...

Sukurtas algoritmas padės atrinkti aktualias naujienas

Verslas

2016.02.24

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , .

Sukurtas algoritmas padės atrinkti aktualias naujienas

„Feedpresso“ įkūrėjai - Ernestas Walzelas ir Tadas Šubonis. Asmeninio archyvo nuotr.

Aktualių naujienų atrinkimas iš daugybės šaltinių gali užimti begalę laiko. Pasitelkę dirbtinio intelekto algoritmus, vilnietis Tadas Šubonis (26) ir Ernestas Walzelas (26) iš Bratislavos savo skaitytojams suranda įdomiausias naujienas pagal kiekvieno individualius pomėgius ir visą medžiagą pateikia vienoje vietoje.

Aktualios informacijos filtravimas

Sumanymas sukurti „Feedpresso“ T. Šuboniui kilo studijuojant apie dirbtinį intelektą Edinburgo universitete. „Visą laiką skaitydavau daug naujienų ir naudojau keletą produktų joms sekti. Tačiau pastebėjau, kad didžioji dalis pateikiamų naujienų nėra įdomios ir tarp visos šios neįdomios informacijos man aktualios naujienos tiesiog paskęsta“, – sako pašnekovas. Taigi „Feedpresso“ atsirado iš poreikio lengviau surasti dominantį turinį internete. Prie sumanymo prisijungus T. Šubonio kurso draugui E. Walzelui, „Feedpresso“ projektą jie ėmė plėtoti kartu. „Aplinkiniai rėmė mūsų pasirinkimą ir kartu su trupučiu pavydo stebėjo, kaip dirbame tikrai įdomų darbą, spręsdami sunkią problemą“, – džiaugiasi „Feedpresso“ įkūrėjai. T. Šubonis prisipažįsta kartkartėmis sulaukiantis klausimų, ar ne geriau būtų dirbti gerai mokamą samdomo programuotojo darbą, tačiau verslininką ypač motyvuoja jo sukurto startuolio potencialas ir iššūkiai, todėl jis net nemano sustoti pusiaukelėje.

 

„Rinkoje prikurta daugybė naujienų skaityklių, tačiau esame vieninteliai, galintys veikti bet kuria Europos kalba ir automatiškai pateikti rekomenduojamus straipsnius“

T. Šubonis

 

Daugiau dėmesio vartotojų poreikiams

„Feedpresso“ įkūrėjai tikina, kad, kurdami produktą antrą kartą, daugiau bendrautų su potencialiais vartotojais ir labiau stengtųsi išsiaiškinti jų poreikius dar prieš pristatydami patį produktą. Verslininkai stengiasi nuspėti, kas patinka skaitytojams pagal jų naršymo įpročius, todėl tenka kurti sudėtingus (o kartais, jų žodžiais tariant, ir paprastus) matematinius modelius bei algoritmus, veikiančius visomis Europos kalbomis. T. Šuboniui ir E. Walzelui tai bene įdomiausia jų darbo dalis. „Rinkoje prikurta daugybė naujienų skaityklių, tačiau esame vieninteliai, galintys veikti bet kuria Europos kalba ir automatiškai pateikti rekomenduojamus straipsnius“, – teigia T. Šubonis.

Pašnekovas atskleidžia, kad projektui „Feedpresso“ reikėjo nedaug investicijų, kurios daugiausia buvo skirtos serverių debesijos nuomai. „Feedpresso“ įkūrėjai įsitikinę, kad sunkiausia yra sukurti produktą, be kurio vartotojas tiesiog negalėtų gyventi. Todėl kitiems startuoliams verslininkai linki sukurti būtent tokį produktą.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.