pašnekovas.

„Kol esi mažiukas ir siūlai naują koncepciją, sunku išlipti iš sauskelnių, kad tave pamatytų, pripažintų, patikėtų. Pasitikėjimas yra labai svarbus dalykas“

V. Bernotas

Jis vardija, kad galima rinktis įvairių modelių kėdes. Pavyzdžiui, yra specialių kėdžių, skirtų be saiko sėdintiems žmonėms, jaunimui, kuris, tarkime, ruošia pamokas, yra poilsio kategorijai skirtų kėdžių. Yra tokių, kuriose niekas nesireguliuoja, tačiau jos tinka ir aukštaūgiams, ir žemesniems žmonėms, pavyzdžiui, dešimtmečiams vaikams (tiesa, jaunesniems jau nelabai tiktų – tektų dėti papildomų detalių). Be šio baldo, V. Bernoto nuomone, svarbus reguliuojamo aukščio stalas. Kadangi įprasta, jog monitorius ant stalo pastatytas priekyje, o prie jo tenka ir pasilenkti, tam išspręsti sukurti monitorių laikikliai.

Anot pašnekovo, klientų būna įvairių, pavyzdžiui, tėvai, perkantys tokį produktą vaikui, taip pat dizaineriai, architektai, IT specialistai, įmonės, turinčios bendro užsienio kapitalo, kuriose žmonės jau matę ar iš partnerių užsienyje girdėję apie panašius gaminius.

V. Bernotas tvirtina, kad tokių gaminių jau yra Estijoje, o Latvijoje ši rinka dar neišdirbta. „Kai kūriau verslą, labai rimtai galvojau ir buvau ėmęsis priemonių su Baltarusija ir Kaliningrado sritimi, nes ten dar tokių dalykų tikrai nėra. Bet šioje situacijoje, kaip dabar gyvename, tas idėjas atidėjau ilgam laikui. Eiti į tas rinkas būtų per didelė rizika, nes mes patys esame nedideli“, – priduria įmonės savininkas.

Iššūkis – būti matomam ir žinomam

Pašnekovas pasakoja, kad iki tol versle patirties neturėjo, bet norėjo pabandyti. Tai buvo puiki proga ir palankios sąlygos pradėti savo verslą, mat pats įkūrė mažąją bendriją niekur neišeidamas – tam užteko skambučių ir interneto prieigos: „Nereikėjo jokių mokamų paslaugų. Kadangi viskas daroma iš savo lėšų, buvo labai patogu.“

Tačiau versle iššūkių neišvengsi. Vienas jų, kuris turbūt visada svarbus versle, tai būti matomam ir žinomam, teigia įmonės įkūrėjas. „Antras dalykas, tavimi turi tikėti. Kol esi mažiukas ir siūlai naują koncepciją, sunku išlipti iš sauskelnių, kad tave pamatytų, pripažintų, patikėtų. Pasitikėjimas yra labai svarbus dalykas“, – tvirtina jis.

Nors yra tokių, kurie Lietuvos biuruose seniai naudoja panašius baldus, V. Bernotas nori, kad tai taptų platesne idėja. Jis pastebi, kad į baldų parodas, kuriose pačiam tenka dalyvauti, ateina žmonių, kurie tokius gaminius mato pirmą kartą. Tuomet tenka ir šypsenų pamatyti, ir išgirsti replikų, kad tai yra vos ne žaislai.

Plėtojant tokį verslą reikia dirbti ir su specialistais, pavyzdžiui, kineziterapeutais, o baldų gamintojai yra sertifikuoti ir šia veikla užsiima daug metų.

Pelnas tik po kelerių metų

Šiuo metu įmonėje „Aktyvus sėdėjimas“ darbuojasi trise: du komandos nariai darbus vykdo Lietuvoje, o trečia darbuotoja laikinai gyvena Londone, tačiau ji padeda dizaino, architektūros srityje, todėl pagrindinis darbas atliekamas internetu.

Pasiteiravus, ar ši verslo sritis pelninga, V. Bernotas teigia, kad pelno dar teks palaukti porą metų. „Kadangi tiek, kiek uždirbame, investuojame atgal į švietimą, viešinimą, pačiai įmonei pelno, aišku, nėra. Džiaugiamės tik tuo, kad išsilaikome. Apie pelną, manau, neturime dar kalbėti kokius dvejus metus“, – svarsto pašnekovas.

Kitiems pradedantiesiems verslininkams jis palinkėtų įsivertinti idėją, bet neužtrukti toje stadijoje ir žengti, nelaukti, kol atsiras pakankamai lėšų pradžiai.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.