...

Valandinė nuoma sulaukia vis daugiau dėmesio

Verslas

2015.12.28

Autorius: Ieva Drungilaitė

Temos: .

Valandinė nuoma sulaukia vis daugiau dėmesio

Puslapio „Dayrent.lt“ vienas iš įkūrėjų - Igoris Petrenko. Asmeninio archyvo nuotr.

Nuomos verslas egzistuoja jau ilgus metus, o jo galimybių atrandama vis daugiau. Nors trumpalaikė nuoma seniau buvo įsivaizduojama tik kurortiniuose regionuose, dabar ji lengvai skinasi kelią ir kituose miestuose.

Savo turto nuoma pagal ilgalaikės nuomos sutartis kai kurių būstų savininkų nebevilioja, nes tai nėra itin pelninga, todėl dažnas nuomotojas susidomi trumpalaikės nuomos galimybėmis. Pastebėjęs šią tendenciją ir trumpalaikės nuomos poreikį, vilnietis pašnekovas Igoris Petrenko (30) su kolega Antonu Vjalicinu (30) greta anksčiau plėtoto projekto „Trumpam.lt“ sukūrė naują valandinės nuomos paslaugų teikėjus vienijantį puslapį „Dayrent.lt“.

 

„Dažniausiai tokiomis paslaugomis naudojasi lietuviai, bet vis dažniau pasitaiko, kad ir užsieniečiai pradeda nuomotis butus trumpam poilsiui. Pavyzdžiui, baltarusiai pamėgo šią paslaugą, kai, aplankę visus jiems reikalingus prekybos centrus, ieško vietos poilsiui, kol sulauks vakare išvykstančio traukinio“

I. Petrenko

 

Idėja kilo negavus vietos pajūryje

„Dayrent.lt“ paslaugos idėja I. Petrenko kilo iš situacijos, su kuria susiduria dažnas poilsiautojas, vasarą keliaujantis į Palangą. Vyras skambino būsto nuomotojams, tačiau visos vietos jau buvo užimtos ir teko važiuoti į pajūrį tiesiog rizikuojant dėl galimybės rasti kur pernakvoti. Laimei, tąkart susirasti vietą pavyko, tačiau apsistojimas nuomotoje vietoje suteikė idėją naujam verslui, kuris papildytų iki tol plėtotą būsto nuomos paieškos projektą.

„Kilo mintis, kad būtų gerai padaryti tokią svetainę, kurioje būtų galima nustatyti savo buvimo vietą ir programa parodytų visus šalia esančius bei laisvus trumpalaikės nuomos skelbimus. Taip viskas ir prasidėjo, grįžęs iš Palangos jau turėjau eskizą, kurį nupiešiau ten, išsinuomotame bute“, – apie idėjos kilmę pasakoja pašnekovas.

Jautė poreikį, bet nekreipė dėmesio

Kadangi abu vyriškiai 2012 m. įkūrė ir sėkmingai prižiūrėjo kitą su trumpalaike būsto nuoma susijusį projektą „Trumpam.lt“, jiems tekdavo nemažai bendrauti su būsto nuomotojais. Iš jų atsiliepimų kūrėjai žinojo, kad poreikis dar trumpesniems nuomos laikotarpiams yra, tačiau vertino tai kaip papildomą paslaugą prie jau teikiamos trumpalaikės nuomos portale.

„Mūsų sistema yra atvira, tad mes nežinojome, kiek žmonių skambina ir užsako tokią paslaugą, jie bendrauja tiesiogiai su nuomotoju, todėl net negalėjome žinoti, kad besidominčiųjų yra tikrai nemažai. Paskui pakalbėjome su savo partneriu – svečių namų „Taurus“ savininku. Jis patvirtino, kad klientai dažnai išsinuomoja numerius trims valandoms, o įdomiausia, kad dažniausiai tokiam trumpam laikui nuomoja VIP numerį, ypač fotosesijoms dėl ypatingo interjero“, – pasakoja I. Petrenko.

