...

Svarbiausia ne nerti stačia galva, o viską apgalvoti

Verslas

2015.09.09

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Svarbiausia ne nerti stačia galva, o viską apgalvoti

Apdovanojimo rozetes gaminanti Aušra Uosaitė. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Iš kur žmogaus galvoje atsiranda idėjos? Vienų šaltinį galima atsekti labai nesunkiai, o kitų pasirodymas atrodo lyg pasąmonės išdaiga. Aušra Uosaitė (35) savo verslo idėją gaminti apdovanojimo rozetes sumąstė kiek netikėtai net sau pačiai.

Visada norėjo sukurti ką nors savo

Verslininkė atskleidžia, kad idėją tiesiog susapnavo. Vieną naktį galvoje atsirado rozetės vaizdas. Net nesvarbu, kad pati moteris tada net neįsivaizdavo, kaip šie apdovanojimai gaminami. „Buvo tokia istorija… Šiaip visada buvau prie besikrapštančiųjų, užsiiminėjau rankdarbiais. Tuo metu dirbau darbą, kuris, aišku, su rankdarbiais visai nebuvo susijęs. Tiesiog ten neatsikleidžiau. Taigi vieną naktį šovė į galvą tokia idėja. Taip ir pradėjau. Sužinojau, kaip daromos tos rozetės, nes iki tol apie tai neturėjau jokios informacijos. Susiradau pirmuosius klientus ir pradėjau dirbti. Tokia tad buvo pradžia. Nebuvo jokios baimės. Sulaukiau tikrai labai daug palaikymo iš šeimos narių. Jiems tokia idėja irgi pasirodė labai įdomi, juk tai buvo šis tas nauja“, – pasakoja A. Uosaitė.

„Norėčiau pasakyti, kad pirmiausia nereikia bijoti pradėti. Tačiau viską būtina apgalvoti. Nereikia nerti stačia galva. Reikia įvertinti savo galimybes, rinką ir tada pradėti. Tikrai nėra ko bijoti“

A. Uosaitė

Verslas jai buvo visai logiškas žingsnis gyvenime. Moteris visą laiką svajojo apie savarankiškumą. „Aš jau labai ilgai pagalvodavau, kad kam nors kitam nedirbsiu. Pati pradžia, kaip ir kiekvienam, buvo parduotos vasaros mokykloje. Aš visada turėdavau savo pinigų. Retai kada jų prašydavau iš tėvų. Aišku, tokie ten ir darbai, bet šiokia tokia pradžia buvo. O šiaip dirbdama visada svarstydavau, kad norėčiau turėti ką nors savo, galų gale sukurti ir kokią darbo vietą“, – prisimena pašnekovė.

Teko keisti žmonių požiūrį

Didžiausia kliūtis, su kuria verslininkei teko susidurti, buvo paties gaminio pristatymas. „Žmonės gana įdomiai žiūrėjo į mūsų rozetes. Tai apskritai yra gana naujas dalykas Lietuvoje. Ne visi su juo susidūrę, o tie, kurie susidūrę, jį kažkaip tapatina su šunimis ir žirgais. Labai sunku (bet įmanoma!) įrodyti jiems, kad rozetės visame pasaulyje įteikiamos ir kaip aukščiausio lygio apdovanojimai. Dabar jau kažkaip įsivažiavome. Daug įmonių jas užsisako ir savo vakarėliams. Jos jau keičia tuos standartinius metalinius, molinius medalius. Žmonės ryžtasi jas rinktis kaip alternatyvą. Rozetėmis ypač džiaugiasi vaikai, nes jos spalvingos, nuotaikingos“, – sako A. Uosaitė.

Taigi pirmaisiais metais didelė darbo dalis buvo gaminio rodymas, bendravimas su žmonėmis. „Aš visada labai stipriai tikėjau, kad tai reikalinga ir įdomu. Per tiek laiko dar tikrai nenusivyliau. Kiekvieną dalyką darant reikia juo tikėti, nes, jeigu netikėsi, ko gero, išvis nieko daryti neverta. Padėdavo dalyvavimas įvairiose parodose, paties gaminio demonstravimas. Tiesiog kalbiesi su kiekvienu žmogumi. Parodai, kad šis daiktas gali būti skirtas ir vestuvėms, ir Valentino dienai, ir daugybei kitų švenčių. Internetu ką nors įrodyti sunkiau, bet susitikus, parodžius pavyzdžius to ir užtenka. Žmogus tada pats pamato“, – teigia pašnekovė.

Kaip kiekviename versle, aišku, pasitaiko ir sunkesnių dienų. Jomis verslininkę labiausiai motyvuoja geri klientų atsiliepimai. Po švenčių jie džiaugiasi, dėkoja. Kartais į siūlomas rozetes iš tikrųjų reaguojama skeptiškai, bet jas galiausiai įsiūlius – dėkojama. Tai labiausiai ir džiugina. „Norėčiau pasakyti, kad pirmiausia nereikia bijoti pradėti. Tačiau viską būtina apgalvoti. Nereikia nerti stačia galva. Reikia įvertinti savo galimybes, rinką ir tada pradėti. Tikrai nėra ko bijoti“, – pradedančiuosius verslininkus drąsina A. Uosaitė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.