...

Motociklų vagims – lietuvių technologinis atkirtis

Verslas

2016.04.19

Autorius: Giedrė Rutkauskaitė

Temos: , , .

Motociklų vagims – lietuvių technologinis atkirtis

„Eldes“ rinkodaros vadovas ir idėjos autorius - Andrius Rimkūnas. Asmeninio archyvo nuotr.

Tik kas šeštas iš tūkstančio kasmet pavogtų motociklų grąžinamas šeimininkams. Tokios statistikos paskatinta apsaugos ir išmaniųjų namų valdymo sprendimus kurianti lietuvių įmonė „Eldes“ birželį pasaulio rinkai pristatys „Monimoto“ – išmaniąją apsaugos sistemą motociklams. O savo idėjai pritraukti finanasavimą pristatė ją minios finansavimo platformoje „Indiegogo”.

Itin paprasta valdymo sistema

Belaidė automatinė motociklų apsauga, itin lengva ir paprasta įdiegimo sistema su išmaniuoju konfigūracijos bei valdymo mechanizmu, daugiau nei metus veikianti baterija ir jokių registracijos mokesčių. Tai „Monimoto“ inovacija. Paketą sudaro unikalus prietaisas, pagrindinis raktas su CR2032 baterija, dvi paprastos CR123 baterijos, du plastikiniai dirželiai ir naudojimo instrukcija. „Klientui tereikia įdėti baterijas ir prietaisui priskirtą 2G/3G SIM kortelę“, – apie paprastą naudojimą pasakoja „Eldes“ rinkodaros vadovas ir idėjos autorius Andrius Rimkūnas.

 

„Sistema, 10 m spinduliu matydama vieną iš raktų, įjungia budėjimo režimą, tačiau, raktams nesant šalia ir pajutus bet kokį judesį ar vibraciją, sistema iš karto reaguoja ir reguliariai siunčia šeimininkui SMS žinutes su buvimo vietos duomenimis“

A. Rimkūnas

 

Lietuvių sukurtą įrenginį galima lengvai pritvirtinti po plastikine motociklo dalimi taip, kad jos nebūtų matyti (pritvirtinus jį po metaline dalimi, bus blokuojamas radijo ryšys). Tuomet telieka nepamiršti dviejų raktų – iš 10 m sistemos atpažįstamo pultelio ir į telefoną atsisiųstos lengvos valdymo programėlės. Abu šie raktai valdomi mažai energijos eikvojančia „Bluetooth“ technologiją. „Sistema, 10 m spinduliu matydama vieną iš raktų, įjungia budėjimo režimą, tačiau, raktams nesant šalia ir pajutus bet kokį judesį ar vibraciją, sistema iš karto reaguoja ir reguliariai siunčia šeimininkui SMS žinutes su buvimo vietos duomenimis“, – „Monimoto“ veikimo principus atskleidžia A. Rimkūnas. Šios motociklų apsaugos sistemos nereikia įdiegti, nerenkamas joks nuomos mokestis, be to, tai ilgalaikė apsaugos sistema.

„Monimoto“ platins partneriai visame pasaulyje

„Atėjęs į įmonę pirmiausia pasiūliau idėją dviračių apsaugai gaminti. Tačiau apskaičiavome, kad toks produktas kainuos daugiau nei 100 eurų. Per brangu. Bet idėja ir pats principas mums patiko, tad nusprendėme ją plėtoti ir produktą pasiūlyti motociklininkams“, – naujovės kūrimo pradžią prisimena A. Rimkūnas.

Pagrindiniais šios apsaugos sistemos klientais pašnekovas įvardija motorolerių, brangesnių nei tūkstantis eurų, ir motociklų, kurių vertė gali siekti iki kelių tūkstančių eurų, savininkus. Vertikaliąją rinkodarą vykdanti „Eldes“ savo gaminio klientui tiesiogiai neparduoda, o platina per partnerius visame pasaulyje. Produktas nuo birželio pasieks JAV, Italijos, Prancūzijos ir Ispanijos motociklininkus, juo taip pat prekiaus dvi specializuotos parduotuvės Lietuvoje – „Bikeshop“ ir „Motoshop“. Gamintojų siūloma kaina – 249 eurai.

Vos per šimtą pasaulio įmonių siūlo panašaus profilio per „Bluetooth“ valdomas sistemas, o motociklų apsaugai pasiūla dar siauresnė. „Monimoto“ perėjo jau devynias iteracijas, 100 vienetų partija kruopščiai išbandoma. Ją jau spėjo išbandyti ir Lietuvoje žinomas baikeris Aidas Bubinas, važiuodamas iš Šiauriausio į Piečiausią Europos tašką.

Minios rėmimui reikia postūmio

Suskubus balandį „Monimoto“ apsaugos sistemą „Indiegogo“ minios rėmimo platformoje galima įsigyti beveik 20 proc. pigiau. „Labai daug skaitėme ir domėjomės, kokią minios rėmimo platformą pasirinkti. „Indiegogo“ pasirinkome, nes ji labiau orientuota į technologijas“, – sako A. Rimkūnas ir priduria, kad pačios platformos kūrėjai žadėjo skirti itin daug dėmesio ten reklamuojamai inovacijai. Vis dėlto, kūrėjų teigimu, dviejų savaičių laikotarpis kol kas toli gražu nepateisina lūkesčių. „Monimoto“ yra gana nišinės rinkos produktas, tad sulaukti didelio susidomėjimo nėra lengva. Tačiau dar įmonės pradžioje sutarėme, kad tai bus ne pardavimo, o viešumo ir produkto pristatymo rinkai erdvė. Savo klientams taip pat sakome – čia jūs galite nusipirkti „Monimoto“ pigiau, o mes visas sukauptas lėšas panaudosime produkto sertifikavimo procesui“, – strategiją atskleidžia „Eldes“ rinkodaros direktorius. Jo teigimu, norint pasiruošti minios rėmimui, reikia itin geros vaizdinės reklamos ir patrauklaus produkto pateikimo. Tad nieko keista, kad pagrindinės laiko ir finansinės investicijos skirtos vaizdo klipui rengti ir socialinei reklamai, produktui remti, rinkodaros išlaidoms.

Kol „Monimoto“ dar tik ruošiasi pasiekti savo galutinį klientą, išmanūs lietuviai nenustoja kurti papildomų funkcijų ir rinkai žada pateikti dar daugiau naujovių bei sistemos priedų.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.