...

Įkvėpimas kurti savo verslą aplankė Norvegijoje

Verslas

2015.12.03

Autorius: Rūta Grigolytė

Temos: , .

Įkvėpimas kurti savo verslą aplankė Norvegijoje

„Segu.lt“ įkūrėjas - Ovidijus Žalys. Asmeninio archyvo nuotr.

Iš Kretingos kilęs Ovidijus Žalys (26), baigęs dienos darbus lietuviškų filmų gamybos įmonėje ir fizikos doktorantūros studijas, vakarais savo namuose Vilniuje gamina ženkliukus. Savo verslą „Segu.lt“ įkūrėjas vadina pomėgiu, kuriam reikia investicijų. Jo istorija prasidėjo dar tuomet, kai pašnekovas buvo vietoje nenustygstantis moksleivis.

Tiesiai į kosmoso centrą

O. Žalys buvo veiklus nuo mažens – dalyvavo teatrinėje veikloje, įvairiuose vaikų ir jaunimo teatro festivaliuose. Taip netikėtai jo kelias iki savo verslo užsimezgė dar paauglystėje. 2004 m. į festivalį „Atžalyno scena“ parodyti savo spektaklio atvyko vaikų ir jaunimo teatro grupė iš Šiaurės Norvegijos. Būsimasis verslininkas su norvegais labai susidraugavo, visos viešnagės metu buvo jų gidas bei pagalbininkas. Jau kitąmet norvegai O. Žalį pasikvietė pas save atsidėkodami už svetingumą.

„Ženkliukai yra mano laisvalaikio pomėgis, kuriame matau prasmę ir išliekamąją vertę, tai, kuo galėsiu užsiimti kada panorėjęs, todėl, investuojant pinigus į gamybos priemones, širdis nesuvirpa“

O. Žalys

Bendravimas nenutrūko ir vėliau. Pagaliau, baigęs pirmąjį kompiuterinės fizikos kursą Vilniaus universiteto Fizikos fakultete, O. Žalys sulaukė draugų iš Norvegijos kvietimo atvykti padirbėti per vasaros atostogas, apsistojant pas juos. „Kadangi išmanau fiziką, gavau tokį darbą, kurio patys jauni norvegai pavydėjo, – Andiojos kosmoso centre. Tuo metu ten vyko Europos kosmoso stovykla. Tapau jos stebėtoju ir klausytoju darbo metu“, – nepaprasta pirmojo darbo patirtimi džiaugiasi O. Žalys.

Būtent Norvegijoje pašnekovas susižavėjo ženkliukais, kurie šioje šalyje yra itin populiarūs. Vaikinas taip užsidegė jų gamybos idėja, kad atsisakė svajonės nuvykti į labai mėgstamos grupės „Röyksopp“ koncertą ir padarė pirmąją investiciją į savo būsimą individualią veiklą – nusipirko ženkliukų gamybos presą.

Po vasaros Norvegijoje toliau tęsdamas kompiuterinės fizikos bakalauro ir vėliau magistro studijas bei vis imdamasis įvairių darbų, O. Žalys ženkliukų gamyba užsiimdavo vakarais ir naktimis. Jeigu pasitaiko didesnis užsakymas, tenka paplušėti prie preso ir kelias paras iš eilės. Didelio džiaugsmo naktinis preso kaukšėjimas kambario kaimynams nekėlė, tačiau rimtesnių problemų nekilo, pasakoja verslo steigėjas, neseniai įsikėlęs į nuosavą būstą.

Gamybos presas ar kelionė?

Pasak „Segu.lt“ įkūrėjo, Lietuvoje ženkliukus siūlo labai mažai gamintojų. Žinoma, pagrindinė konkurencija vyksta dėl siūlomo gaminio kainos, tačiau šiuo aspektu O. Žalys nedaro nuolaidų kokybei, kad sutaupytų savo produkcijos gaminimo sąnaudų. Jis yra pasirinkęs ne patį pigiausią žaliavų gavimo būdą – siunčiasi jas iš Jungtinių Amerikos Valstijų. „Esu išbandęs Kinijos žaliavą, bet nepasiteisino – ji nekokybiška“, – nukerta pašnekovas.

O. Žalys pripažįsta – Lietuvoje nėra labai populiaru kiekvienam didesniam renginiui, organizacijai ar atlikėjams kurti savo ženkliukus, tad vien iš savo verslo jis neturėtų pakankamų pajamų. Tiesa, su draugų pagalba sukurtą svetainę „Segu.lt“ vaikinas nori padaryti daug interaktyvesnę. Jo manymu, tai padidintų užsakymų skaičių.

„Segu.lt“ įkūrėjas atskleidžia, kad ženkliukų preso kaina, kol šis pasiekia Lietuvą, prasideda nuo tūkstančio eurų. Jų jis yra nusipirkęs tris – skirtingų dydžių ženkliukams gaminti. Pašnekovo apskaičiavimu, vienas presas jau yra atsipirkęs. Žaliavų atsisiuntimas iš už Atlanto taip pat ilgas ir brangus, nes visa žaliava yra iš metalo lydinių, o ne plastmasės, taigi daug mokama vien už siuntos svorį. O kelti savo gaminio kainos O. Žalys nesiryžtų, nes niekas nebepirktų.

Tačiau O. Žaliui visa tai negadina ūpo. „Taip, galėčiau kaip kiti praūžti pinigus, galėčiau išvykti į kokią kelionę. Tačiau ženkliukai yra mano laisvalaikio pomėgis, kuriame matau prasmę ir išliekamąją vertę, tai, kuo galėsiu užsiimti kada panorėjęs, todėl, investuojant pinigus į gamybos priemones, širdis nesuvirpa. Žinoma, daug kas man yra sakęs ir tebesako: „Ką čia prisigalvojai? Juk tai neneša greito ir didelio pelno.“ Bet man didžiausia laimė yra ne uždirbti pinigai, o džiaugsmas žmonių akyse, kai jie paima į rankas pačių užsakytus ženkliukus. Laimė, kai pamatau mano gamintą ženkliuką išdidžiai segintį parolimpinių žaidynių dalyvį. Kai po darbų ir lakstymo galiu ramiai atsisėsti namie ir kurti maketus, galvoti, kaip gražiau žmonėms viską padaryti, ir tuomet ramiai, netgi medituojamai sau kaukšėti presu. Kai gaunu didesnį užsakymą, visuomet padeda ir mano antroji pusė“, – pasakoja verslininkas.

Įvairesnė veikla praplečia galimybes

Pašnekovas pripažįsta pastebintis, kad Lietuvoje vis dar yra daug pesimistų. Tačiau „Segu.lt“ įkūrėjas linki visiems imtis kuo įvairesnės veiklos. „Nepasiseks? Na ir kas? Parduosi įrangą ir imsiesi ko nors kito. Pats turiu ne vieną pažįstamą, kuris buvo didelis pesimistas, bet, persilaužęs ir ėmęsis savo veiklos, visiškai pakeitė požiūrį į verslą“, – tikina O. Žalys.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.