...

Padeda užsieniečiams įsikurti Lietuvoje

Verslas

2016.09.01

Autorius: Julija Kurilaitė

Temos: .

Padeda užsieniečiams įsikurti Lietuvoje

Įmonės „Relocation to Lithuania“ įkūrėja - Kristina Servutienė. Asmeninio albumo nuotr.

Vilnietė Kristina Servutienė, kaip ir dauguma lietuvių, išmėgino emigranto kelią – kelerius metus dirbo Jungtinėse Amerikos Valstijose, mokėsi Safolko koledže. Kaip sako pati verslininkė, dėl šios patirties ji labai gerai suprato, su kokiomis problemomis susiduria į svetimą šalį atvykę užsieniečiai, todėl tai tapo jos verslo pagrindu. Grįžusi į Lietuvą, pašnekovė įkūrė įmonę Relocation to Lithuania“, padedančią užsienio piliečiams persikraustyti į Lietuvą.

Sukaupė patirtį, reikalingą verslo pradžiai

Relocation to Lithuania“ įkūrėja pasakoja, kad kol kas ši veikla nėra jos vienintelė – moteris taip pat dirba vienoje tarptautinėje įmonėje, kurioje pradėjo vystytis jos verslo idėja.

„Tarp kolegų nuolat sutinku žmonių iš kitų valstybių. Pati asmeniškai buvau įgaliota padėti jiems įsikurti Lietuvoje: rasti tinkamus namus, surinkti ir paruošti migracijos dokumentus, suderinti vaikų priėmimą į darželį ar mokyklą, rekomenduoti gydymo įstaigas, suderinti sutartis tarp įvairių paslaugų tiekėjų ir pan. Per devynerius darbo metus šioje įmonėje įgijau patirties bei supratimą, kokios pagalbos gali reikėti atvykstančiai šeimai“, – pokalbį pradeda K. Servutienė.

Paskatino darbdaviai

Pašnekovė prisipažįsta, kad didelę įtaką kurti savo verslą padarė darbdavių paskatinimas. „Vieną dieną tuometė vadovė iš Vokietijos manęs paklausė, kodėl aš nesvarstau galimybės įkurti įmonę, kuri teiktų visas reikalingas paslaugas atvykstantiems užsieniečiams. Ji užtikrintai paragino mane neabejoti šia idėja, o vėliau tą patį palaikymą gavau iš kito atvykusio įmonės vadovo užsieniečio“, – prisimena verslininkė.

Pašnekovės teigimu, aplinkinių palaikymas sustiprino, todėl ilgainiui ši mintis ją tiesiog apsėdo. „Juk viską, ko reikėjo įmonei, aš turėjau: patirtį, žinias, ryšių, partnerystę. Tad liko tik sugalvoti įmonės pavadinimą, ją užregistruoti, sukurti logotipą ir elektroninį paštą“, – kalba įkūrėja. Anot jos, visa tai jau įgyvendinus, šiuo metu „Relocation to Lithuania“ palengvina šeimos atsikraustymą ir išvaduoja žmones nuo bereikalingų rūpesčių.

Klientų poreikiai individualūs

Verslininkė džiaugiasi, kad jos darbo dienos nėra panašios viena į kitą. „Žmonių poreikiai visada individualūs, todėl pagal juos yra sudaroma mano darbo diena. Dažniausiai mano klientai yra aukštas pareigas užimantys užsieniečiai, atvykę gyventi į Lietuvą pagal terminuotąsias darbo sutartis. Jų darbotvarkė būna įtempta, laikas suplanuotas. Tai aukštos kultūros, bet reiklūs žmonės – man tai labai tinka“, – atskleidžia K. Servutienė.

Iš pirmo žvilgsnio „Relocation to Lithuania“ gali būti panaši į perkraustymo paslaugas teikiančias bendroves, tačiau pašnekovė tai neigia. „Šiandien esame vieninteliai Lietuvoje, kurie siūlo visą paslaugų, reikalingų užsieniečiui, paketą. Mes netgi renkame jų vaikams darželius, deriname logistiką, rekomenduojame aukles, namų tvarkytojas ar net maisto gamintojus pagal specialų valgiaraštį, – pasakoja K. Servutienė ir priduria: – Nors įmonė dar jauna, tačiau jau turime solidžių klientų, kuriais didžiuojamės, o jų ratas pamažu plečiasi.“

Atvyksta net iš Pietų Amerikos

„Relocation to Lithuania“ paslaugas teikia tarptautinių įmonių darbuotojams, todėl tenka dirbti su žmonėmis iš įvairių pasaulio vietų. Verslininkė sako, kad negalėtų išskirti vienos šalies, iš kurios dažniausiai atvykstama į Lietuvą, tačiau pastebi, kad dauguma užsieniečių yra atkreipę dėmesį į Lietuvos miestų švarą ir lietuvių paslaugumą.

 

„Visų pirma, atvykstančio užsienio šalies piliečio prašome detaliai aprašyti visus savo įsikūrimo Lietuvoje poreikius, pateikiame sąrašą būtinų užpildyti dokumentų ir bendraujame toliau. Jam atvykus į Lietuvą, tampame pirmaisiais bičiuliais, pasiryžusiais padėti kiekvienoje situacijoje.“

K. Servutienė.

 

„Teko susipažinti ir dirbti su žmonėmis, kurie į Lietuvą atvyko iš Slovakijos, Bulgarijos, Serbijos, Pietų Korėjos, Vietnamo, Čekijos, Švedijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Vokietijos, Kazachstano, Brazilijos“, – vardija verslininkė.

K. Servutienė atskleidžia, kad visi atvykstantys užsieniečiai pageidauja gyventi pasirinkto miesto centre, tačiau, kai labiau susipažįsta su gyvenamąja vieta, paieškos ribos išsiplečia. Kaip viskas vyksta nuo pat pradžių? „Visų pirma, atvykstančio užsienio šalies piliečio prašome detaliai aprašyti visus savo įsikūrimo Lietuvoje poreikius, pateikiame sąrašą būtinų užpildyti dokumentų ir bendraujame toliau. Jam atvykus į Lietuvą, tampame pirmaisiais bičiuliais, pasiryžusiais padėti kiekvienoje situacijoje“, – pasakoja pašnekovė.

Motyvaciją galima rasti kasdienėje veikloje

„Asmeninis verslas yra geras tuo, kad esu nepriklausoma turėti ambicijų arba jų atsisakyti, stebėti naujas savo verslo nišas, ieškoti joms partnerių, derinti veiklą su asmeniniu gyvenimu“, – sako K. Servutienė.

Pašnekovė taip pat papasakoja apie prieš keletą metų skaitytą knygą, kuri jai paliko neišdildomą įspūdį ir tapo reikšminga paskata kuriant verslą: „Vienas mano labai gerbiamas žmogus davė man paskaityti mažą knygelę „Who Moved My Cheese?“. Knyga maža – ją galima perskaityti per porą valandų, tačiau jos mintis labai didelė: reikia nebijoti nežinomybės ir pabandyti išeiti iš savo komforto zonos. Mano įmonė yra mano sūrio gabalėlis. Pradedantiesiems verslininkams linkiu nebijoti pokyčių, išeiti iš savo komforto zonos ir sūrio gabalėlis bus rastas.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.