...

Vaikų su negalia poreikiai atvėrė verslo nišą

Verslas

2015.07.16

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , .

Vaikų su negalia poreikiai atvėrė verslo nišą

Bendrovės „Geradariai“ vadovė - Rūta Vitkevičienė. Asmeninio albumo nuotr.

Edukacinių ir pramoginių žaidimų kūrėjai dažnai užmiršta vaikus su negalia, kurie, kaip ir sveiki vaikai, nori mokytis žaismingai. Apie šią verslo nišą kalbamės su edukacinę programėlę „Raidelių namai“, turinčią lietuvišką daktilinę gestų abėcėlę, pritaikytą išmaniesiems įrenginiams, sukūrusios bendrovės „Geradariai“ vadove Rūta Vitkevičiene (42).

Pomėgis vadovauti – nuo mokyklos laikų

Iš Kaišiadorių kilusi verslininkė prisipažįsta, kad dar mokydamasi mokykloje mėgo vadovauti, lankė daugybę būrelių: rankdarbių, piešimo, šokių; buvo klasės lyderė, noriai dalyvaujanti visuose renginiuose, kuriuose galima atstovauti savo klasei ar net visai mokyklai. R. Vitkevičienė prisipažįsta mėgstanti keliauti, išbandyti įvairią dar nepatirtą veiklą, kuri retkarčiais baigiasi traumomis, tačiau tai verslininkės nesustabdo – tai, ką būna susiplanavusi, ji atlieka bet kokiomis aplinkybėmis.

„Stebėjimas, greitis, budrumas ir reagavimas – štai svarbiausi dalykai“

R. Vitkevičienė.

Pašnekovė teigia, kad darbai ir studijos jos gyvenime buvo persipynę. Baigusi vidurinę mokyklą, ji įstojo į Kauno technologijos universitetą (KTU), bet po pusės metų studijas nutraukė, supratusi, kad pasirinkta studijų kryptis nėra tokia įdomi, kaip ji tikėjosi. Vis dėlto, pabandžiusi dirbti baldų fabrike, greitai suvokė, kad mokytis yra geriau, nes monotoniškas darbas dar nuobodesnis. Pagaliau R. Vitkevičienė pasirinko poligrafijos ir leidybinės veiklos specialybę. Po studijų ji įsidarbino spaudos prekybos agentūroje, vėliau dirbo vienoje didžiausių vaikiškų leidinių leidyklų. Ten karjeros laiptais pakilo nuo administratorės iki skyriaus vadovės. Verslininkė prisipažįsta, kad kolegijoje ir KTU įgytos žinios praverčia versle, tačiau labiausiai padeda sukaupta darbinė patirtis, skaitomos knygos, savarankiškai lankomi seminarai, bendravimas su žmonėmis ir mokymasis iš kitų sėkmingai savo veiklą vykdančių žmonių.

Svarbu veikti greitai ir mokytis iš klaidų

„Žinojau, kad jei kiti gali kurti verslą, galiu ir aš“, – atskleidžia R. Vitkevičienė. Pašnekovė įsitikinusi, kad svarbu bandyti ir veikti dabar, nes laikas bėga greitai, o gyvenime geriau gailėtis dėl to, ką padarei, o ne dėl to, ko nepadarei. Verslo idėjai pritarę du jos kolegos taip pat ją paskatino pradėti savo verslą. Be to, tuo metu lankyti ugdomojo vadovavimo mokymai verslininkei suteikė papildomos energijos ir ryžto. Pradedant verslą draugai ir giminės reagavo įvairiai: vieni palaikė, kiti žiūrėjo gana skeptiškai. „Daugeliui atrodė, kad išėjau iš gerai apmokamo darbo praktiškai į niekur,“ – atvirauja R. Vitkevičienė.

Verslininkė tikina, kad, apsisprendusi ką nors daryti, veikia greitai ir daug nesvarstydama. Ji nemėgsta nerimauti pirma laiko. Pašnekovės manymu, problemas reikia spręsti tada, kai jos iškyla. UAB „Geradariai“ vadovė įsitikinusi, kad šiame inovacijų, beprotiškų pokyčių ir greičio amžiuje niekas negali nuspėti, kuris sumanymas sulauks milžiniškos sėkmės, o kuris žlugs, nors pirminė vizija ir atrodo graži. Kiekvienas naujas projektas, naujas klientas – tai tam tikras naujas išbandymas, naujas verslas. Pašnekovė teigia, kad vykdydama kiekvieną naują projektą nuolat mokosi iš savo klaidų. Svarbiausia suvokti, jog klaidų pasitaiko ir jų turi būti, tiesiog reikia jų nebijoti ir tinkamai iš jų pasimokyti bei greitai priimti sprendimus. „Stebėjimas, greitis, budrumas ir reagavimas – štai svarbiausi dalykai“, – neabejoja R. Vitkevičienė.

Vaikai su negalia pamirštami nepagrįstai

Verslininkė prisipažįsta, kad versle ją žavi nuolatinis kūrybinis procesas, vis nauji projektai, kuriuos atneša kiekviena diena. Moteris džiaugiasi, kai įgyvendinti projektai sulaukia susižavėjusių klientų ir partnerių reakcijos: „Oho, kokia gera mintis!“ Pastarąjį kartą taip žmonės reagavo pamatę edukacinį žaidimą – programėlę išmaniesiems įrenginiams „Raidelių namai“, skirtą vaikams su kalbos bei klausos negalia ir visiems norintiesiems išmokti gestų kalbą. Šią programėlę verslininkė leidžia atsisiųsti nemokamai iš „Google Play“ ir „App Store“. Įdomu tai, kad sumanymas sukurti tokią programėlę kilo svarstant, kaip plačiau ir įdomiau išreklamuoti kitą žaidimą „Mano magnetinis raidynas“. Prasidėję svarstymai pasitelkti išmaniuosius telefonus nuvedė prie sumanymo sukurti naują žaidimą. Ėmus svarstyti, ką galima padaryti kitaip, atsirado pirmasis lietuviškas raidžių pažinimo žaidimas išmaniesiems įrenginiams su daktiline gestų abėcėle. UAB „Geradariai“ vadovė atskleidžia, kad „Raidelių namai“ buvo sukurti pasinaudojus ES paramos priemone „Inočekiai LT“, bendradarbiaujant su KTU.

R. Vitkevičienė pastebi, kad daugybė jaunų ir kūrybiškų žmonių kuria programėles, pasiūla didžiulė. Todėl visada geriausia ieškoti nišos ir pirmam ten „pasodinti savo gėlę“. Verslininkė džiaugiasi, kad kurti žaidimą jiems padėjo didelę patirtį turintys žaidimų programuotojai. Šiuo metu „Raidelių namai“ yra vienintelis žaidimas su lietuviška daktiline abėcėle.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.