...

Kaip klubų lankytojai tapo klubo savininkais

Verslas

2015.08.10

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

Kaip klubų lankytojai tapo klubo savininkais

Naktinio klubo „Matérialiste“ įkūrėjai - Simonas Bužinskas ir Matas Puodžiūnas. Asmeninio archyvo nuotr.

Tik šią žiemą sostinės Vilniaus gatvėje atidaryto naktinio klubo „Matérialiste“ įkūrėjai Simonas Bužinskas ir Matas Puodžiūnas, paklausti, kaip su laiku keitėsi jų klubo vizija, tik numoja rankomis ir juokiasi iš savo naivumo. Viskas juk prasidėjo nuo baro idėjos. Pasak verslininkų, jo pavadinimas turėjo būti toks niekam tikęs, kad net nelabai norisi minėti. Tačiau galiausiai viskas atsistojo į savo vietas. Išsigrynino idėja, susibūrė puiki komanda, atsirado tobula vieta, į kurią jauni vyrai dabar kiekvieną savaitgalį žmones kviečia ieškoti nuotykių. Apie tai, kaip du naktinio gyvenimo dalyviai tapo jo organizatoriais, su S. Bužinsku bei M. Puodžiūnu ir pasikalbėjome.

Ieškodami vietų nutarė patys vieną sukurti

Jaunieji verslininkai teigia, kad naktinių pramogų sritį pasirinko visiškai natūraliai. Klubai tiesiog buvo nemaža jų gyvenimo dalis. „Mūsų verslas specifinis. Tikrai ne toks, kurio galėtum išmokti kur nors universitete. Į naktinio gyvenimo verslą atėjome patys būdami aktyvūs jo dalyviai. Su Simu daug daugiau laiko praleidome ne žvejodami, o klubuose“, – sako M. Puodžiūnas.

Jam antrina ir S. Bužinskas: „Laisvalaikiu mėgdavome išeiti į miestą. Nebuvome iš tų žmonių, kurie sėdi namie. Tai, kas iš pradžių buvo tiesiog noras išeiti ir gerai praleisti laiką, ėmė kažkaip vystytis. Pradėjome stebėti, kas įvairiose vietose gal yra ne taip, kas gerai, kas mums patinka ir nepatinka.“

„Pati rinka mus tarsi pakvietė. Galėtume ant vienos rankos pirštų suskaičiuoti vietas, kuriose mums patikdavo. Pradėjo trūkti vietų. Galiausiai pamanėme, kad gal verta pabandyti sukurti savo vietą. Žinoma, iki to reikia ilgai eiti, bet mintis sukurti kažką pagal save ilgai kirbėjo“, – tikina M. Puodžiūnas.

„Pati rinka mus tarsi pakvietė. Galėtume ant vienos rankos pirštų suskaičiuoti vietas, kuriose mums patikdavo. Pradėjo trūkti vietų. Galiausiai pamanėme, kad gal verta pabandyti sukurti savo vietą“

M. Puodžiūnas.

Šiaip ar taip, ir patirties pramogų srityje jau būta, todėl draugai nutarė imti ir pabandyti įgyvendinti savo svajonę. „Aš jau nuo aštuoniolikos metų pradėjau dirbti padavėju. Taigi tai buvo sritis, kurioje iš karto užsikabinau. Labai ilgai man labiau patiko baro su maistu idėja. Tokia net ir buvo pirminė mūsų mintis, bet pagaliau supratome, kad reikia išgryninti idėją. Dviejų dalykų tuo pačiu metu labai gerai nepadarysi. Kažkas vis tiek ims viršų, nebus pusiausvyros, todėl ir nutarėme daryti vieną dalyką labai gerai“, – atskleidžia S. Bužinskas.

Sužavėjo vieta

Naktinis klubas „Matérialiste“ įsikūręs pačioje miesto širdyje – Vilniaus gatvėje, tame pačiame pastate, kuriame veikia ir garsioji juvelyrinių dirbinių parduotuvė „Eglė“. Šia vieta verslininkai itin patenkinti. „Iš tikrųjų jau buvome nusižiūrėję visai kitas patalpas, bet taip ir nepavyko ten susitarti. Ši vieta atsirado visai netikėtai. Mums ją pasiūlė ir užėjome apsižiūrėti. Jau anksčiau žinojome „Eglę“ ir mums buvo labai smagu, kad ji išlikusi tokia nepakeista. Be to, norėjome vietos, kurioje iki tol dar nieko nebūtų buvę“, – pasakoja S. Bužinskas.