Pašnekovas su kolega suprato, kad tokio pobūdžio nuoma išties populiari, tačiau vietos, kurioje visi tokio pobūdžio skelbimai būtų kartu, nėra. Būtent todėl greta „Trumpam.lt“ atsirado naujas papildinys „Dayrent.lt“.

Šiuo metu projektas atranda vis daugiau savo tikslinės auditorijos. „Dažniausiai tokiomis paslaugomis naudojasi lietuviai, bet vis dažniau pasitaiko, kad ir užsieniečiai pradeda nuomotis butus trumpam poilsiui. Pavyzdžiui, baltarusiai pamėgo šią paslaugą, kai, aplankę visus jiems reikalingus prekybos centrus, ieško vietos poilsiui, kol sulauks vakare išvykstančio traukinio. Sumokėję 20 eurų, jie 3–4 valandoms gali turėti visą butą, nueiti nusiprausti, pasigaminti maisto, pasnausti arba panaršyti internete. Tai geriau, negu sėdėti traukinių ar autobusų stotyje. Beje, labai daug butų yra būtent šalia stoties ar Vilniaus senamiestyje. Taip pat dažnai nuomojasi žmonės, kuriems trūksta romantikos, pastebime, kad paslaugomis naudojasi ieškantieji vietos darbui, poilsiui ar įvairioms fotosesijoms“, – apie savo klientus pasakoja pašnekovas.

Palengvinimas klientams – verslo niša

Naujas portalas, skirtas valandinės nuomos paieškai, tapo papildomu įrankiu būsto nuomotojams ir lengvesnės paieškos galimybe klientams, nes viskas specializuota ir tinkamai susisteminta.

„Savininkams nereikia papildomai registruotis, jiems užtenka tik pažymėti „Trumpam.lt“ sistemoje, kad nori teikti tokią paslaugą. Sistema automatiškai perkels skelbimą į „Dayrent.lt“. Lankytojams tai patogu, nes yra atskira ir būtent tam skirta svetainė, jiems nereikia užeiti į kiekvieną skelbimą ir žiūrėti, ar savininkas teikia tokią paslaugą. Čia iš karto parodomi tik tie objektai, kurie nuomojami kelioms valandoms ir kurie šiuo metu yra laisvi. Tai gerokai palengvina nuomos procesą“, – tikina pašnekovas.

Abu vyriškių prižiūrimi projektai gana panašaus pobūdžio, todėl „Dayrent.lt“ kūrimas nebuvo sudėtingas. Sunkiausias uždavinys – išversti puslapį net į keturias kalbas: lietuvių, anglų, rusų ir lenkų. Investicijų, pasak I. Petrenko, prireikė nemažai – 10 tūkst. eurų, tačiau, palyginti su pirmuoju projektu, tai nebuvo daug. Tiesa, įkūrėjai tikisi sulaukti investicijų grąžos ir tiki projekto reikalingumu bei sėkme.

„Projekto startas buvo sėkmingas. Pradžioje padarėme minimalią reklamą, buvo pranešta visiems „Trumpam.lt“ vartotojams apie naują svetainę, o po poros valandų jau pastebėjome pirmuosius vartotojus, kurie pradėjo naudotis „Dayrent.lt“. Kol kas sunku pasakyti, kada projektas atsipirks, nes praėjo tik savaitė nuo starto, bet manome, kad idėja anksčiau ar vėliau pasiteisins. Valandinės nuomos principas yra labai senas ir žmonės naudojasi šiomis paslaugomis. Pasaulyje matoma ir nauja tendencija – biuro patalpų nuoma kelioms valandoms, tad trumpalaikės nuomos galimybės plačios ir pasiteisinančios“, – naujo nuomos įrankio ateities sėkme įsitikinęs pašnekovas.

O visiems, siekiantiems savo verslo, I. Petrenko siūlo nedvejoti, būti pasiruošus iššūkiams ir kuo daugiau bendrauti, megzti ryšius bei įgyti naudingų kontaktų, kurie galbūt padės kuriant nuosavą verslą.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.