...

Jaunieji architektai siūlo įsigyti „katę maiše“ minios finansavimo platformoje

Verslas

2016.05.30

Autorius: BZN start

Temos: , .

Jaunieji architektai siūlo įsigyti „katę maiše“ minios finansavimo platformoje

„NotYetDecided“ įkūrėjai - Kipras Kazlauskas, Linas Ūsas, Morta Pilkaitė, Justinas Jakštonis. Asmeninio archyvo nuotr.

Jauni Lietuvos architektai alytiškis Justinas Jakštonis (26), vilniečiai Kipras Kazlauskas (23) ir Morta Pilkaitė (22) ir marijampolietis Linas Ūsas (24) sukūrė minios finansavimo (angl. crowdfunding) kampaniją. Jos metu visi parėmusieji apdovanojami marškinėliais arba džemperiais, kurių dizainas iš anksto nenuspręstas. Drabužių dizainas išaiškės tik tuomet, kai bus atidaryta pakuotės dėžutė. Kampanija pavadinta „Not Yet Decided“ (liet. nenuspręsta) ir bus aktyvi iki birželio 12-osios.

Šiuo metu projektas jau įgavęs didelį pagreitį ir sulaukė daugiau nei 288 „backerių“, iš kurių daugiau nei pusė – net iš Lietuvos.

Siekia atkreipti dėmesį į kiekvienam aktualų reiškinį – apsisprendimą

Kūrėjai teigia, kad kiekvienas žmogus bet kuriame savo gyvenimo etape susiduria su pasirinkimais. Nuo tokių paprastų buitinių dalykų kaip, pavyzdžiui, ką apsirengti ar kokį filmą žiūrėti, iki daug svarbesnių ir reikšmingesnių – kuria kryptimi pasukti savo karjerą ar kaip gyventi išgirdus sunkios ligos diagnozę. Šių dienų vartotojiška kultūra ir skaitmeninis tempas kiekvieną iš mūsų prislegia begale pasirinkimų, scenarijų ir galimybių. Dažnai nuspręsti per sudėtinga, o pats procesas sukelia neigiamų emocijų. Jaunieji architektai klausia: kas atsitiktų, jei akimirkai sustotum ir tyčia nebeapsispręstum, jei nebesirinktum išskirtinio scenarijaus, bet leistum jiems visiems vykti vienu metu? Kas būtų, jei paprasčiausiai mėgautumeisi neapsisprendimo būsena ir pasinertum į vadinamąją superpoziciją (angl. superposition)?

Projekto simboliu tapo Schrödingerio katė

Minėtąjį terminą „superpozicija“ plačiai vartojo garsus austrų fizikas Erwinas Schrödingeris aiškindamas kvantinės fizikos principus. Supaprastintai jo mintinis eksperimentas skamba taip: į dėžę įdėkime katę ir bombą. Tikimybė, kad ji susprogs ir pražudys gyvūną per ateinančią valandą, – 50 procentų. Palikime dėžę valandai, o jai praėjus klauskime: kokia katės būsena? Katė gyva ar nugaišusi? Populiarioji nuomonė mums iškart atsako: katė yra arba gyva, arba nugaišusi, nes bomba arba susprogo, arba ne. Štai čia įsikiša fizikas E. Schrödingeris ir teigia: prieš mums prisiartinant prie dėžės ir įsitikinant, katė yra ir gyva, ir mirusi vienu metu – ji užima vadinamąją superpoziciją. Panašios būsenos galime būti kiekvienas, kol nepadarome sprendimo, kol nepasirenkame iš galvoje turimų daugybės scenarijų.

Tai socialinis projektas žaidimas

Būtent šį E. Schrödingerio katės eksperimentą architektai įprasmino minios finansavimo projekte. Tai yra socialinis žaidimas, kurio tikslas – atkreipti dėmesį į apsisprendimo vaidmenį mūsų gyvenime. Žmonės kviečiami palaikyti projektą paremiant jį pasirinkta pinigų suma ir už tai gaunant dovanų marškinėlius arba džemperį, kurio dizainas iš anksto nenuspręstas. Parėmusysis savo drabužio dizainą pamato tik tuomet, kai išima gaminį iš dėžutės. Kūrėjai teigia, kad šiame projekte svarbu ne nuspręsti, o atvirkščiai – būti neapsisprendusiam, panirti į superpoziciją. Visi, įsigiję projekto metu gaminamus drabužius, kviečiami nusifotografuoti ir pažymėti nuotraukas „#notyetdecided“ socialiniuose tinkluose. Dizaino unikalumas garantuotas – projektu metu pagaminti drabužiai bus papuošti skirtingais paveikslėliais, kiekvienas jų bus kuriamas ranka.

Europos architektūros studentų asamblėja „2016 Not Yet Decided

Minios finansavimo projektas glaudžiai susijęs ir su tą pačią temą turinčia Europos architektūros studentų asamblėja („EASA 2016“), kuri šią vasarą vyks Nidoje ir sukvies apie pusę tūkstančio gabiausių architektūros studentų ir perspektyviausių jaunųjų architektų iš visos Europos per dvi savaites įgyvendinti 35 kūrybines dirbtuves. Asamblėja per 35 gyvavimo metus tapo didžiausiu tokio pobūdžio renginiu Senajame žemyne ir vienu didžiausių pasaulyje, o šiemet jį organizuoti garbė tenka Lietuvai.

Projektą palaiko tokie žinomi žmonės kaip dr. Gitanas Nausėda (SEB banko vyriausiasis ekonomistas, prezidento patarėjas), Erica Jennings (dainininkė)ir kiti.

Not Yet Decided

217-1464598995-455223.jpg 217-1464598995-767983.jpg 217-1464598995-117576.jpg 217-1464598995-207061.jpg 217-1464598995-922070.jpg 217-1464598995-553582.jpg 217-1464599228-243596.jpg 217-1464599228-897074.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.