...

Verslas, keičiantis miesto veidą

Verslas

2016.04.12

Autorius: Jurga Bakaitė

Temos: , .

Verslas, keičiantis miesto veidą

„Paletės“ baro įkūrėjai - Antanas Stankevičius ir Kasparas Mociūnas su komanda. Asmeninio archyvo nuotr.

Šių eilučių autorė ankstyvą vaikystę praleido Utenoje, o nuotraukos – tik iš jų ji ir pažįsta šį miestą – byloja, kad jos šeima laisvalaikį leisdavo gamtoje ir miesto parkuose. Visai kaip ir daugybė kitų uteniškių, nes pramogų šiame nedideliame pramoniniame mieste nėra daug. Jei ji būtų gimusi maždaug dvidešimčia metų vėliau, šeimos albume vietoj nuotraukų lesinant gulbes tikriausiai būtų daug kadrų iš Karolio Antano Stankevičiaus (20) ir Kasparo Mociūno (21) įkurto „Paletės“ baro. Būtent jis, pasak uteniškių, atgaivino miestą ir, kaip mano patys įkūrėjai, netgi išvažiavusiuosius gyventi į didmiesčius verčia grįžti į Uteną. Su K. A. Stankevičiumi ir K. Mociūnu kalbamės apie tai, ką reiškia kurti verslą būnant moksleiviu ir kaip baras jiems tapo antraisiais namais.

Pradžia – tai, ko mieste trūko patiems

Mokslininkai, nagrinėjantys miestų sociologiją, teigia, kad mūsų socialinis gyvenimas vyksta trijose erdvėse: namų, darbo ar mokslo ir vadinamosiose „trečiosiose vietose“: baruose, knygynuose, parkuose ir pan. Čia lankomės ne dėl įsipareigojimų, o tiesiog todėl, kad jaučiamės laisvai, patogiai, bendruomeniškai. Jei tokių vietų nebūtų, gyventume susvetimėjusiame pasaulyje, apribotame formalių santykių, o bendrautume tik su artimiausios aplinkos žmonėmis.

 

„Universitete negaunu to, ko reikia, nesijaučiu daug sužinantis. Mokaisi tai, ką jau praktiškai esi patyręs“

K. Mociūnas

 

Atrodo, būtent tokia miesto kasdienybę pagyvinančia vieta Utenoje tapo K. A. Stankevičiaus ir K. Mociūno įkurtas „Paletės“ baras. Jaunieji verslininkai sako, kad kalbėti apie savo amžių jiems jau pabodo, ir labiausiai džiugina tai, kad „Paletės“ baras nedideliame mieste, kur nėra ką veikti, sukūrė bendruomenę – vietą, kurioje visada sutiksi pažįstamų ir nesėdėsi vienas. Kaip sako patys įkūrėjai, į barą ir jie, ir klientai ateina kaip į namus. Įkūrėjai lankytojus lengvai užkalbina, o šie pažįsta visus darbuotojus. „Būna, kad, barui baigiant darbą, lankytojai padeda susitvarkyti“, – sako K. Mociūnas.

Vaikinai juokauja, kad studijuojančių uteniškių mamos ir tėčiai turėtų būti jiems dėkingi, nes išvažiavusieji kitur dėl „Paletės“ baro savaitgaliais namo ėmė grįžti daug dažniau. Įkūrėjai mano, kad net ir tie, kuriems grįžimas į Uteną reikšdavo tik susitikimą su šeima, dabar atrado vietą, kurioje gali sutikti seniai matytus draugus, dažnai visai netikėtai. Baras nėra tik jaunimo mėgstama vieta – čia renkasi įvairaus amžiaus publika.

„Paletės“ barą K. A. Stankevičius ir K. Mociūnas atidarė dvyliktoje klasėje, jau baigdami vidurinę mokyklą. Kadangi investicijos taip pat buvo moksleiviškos – iš santaupų už vasaromis dirbtus darbus, visus patalpų paruošimo darbus teko atlikti patiems, kaip ir įrengti interjerą. Tam panaudoti nuo statybos darbų likę padėklai, kas, viena vertus, leido sutaupyti, kita vertus, davė mintį pavadinimui.

