...

Kuriant verslą klaidų išvengti nepavyks

Verslas

2016.07.18

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , .

Kuriant verslą klaidų išvengti nepavyks

Restorano „Bonocosi“ įkūrėjas - Gianluca Armone. BFL/Vyginto Skairaičio nuotr.

Galimybė atrasti Italiją, artimiau susipažinti su šios šalies kulinariniu paveldu ir bent trumpam pasijusti atsidūrus itališkuose namuose skamba išties viliojančiai. Apie tai, kaip kilo sumanymas imtis autentiško, bet kartu ir paprasto projekto – suteikti klientams galimybę paragauti itališkų produktų, pagamintų pagal autentiškus iš kartos į kartą perduodamus receptus už prieinamą kainą jaukioje itališkoje aplinkoje, pasakoja restorano „Bonocosi“ įkūrėjas Gianluca Armone (35), kilęs iš Pietų Italijoje esančio Kalabrijos regiono.

 

Verslas, perduodamas iš kartos į kartą

Restorano „Bonocosi“ įkūrėjas prisipažįsta, kad apie 90 proc. draugų lietuvių palaikė jo sumanymą atidaryti itališką restoraną Vilniuje, nors visi žinojo, kad šį projektą bus labai sunku įgyvendinti dėl daugybės priežasčių, ypač dėl sudėtingos logistikos. Pasak pašnekovo, restoranų verslas turi milžinišką rinką ir neribotas galimybes plėstis. „Man pasisekė, nes mano šeimoje jau trys kartos užsiima šiuo verslu, todėl žinau daugybę receptų, taip pat daug išmanau apie produktus“, – sako restorano sumanytojas. Šiuo metu „Bonocosi“ įkūrėjas turi užmojų ne tik plėsti veiklą restoranų sektoriuje, bet ir pradėti tiekti produktus mažmeninei ar didmeninei prekybai. „Žinau, kad daugybė bendrovių Rytų Europoje importuoja produktus iš Italijos už pernelyg didelę kainą manydamos, kad tie produktai yra unikalūs, nes jie iš Italijos. Tiesa yra ta, kad Italija turi tūkstančius produktų, nesuskaičiuojamą gausybę gamintojų ir prekių ženklų, tačiau, neturint praktinės patirties, rizikuojama įsigyti žemos kokybės produktų ir už juos stipriai permokėti“, – pasakoja G. Armone. Pašnekovas įsitikinęs, kad tokiu atveju daugiausia permokėti tenka klientams.

Investicija į darbuotojus

 

„Turiu prisipažinti, kad didžiausias mano nusivylimas ir nuostabą keliantis dalykas buvo darbuotojų įsipareigojimo stoka.“

G. Armone.

 

Pasak „Bonocosi“ įkūrėjo, kuriant verslą klaidų išvengti nepavyks. „Turiu prisipažinti, kad didžiausias mano nusivylimas ir nuostabą keliantis dalykas buvo darbuotojų įsipareigojimo stoka“, – sako G. Armone. Jo teigimu, Italijoje darbas restoranų versle yra rimta profesija, skatinanti didelį įsipareigojimą, nesvarbu, ar esi padavėjas, ar penkių žvaigždučių restorano šefas. Verslininkas tikina, kad stengėsi samdyti didesnės patirties personalą, kuriam mokėjo didelį atlyginimą, darydamas prielaidą, kad, jei tai netgi nėra naudinga restoranui ekonominiu požiūriu, aukšta darbuotojų darbo kokybė visa tai atpirks. Tačiau, nepaisant kasdienių pastangų, tai nepasiteisino. „Vis dar pastebiu, kad restoranų versle Lietuvoje ypač trūksta profesionalių darbuotojų“, – apgailestauja „Bonocosi“ įkūrėjas.

Rinkodaros svarba

Tikimasi, kad restorano įkūrimo investicijos atsipirks per 36 mėnesius. Verslininkas atskleidžia nejaučiantis konkurencijos, nes „Bonocosi“ produktai yra nišiniai ir Baltijos šalyse konkurentų jiems dar nėra. Kitiems startuoliams G. Armone pataria turėti aiškų verslo planą, tvirtus santykius su tiekėjais, nes tai ypač aktualu restoranų versle, be to, reikia viską žinoti apie rinkodarą. Verslininkas atkreipia dėmesį, kad šiuolaikinėje rinkoje susiklostė tokia situacija, kad klientai daugiau dėmesio skiria tam, kaip restoranas pristatomas, o ne siūlomo maisto kokybei. Vis dėlto atidarydamas savo restoraną G. Armone investavo į maisto kokybę nesuskaičiuojamai kartų daugiau nei į reklamą ir komunikaciją. Nors galbūt tai buvo gana rizikingas žingsnis, „Bonocosi“ įkūrėjas tiki, kad klientai įvertins kokybę ir šios investicijos atsipirks su kaupu.

„Bonocosi“

Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas. Bonocosi restoranas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.