...

Atvykusi iš svetur nepabūgo sunkumų ir ėmėsi verslo

Verslas

2016.07.14

Autorius: Loreta Lileikienė

Temos: .

Atvykusi iš svetur nepabūgo sunkumų ir ėmėsi verslo

Desertinės „Atostogos“ įkūrėja - Svetlana Vaganova. Asmeninio albumo nuotr.

Prieš porą metų į Vilnių iš Maskvos su vyru ir mažamečiu sūnumi persikėlusi gyventi Svetlana Vaganova (29) jau neblogai supranta lietuviškai ir po truputį bando šnekėti pati. Svetimos kalbos supratimas jai labai padeda darbe, o kurdama dar vieną verslą dabar jau daug lengviau įveiktų su tuo susijusias problemas. Nors didžiausiu sunkumu, kuriant savo verslą Lietuvoje, jauna moteris vadina techninius desertinės „Atostogos“ įrengimo klausimus. Šiuo metu pašnekovė jau su šypsena pasakoja, kaip jos desertai spėjo pelnyti palankius vilniečių vertinimus.

Gimus sūnui užsiėmė tuo, kas visuomet patiko

Aukštąjį teisinį išsilavinimą turinti moteris, porą metų sėkmingai dirbusi pagal specialybę viename Maskvos banke, gimus sūnui galėjo atsidėti tam, kas jai visuomet buvo prie širdies, t. y. maisto gamybai. „Mūsų šeimoje buvo savotiškas maisto kultas. Pamenu dar vaikystėje su močiute kepamus pyragus, patikdavo iš daržo surinkti sezonines gėrybes. Mūsų šeimoje visada visi gamino ir man tai patiko, nors nemaniau, kad su tuo susiesiu savo gyvenimą“, – pasakoja S. Vaganova ir priduria, kad būdama motinystės atostogose pradėjo domėtis kulinarija, skaitė daug profesionalų literatūros apie maisto ruošą.

 

„Pamažu įgijau tarsi antrąjį išsilavinimą po teisinio“

S. Vaganova

 

Gimus sūnui šiam pomėgiui buvo užtektinai laiko, nes iš karto į pagrindinį darbą neskubėjo. Moteris lankė žinomų virtuvės šefų, kurių Maskvoje tikrai netrūksta, pamokas, keletą kartų vyko į Europos virtuvės meistrų pamokas, stažavosi restorane Londone. „Pamažu įgijau tarsi antrąjį išsilavinimą po teisinio“, – tvirtina ji.

Virtuvėje kur kas įdomiau nei biure

Dvejus metus juridinės praktikos turėjusi moteris sako, kad mokydamasi teisės neabejojo, jog šie mokslai skirti jai. Patiko ir puikiai sekėsi, studijas baigė su pagyrimu. Tačiau pradėjusi dirbti suprato: „Esu toks žmogus, kuriam savo darbo rezultatą norisi matyti iš karto. O sėdėdamas biure kartais gali ir nesuprasti, ką nuveikei, nes viskas išnyksta popieriuose. Virtuvėje paprasčiau. Gaminant maistą vyksta procesas, kurio pabaigoje turi rezultatą“, – sako S. Vaganova.

Pagaliau gyvenimas pasisuko kita linkme ir moteriai pateikė nemažų pokyčių. Jos vyras, dirbantis logistikos srityje, dažnai turėdavo reikalų Latvijoje, Lietuvoje, be to, visi kartu dažnai atvykdavo į Lietuvą pavasaroti. „Mums čia labai patiko leisti laiką. Esame mobilūs ir žinojome, kad negyvensime visą laiką vienoje vietoje. Mėgstame nuolatos judėti. Pabandėme Lietuvoje pagyventi ilgiau nei metus ir mums taip patiko, kad dabar net nenorime išvažiuoti. Sūnus lanko lietuvių darželį, jis jau kalba lietuviškai geriausiai mūsų šeimoje. Gyvenimo būdas Lietuvoje kitoks ir jis mums labai priimtinas. Ekologija, nėra bereikalingo streso, spūsčių ir pan.“, – permainomis džiaugiasi moteris.

