...

20 tūkst. eurų pakako atidaryti gurmanišką maisto parduotuvę

Verslas

2016.02.01

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , .

20 tūkst. eurų pakako atidaryti gurmanišką maisto parduotuvę

Mažų gurmaniškų parduotuvėlių, pavadintų „Žirnio krautuvėlėmis“ įkūrėja - Olesia Zimnickienė. BFL/Andriaus Ufarto nuotr.

Sparčiai augantis gurmaniško maisto poreikis iš Klaipėdos kilusią Olesią Zimnickienę (35) pastūmėjo ryžtis plėtoti mažų gurmaniškų parduotuvėlių, pavadintų „Žirnio krautuvėlėmis“, verslą.

Išgrynintas asortimentas

Kelerius metus su vyru ir dukryte Madride gyvenusi O. Zimnickienė ir jos šeimos nariai susižavėjo Viduržemio jūros šalių virtuve. „Grįžę į Lietuvą pasigedome produktų, prie kurių buvome pripratę užsienyje, tad kilo sumanymas atidaryti savo gurmaniško maisto krautuvėlę, kur maistas būtų kokybiškas, tačiau prieinamas įvairiems pirkėjams“, – sako pašnekovė.

 

„Pirkėjai, užsukę į tuo metu vienintelę mūsų krautuvėlę, klausdavo, kur dar gali mus rasti, kada atsidarysime Kaune ar Klaipėdoje ir kodėl neprekiaujame internetu“

O. Zimnickienė

 

Siekiant greitesnio ir paprastesnio starto, nuspręsta įsigyti jau veikiančią parduotuvėlę – „Žirnio krautuvėlę“. Iki tol čia buvo prekiaujama daugiausia ekologiška produkcija. O. Zimnickienė su vyru šią krautuvėlę įsigijo 2014 m. gruodį. Pamažu keisdami asortimentą, netrukus jie pradėjo patys importuoti produkciją: pirmiausia iš Ispanijos, vėliau iš Italijos ir Didžiosios Britanijos. „Gryninome asortimentą, nutraukėme bendradarbiavimą su daugiau nei puse buvusių tiekėjų ir pagaliau atsirado naujų tiekėjų, kurių požiūris sutapo su mūsų“, – pasakoja „Žirnio krautuvėlės“ vadovė.

Darbas iš visos širdies

Prieš pradėdama nuosavą verslą O. Zimnickienė buvo samdoma darbuotoja – keliose didelėse lietuviškose bendrovėse ji dirbo personalo vadove. Pašnekovė prisipažįsta, kad, prieš imantis savojo verslo, artimieji ir draugai bandė ją atkalbėti, sakydami, kad ji nesupranta, kur eina ir ką reiškia turėti nuosavą verslą. „Kitiems aš dirbau lygiai taip pat, kaip dabar dirbu sau, – iš širdies, todėl esminio pokyčio nebuvo, tiesiog dabar jaučiu dar didesnį pasitenkinimą pasiekiamais rezultatais“, – palygina „Žirnio krautuvėlės“ vadovė.

Pirkėjai pastūmėjo plėstis

Kadangi verslas sekėsi gerai, vis daugiau pirkėjų grįždavo į „Žirnio krautuvėlę“ ir teiraudavosi, kur dar galima rasti tokią krautuvėlę, todėl buvo nuspręsta plėstis ir atidaryti antrąją parduotuvėlę. „Pirkėjai, užsukę į tuo metu vienintelę mūsų krautuvėlę, klausdavo, kur dar gali mus rasti, kada atsidarysime Kaune ar Klaipėdoje ir kodėl neprekiaujame internetu“, – dalijasi „Žirnio krautuvėlės“ vadovė. Pašnekovė įsitikinusi, kad didelių klaidų atidarant abi „Žirnio krautuvėles“ išvengta, nes dauguma sprendimų buvo gerai pasverti ir apgalvoti. „Žirnio krautuvėlės“ vadovė prisipažįsta, kad priimant kai kuriuos sprendimus kartais pritrūkdavo ryžto. O. Zimnickienė sako, kad kartais kildavo abejonių dėl tam tikrų klausimų ir būdavo sugaišta nemažai laiko viliantis, kad situacija pasikeis, tačiau niekas nesikeisdavo ir tekdavo priimti tą patį sprendimą, tik jau gerokai vėliau.

Idėja ir užsispyrimas svarbiau nei finansai

Žirnio krautuvėlės“ vadovė atskleidžia, kad, norint atidaryti gurmaniško maisto krautuvėlę, reikia apie 20 tūkst. eurų investicijų. Be to, plėtojant tokį verslą svarbu mokėti užsienio kalbų ir turėti vidinės motyvacijos siekti užsibrėžto tikslo. „Manau, kad bet kuriame versle svarbiausia yra idėja ir užsispyrimas, o finansai tėra vienas iš resursų, tačiau toli gražu ne svarbiausias“, – teigia O. Zimnickienė. Pašnekovė įsitikinusi, kad turint finansų, tačiau neturint kitų būtinų verslo sudedamųjų dalių nieko neišeis. Kitiems startuoliams „Žirnio krautuvėlės“ vadovė linki sugebėti blaiviai mąstyti, protingai įvertinti savo galimybes ir nebijoti rizikuoti bei ryžtingai siekti užsibrėžto tikslo.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.