...

Sunkumai lengviau įveikiami pasirėmus į tvirtą vyro petį

Verslas

2016.03.10

Autorius: Loreta Lileikienė

Temos: , .

Sunkumai lengviau įveikiami pasirėmus į tvirtą vyro petį

Darabužių parduotuvės „LASTore“ įkūrėja - Laura Stuokaitė. Asmeninio archyvo nuotr.

Mažiau nei prieš metus drabužių parduotuvėlę „LASTore“ Vilniaus senamiestyje atidariusi vilnietė Laura Stuokaitė-Travinė, kilusi iš mažo Juodupės miestelio (Rokiškio r.), dabar neturi nė vienos laisvos valandėlės, nes visą laiką skiria verslo reikalams. „Labai norėjau viską daryti pati, pasikliauti tik savo nuojauta“, – sako jauna moteris, pati atrenkanti ir užsakanti drabužius, pati juos ir parduodanti.

Užgrūdinanti pradžia

L. Stuokaitei-Travinei dar besimokant Juodupės gimnazijoje, visi dalykai sekėsi geriau nei vidutiniškai. Moteris sako, kad ir gyvenime ją domina daug kas. Baigusi Vilniaus pedagoginį universitetą (dab. Lietuvos edukologijos universitetą) ir įgijusi socialinio pedagogo specialybės bakalaurą Socialinės komunikacijos institute, išbandė pirmąjį darbą – kaip ir dauguma jaunų žmonių įsidarbino padavėja restorane. Ji įsitikinusi, kad daugeliui naudinga baigti tokią „mokyklą“, nes tai labai sunkus darbas, kuriam reikia daug ištvermės, kantrybės, nuolatinio bendravimo, konfliktinių situacijų sprendimo ir geležinių nervų. Pasak L. Stuokaitės-Travinės, verta jį išbandyti, nes tai užgrūdina gyvenime ir yra geras tramplynas jaunimui.

Norėjo nuo nieko nepriklausyti

Parduotuvės įkūrėjos teigimu, noras pradėti ką nors savo kilo seniai. „Norėjosi tiesiog susikurti sau darbo vietą ir nuo nieko nepriklausyti, – paaiškina ji. – Bet būtent tai, kuo užsiimti, ir buvo didžiausia mįslė. Ilgai jos negalėjau įminti ir nusprendžiau neskubėti, tiesiog daryti dalykus, kurie man patinka. Tas laikotarpis buvo man labai svarbus, nes turėjau galimybę nedirbti ir tiesiog ieškoti atsakymų į klausimus, ko aš noriu iš gyvenimo. Man reikėjo laiko sau, kad atsidurčiau ten, kur dabar esu.“

Daryti iš širdies

Ne viena verslo idėja sklandė ore, bet L. Stuokaitė-Travinė sako norėjusi rasti tą vienintelę, kurios imtųsi iš širdies. Viena sritis ją tikrai domino: mada, stilius, apranga, tačiau stigo pasitikėjimo savimi, neturėjo jokių su tuo susijusių žinių ir įgūdžių. „Ir tada įvyko taip, kad mano vyras, man net nežinant, užrašė mane į įvaizdžio kūrimo kursus Mados akademijoje. Ten ir įgijau daugiau pasitikėjimo savimi, žinių bei praktikos“, – atskleidžia moteris, dabar šią patirtį vertinanti kaip neįkainojamai naudingą verslo pradžiai. Bendraudama su veikliais, veržliais ir kuriančiais žmonėmis, ji apsisprendė ir pati imtis iniciatyvos.

Drabužių parduotuvės – malonumas

Atmetusi svarstymus apie įvaizdžio kūrėjos praktiką, kuriai reikalingos specialios ir gilios žinios, L. Stuokaitė-Travinė pasirinko tai, kas jai pačiai visuomet keldavo malonių asociacijų ir buvo artima, – drabužių parduotuvės kūrimą. Šis darbas jai atrodė idealus. Nors ir nestokojo pasitikėjimo savimi, motyvacijos bei didelio noro turėti savo mažą drabužių parduotuvę, pašnekovė teigia išgyvenusi didelę baimę ir abejonių: kaip, kas, iš kur, pasiseks ar ne? „Juk buvau visiškai atitrūkusi nuo darbinių santykių, o apie verslo steigimą neturėjau visiškai jokių žinių“, – dabar savo baimes prisimena moteris. Ji atvirai prisipažįsta, kad visus klausimus iš jos galvos iškratė ir tiesiog veikti paskatino jos svarbiausias gyvenimo partneris – vyras, pats turintis savo verslą: „Laura, bandome, tikiu tavimi. Nepavyks, tai nepavyks. Juk svarbiau yra bandyti, nei nepabandžius galvoti, o kaipgi viskas būtų buvę.“ Po šių žodžių reikalai pajudėjo.

Kad krutėtum, reikia investuoti

Drabužių parduotuvėlės „LASTore“ atidarymui šeima skyrė daug savo laiko ir sunkaus darbo: patys remontavo patalpas, rūpinosi jų įrengimu. Stengėsi, kad išlaidos būtų kuo mažesnės. „10 tūkst. eurų tikrai reikia turėti, norint pradėti krutėti“, – pabrėžia pašnekovė. Apytiksliais Travinų skaičiavimais, parduotuvės veikla turėtų atsipirkti po metų, nors išlaidų ir buvo daugiau, nei planavo.

Kol kas didžiausius sunkumus verslininkė patiria dėl to, kad dirba viena pati. Viską aprėpti labai sunku. Tenka rūpintis ir drabužių tiekimu, ir pardavimu, ir jų pateikimu. Ji sako judanti mažyčiais žingsneliais ir tikinti, kad ateityje turės pagalbos iš šalies, tuomet galės skirti daugiau laiko reklamai, parduotuvei populiarinti. „Konkurencija yra žvėriška ir sėdėti bei laukti, kad pas tave kas nors ateitų, naivu“, – įsitikinusi L. Stuokaitė-Travinė.

Budrumo pamoka

Patyrusi vagystę savo pačios parduotuvėje, ji išmoko budrumo pamoką – ne kiekvieno, net ir besišypsančio bei gražių švenčių linkinčio kliento ketinimai gali būti geri. „Labai skaudu tiek finansiškai, tiek morališkai, kai skiri visą savo laiką, visas jėgas, finansus ir kažkas, atėjęs pas tave, tiesiog pasisavina daiktą. Tai supurto! Bet kai suvoki, kad tai yra realybė ir tai vyksta gana dažnai, išmoksti šią pamoką“, – pirmąjį nemalonų atvejį iki šiol prisimena parduotuvės savininkė.

Viskas įmanoma, kai labai nori

Iš savo patirties L. Stuokaitė-Travinė pradedantiesiems verslininkams galėtų pasakyti, kad viskas yra įmanoma, tik reikia labai norėti, nesustoti, visada judėti į priekį ir nesigręžioti atgal. Mažiau bijoti, o tiesiog imti ir daryti, pasikliauti savo širdimi. Ji linkėtų geriau jau daryti ir nusvilti, negu visą gyvenimą tik svajoti.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.