Saldumynų tema

Prieš dvejus metus dairydamasi Lietuvoje, ji atkreipė dėmesį, kad sostinėje nedaug vietų, kur galima įsigyti išskirtinių skanėstų. Saldumynais išsiskyrė tik viena konditerija. Moteris ir sumanė įkurti savo desertinę, kurios pagrindas – tradicinė, klasikinė Prancūzijos konditerija, jos receptai ir konditerinės technikos bei visada natūralūs ir švieži produktai. „Mes neturime cecho, viską gaminame nedidelėje virtuvėje, nedideliais kiekiais. Mūsų deserto kelias nuo orkaitės iki vitrinos labai trumpas. Asortimente – 25 rūšių desertai, jie keičiami pagal sezoniškumą. Žiemą daugiau šokolado, vasarą – vaisių, uogų. Eklerai ir migdoliniai orinukai labai populiarūs. Šiek tiek sukuriamas jų deficitas, bet tik taip galime pasiūlyti šviežių ir aukštos kokybės“, – teigia racionalaus požiūrio šalininkė.

Reikia laiko verslo specifikai perprasti

Iš svetur atvykusi moteris sako, kad reikia laiko, kol supranti vietinio verslo specifiką. Ši patirtis ateina laikui bėgant.

O verslo pradžioje S. Vaganova turėjo labai mažai pažįstamų, su kuriais būtų galėjusi pasitarti. „Turėjau suktis viena pati. Kalbos mokėjimas būtų padėjęs sutaupyti apie 20–30 proc. patalpų įrengimo išlaidų. Taip būtų lengviau susiderėti su statybininkais ir pačiai susitvarkyti dokumentaciją nei per vertėjus“, – įsitikinusi pašnekovė.

Verslininkė atskleidžia, kad, norint įgyvendinti tokį projektą, ypač atvykus iš svetur, 100 tūkst. eurų reikėtų turėti atsargai. Tokia suma reikalinga, neatsižvelgiant į patalpų plotą. Nors desertinės projektas atrodo mažas ir kuklus, bet išlaidos nebuvo labai mažos. Be to, S. Vaganova teigia norėjusi viską padaryti gerai. Įsigyti naują įrangą ir pan., kad vėliau nereikėtų leisti pinigų senosios remontui ir nervintis.

Dvi kavinės kaimynystėje – tik į gera

Pašnekovė pozityviai vertina ir iš abiejų desertinės pusių įsikūrusias kavines: „Konkurenciją vertinu, nes suprantu, kad, pradėjus veiklą tokioje vietoje, kur nėra jokių kavinių aplinkui, būtų buvę sudėtingiau atkreipti dėmesį. O kai kaimynystėje iš abiejų pusių kavinės, jos pritraukia lankytojų ir pas mus. Žinoma, geriausia reklama – iš lūpų į lūpas.“

Pirmieji veiklos metai – pripažinimui pelnyti

Paklausta, ar jau uždirba iš savo darbo, S. Vaganova atsako, kad apie tai kalbėti dar anksti. Grįžtamumo ji tikisi antraisiais veiklos metais. „Mūsų veikla pagrįsta rankų darbu. Desertų savikaina keletą kartų didesnė nuo pat pradžių nei kitų patiekalų ir iš jų keliskart daugiau neuždirbsi. Atsiperkamumas daug lėtesnis. Kol kas sėkmė, palankūs klientų atsiliepimai, įdirbis labiau šildo širdį, o ne kišenę. Bet viskas pagal planą“, – tikina verslininkė.

Kalbėdama apie konditerius ji sako, kad surasti gerus nebuvo paprasta, teko mokyti ir pačiai, siųsti į meistriškumo kursus. „Norisi pas save matyti ambicingus žmones, nusiteikusius mokytis. Paprasčiau išmokyti žmones be patirties, nei perauklėti jau patyrusius, kurie sunkiai pasiduoda naujovėms“, – įsitikinusi kasdien desertus kurianti S. Vaganova.

Kol yra energijos, reikia dirbti

„Jeigu ko nors nori, turi padaryti pats, neieškodamas lengvų kelių, – neabejoja pašnekovė. – Kol yra energijos, manau, reikia dirbti. Ateis laikas ir pailsėti.“

Imantis bet kokio verslo, moteris patartų pirmiausia labai aiškiai suvokti, ką norima padaryti ir kam tai skirta, tikėti savo idėja bei verslo sėkme. Tuomet ir kiti patikės.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.