Iš pradžių nebuvo konkretaus plano, kad bus atidarytas baras, greičiau tiesiog mintis, kad Utenai reikia vietos, kur žmonės, ypač jaunimas, galėtų leisti laisvalaikį. Taigi ir verslo planų, rinkos tyrimų šiems vaikinams neprireikė: „Ne tiek daug mąstėme, tiesiog ėmėme ir darėme“, – atskleidžia K. A. Stankevičius.

Improvizacijos atsispindi net ant baro sienų: kadangi vienas norėjo žalių, o kitas raudonų, tad jos tapo ir tokios, ir kitokios. K. Mociūnas priduria, kad jauniems žmonėms toli gražu nereikėtų bijoti pradėti verslo, priešingai – juk tai laikas, kai dar nėra kitų finansinių įsipareigojimų, o noras stengtis dėl savo idėjos daug didesnis.

Verslo kūrimas nesibaigia baro atidarymu

Kadangi baro atidarymas sutapo su valstybinių egzaminų sesija, į juos kartais tekdavo eiti, naktį prieš tai dirbus prie baro. Beje, savaitgaliais jie tai daro ir dabar, išvykę studijuoti į Vilnių. Nors baras tampa vis savarankiškesnis, jame dirba jau keturi žmonės, nuolat jame besisukantiems vaikinams labai rūpi ir atsinaujinimas. K. Mociūnas sako, kad dabar jau net šiek tiek nesmagu žiūrėti į senas baro nuotraukas: per kone dvejus veiklos metus baras smarkiai atsinaujino, patobulėjo, o juk per atidarymą neturėjo net šaldytuvo.

Todėl tiems, kas dar tik pradeda svarstyti apie verslą, vaikinai patartų galvoti ne tik apie pradines išlaidas, bet ir apie tai, kad investuoti reikės nuolat. „Gerai, kad pirmuosius uždirbtus pinigus investavome atgal“, – sako K. A. Stankevičius. Jau po baro atidarymo, kaip skaičiuoja įkūrėjai, prireikė bene dukart daugiau investicijų.

Pasitempti verčia ir atsirandantys konkurentai. Vaikinai mano, kad būtent „Paletės“ baro sėkmė paskatino visai šalia atidaryti dar kelis klubus ir barus. Baimės buvo, nes, pavyzdžiui, barą kaimynystėje atidarė verslininkai, turėję kelis kartus daugiau investicijų, ir pradžioje jie tikriausiai netgi būtų galėję leisti sau dirbti nuostolingai. Tuomet K. A. Stankevičiaus ir K. Mociūno strategija buvo ne mažinti kainas, o daugiau investuoti į renginius. Ir ji pasiteisino – konkurentai lankytojų srauto nesumažino.

Studijos netrukdo

Abu įkūrėjai šiuo metu studijuoja, o jų studijos susijusios su verslu. Praktinius verslo kūrimo dalykus perpratę jaunuoliai skeptiškai vertina verslumo mokymąsi iš vadovėlių. K. Mociūnas samprotauja, kad vertingos būtų lankstesnio grafiko paskaitos, kuriose būtų galima mokytis iš praktiškai verslą kuriančių žmonių, nes, anot jo, teorinę informaciją galima nesunkiai rasti internete. „Universitete negaunu to, ko reikia, nesijaučiu daug sužinantis. Mokaisi tai, ką jau praktiškai esi patyręs“, – teigia jis. Teisinių, buhalterinių žinių kuriant verslą jiems išties trūko, o apie kai kurias žinių spragas, pavyzdžiui, vadybos, personalo valdymo, suprato tik vėliau.

Dabar „Paletės“ baras įkūrėjams jau atsipirko, o jo vertė tik auga. Vaikinai neslepia, kad patys norėtų išbandyti kitas sritis, gal netgi nebūtinai verslą, ir barą palikti savarankišką. Vis dėlto su juo atsisveikinti būtų sunku – juk viskas čia sukurta pačių rankomis.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.