Pašnekovų įsitikinimu, saugomas kultūros paveldo pastatas su gilia istorija klubui suteikia daug šarmo. „Labai gerai, kad mums netiko pirmosios patalpos. Dabar matome, kad ta vieta būtų mus paskandinusi. Dabartinių patalpų savininkas labai verslus ir malonus. Mes tada net nieko neturėjome, bet jis gal mumyse kažką įžvelgė ir patikėjo. Kitas žmogus, kuris gal būtų atidaręs kokius dešimt klubų, turbūt net neprasidėtų su tomis patalpomis. Remontas užtruko metus, reikėjo ten viską perstatyti. Lengviau būtų buvę tiesiog pastatyti pastatą nuo pamatų. Net statybininkai stebėjosi, kad užsikrauname tokį galvos skausmą. Tačiau, kadangi mums tai buvo pirmas kartas, viskas atrodė gana paprasta. Ir tai labai pasiteisino“, – tikina M. Puodžiūnas.

Klubas turi turėti dvasią

Verslininkai teigia, kad būdami lankytojai klubuose dažnai pasigesdavo gero interjero. Kaip sako S. Bužinskas, savininkai įprastai stengdavosi arba sukurti labai ištaigingą vietą, arba paprasčiausiai kuo greičiau viską padaryti ir pradėti dirbti. Kitaip tariant, nei vienur, nei kitur nebuvo įdėta širdies. „Mums niekada nepatiko tas tradicinis modelis: pasiimti paskolą, brangiai sumokėti už nuomą ir atidaryti girdyklą, kurios tikslas – kuo greičiau susigrąžinti pinigus. Mūsų tikslas niekada nebuvo toks. Toks modelis tiesiog mūsų netenkina. Niekada neturėjome minties tiesiog sukurti verslą. Mes norėjome sukurti kažką sau, vietą, į kurią atėjęs žmogus pasakytų, kad nori čia būti“, – sako M. Puodžiūnas.

Tam, kad sukurtum tokią vietą, reikia dirbti daug ir nuolatos. „Klaidinga būtų manyti, kad mes dirbame tik dvi dienas per savaitę. Iš tikrųjų dirbame kiekvieną dieną nuo ryto iki nakties. Mūsų darbas nėra vien tik kažkokie užsakymai. Tai ir darbas su žmonėmis, personalu, tarpusavyje“, – atskleidžia S. Bužinskas.

Taigi klubo savininkų darbas niekada nesibaigia. „Manęs dažnai klausia, ką aš veikiu nuo sekmadienio iki ketvirtadienio. Iš tikrųjų aš netgi mažiau dirbu būtent per tas dvi dienas. Didysis ir juodžiausias darbas yra pasiruošimas joms. Juk reikia viską suplanuoti. Ten niekam nepasakysi, kad reikia palaukti. Atėjęs į klubą žmogus nenori laukti, kol pradės groti muzika ir pan. Jis nori gauti tai, už ką sumokėjo pinigus“, – sako M. Puodžiūnas.

Didžiausias turtas – komanda

Šiuo metu, klubui jau sėkmingai veikiant, verslininkai labiausiai džiaugiasi puikia komanda, kurią pavyko surinkti. „Svarbiausia yra ne vieta (nors Vilniaus gatvė ir netrukdo), ne kokteiliai, ne geriausių barmenų pasirodymai, o tie žmonės, kuriuos mes suradome arba kurie patys mus susirado. Jie yra savo srities specialistai ir tik dėl jų indėlio šis tas išėjo. Visi prisidėjo prie mūsų plano išpildymo ir viskas buvo padaryta pačiu aukščiausiu lygiu“, – džiaugiasi M. Puodžiūnas.

Ta patį pabrėžia ir S. Bužinskas: „Mums labai padėjo kolektyvas, kurį mums pavyko suburti. Tikrai labai dėl jo džiaugiuosi. Tai labai puikūs žmonės, kurie iki šiol yra su mumis ir kasdien labai padeda. Juk idėjos gryninimas iki to, ką dabar turime, buvo kolektyvinis darbas.“

Vyrai dabar gyvena tarsi savo svajonėje, bet ant laurų net nežada užmigti ir jau tyliai puoselėja ambicingus ateities planus. „Mano, kaip vaiko, ambicija visada buvo panaši. Sakydavau mamai, kad šis darbas yra nerealus – linksminti žmones ir už tai dar gauti pinigų. Dabar mūsų visų vizija yra padaryti viską, ką esame sugalvoję, savo gimtajame mieste. Žinoma, yra ir plėtros vizijų. Netgi ne Lietuvoje. Tik kol kas dar nesinori prisišnekėti. Tačiau, jeigu mūsų modelis tinka net ir niūriems lietuviams pralinksminti, jis tikrai gali veikti ir plačiau“, – įsitikinęs M. Puodžiūnas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.