...

Didžiausia investicija į nuosavą verslą – išėjimas iš stabilaus darbo

Verslas

2016.08.16

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: .

Didžiausia investicija į nuosavą verslą – išėjimas iš stabilaus darbo

Rankų darbo apatinių drabužių kūrėja - Urtė Miškinytė. Asmeninio albumo nuotr.

Visuomet naujovėmis besidominti ir save išbandyti mėgstanti rankų darbo apatinių drabužių kūrėja Urtė Miškinytė (23), kilusi iš Panevėžio ir jau ketverius metus gyvenanti Vilniuje, džiaugiasi vis didesniu susidomėjimu jos kūriniais ir patenkintomis klientėmis.

Svajonėse – jauki parduotuvėlė

U. Miškinytė siuva nuo mažens – pradėjusi nuo žaislų, vėliau ėmėsi drabužių ir pagaliau prieš porą metų ėmė domėtis rankų darbo apatinių drabužių kūrimu. „Iš pat pradžių siuvau sau ir apie jokius pardavimus ar užsakymus net negalvojau. Man pats procesas buvo labai įdomus“, – tikina pašnekovė.

Atlikusi keletą gaminio siuvimo bandymų ir įsidrąsinusi U. Miškinytė, padedama vieno iš pažįstamų, susikūrė interneto puslapį ir ten įkėlė keletą savo darbų. „Negalėčiau pasakyti, kad turiu savo e. parduotuvę. Mano interneto svetainė – tai vieta, kur žmonės gali pamatyti mano darbus“, – sako verslininkė. Straipsnius savo svetainei U. Miškinytė rašo, kai kyla įkvėpimas ir noras pasidalyti savo mintimis. „Dabar savo pardavimams naudoju „Etsy.com“ ir socialinius tinklus, tačiau ateityje labai norėčiau turėti savo e. parduotuvę, o dar labiau – mažą jaukią parduotuvėlę, kur kiekviena klientė galėtų ateiti, pamatyti, paliesti ir pasimatuoti mano siūtų apatinių“, – pasakoja jaunoji verslininkė.

Konkurencijos nejaučia

Anot pašnekovės, jos veikla įdomi tuo, kad Lietuvoje labai nedaug kas tuo užsiima: „Dauguma siuva tik „bralette“ tipo liemenėles, siuvančiųjų liemenėles su lankeliais ir įvairiai pakietintas liemenėles išvis nežinau. Nors pati labai pamėgau „bralette“ liemenėles, bandau prisijaukinti sudėtingesnio kirpimo ir modelio apatinius – norisi nestovėti vietoje ir kasdien mokytis.“

Verslininkė džiaugiasi, kad konkurencijos nejaučia. „Neslėpsiu, domiuosi kitų merginų darbais, bet ne iš pavydo ar bandymo konkuruoti, o norėdama pamatyti, ką kuria kitos. Galbūt pasisemčiau naujų žinių, pamatyčiau, kaip kitos tobulėja ir atranda naujas siuvimo galimybes“, – pasakoja U. Miškinytė.

Komplimentai įkvėpė tobulėti

Pašnekovė džiaugiasi verslo pradžioje sulaukusi daug gražių ir padrąsinamų žodžių. „Žmonės pradėjo klausti, ar galėčiau pasiūti pagal užsakymą. Labai nedrąsiai, bet pradėjau siūti individualius užsakymus“, – pasakoja verslininkė.

 

„Matydama, kad aplinkiniai manimi tiki ir pasitiki, noriu tik tobulėti ir eiti tolyn.“

U. Miškinytė.

 

Ji atkreipė dėmesį, kad, kitaip nei siuvant sukneles ar palaidines, apatiniams drabužiams reikia dvigubai daugiau kruopštumo ir kantrybės. Kiekviena detalė turi būti savo vietoje ir tinkamai atlikti visas funkcijas, todėl dar iki šiol verslininkė šiek tiek nerimauja, ar klientei tiks jos sukurti apatiniai drabužiai ir ar viskas bus savo vietoje. „Esu nepaprastai laiminga ir dėkinga kiekvienam, kuris savo nuoširdžiai pasakytu komplimentu įkvėpė mane eiti tolyn. Jeigu ne jie, turbūt net nebūčiau pradėjusi verslo“, – atvirauja pašnekovė.

Iki šiol U. Miškinytė nėra išgirdusi nė vieno pikto žodžio ar atkalbinėjimo kurti savo verslą. Jaunoji verslininkė džiaugiasi, kad visi ją palaiko ir skatina siūti toliau. „Matydama, kad aplinkiniai manimi tiki ir pasitiki, noriu tik tobulėti ir eiti tolyn“, – sako ji.

Daugėja užsakymų ir dėmesio iš verslininkų

Pašnekovė atskleidžia, kad didžiausia jos padaryta investicija kuriant savo verslą – tai išėjimas iš senojo darbo ir viso laiko skyrimas vien tik apatiniams drabužiams siūti ir tobulintis. „100 eurų premiją, kurią gavau išeidama iš darbo, panaudojau labai praktiškai – nusipirkau nėrinių ir pasiuvau pirmuosius apatinius pardavimui“, – prisimena verslininkė.

Šiuo metu U. Miškinytė gauna vis daugiau užsakymų, jos darbais domisi įvairūs verslininkai, o ir pati ji vis drąsiau jaučiasi šioje srityje. Verslininkė įsitikinusi, kad svarbiausias ir pagrindinis linkėjimas kitiems startuoliams – tikėti savimi: „Jeigu jaučiate, kad tai jūsų sritis, neabejokite ir drąsiai priimkite sprendimus, kad ir kokie beprotiški jie gali atrodyti. Tikėkite tuo, ką darote, ir viskas savaime susidėlios taip, kad net nespėsite apsidairyti, kai tai virs realybe.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.