...

Tarptautinė komanda verslą įkūrė Lietuvoje

Verslas

2016.10.06

Autorius: Ieva Drungilaitė

Temos: , .

Tarptautinė komanda verslą įkūrė Lietuvoje

Sėkmingai veikiančios kompiuterinių žaidimų studijos „JetCat Games“ įkūrėjas - Raman Ulasau. Asmeninio albumo nuotr.

Prieš dvejus metus iš Baltarusijos į Lietuvą atvykęs Ramanas Ulasau (25) pastebėjo, kad mūsų šalis yra auganti ir pasirengusi priimti naujus verslus bei idėjas. Ilgainiui laisvalaikio pomėgį žaisti kompiuterinius žaidimus pašnekovas pavertė sėkmingai veikiančia kompiuterinių žaidimų studija „JetCat Games“.

Netikėjo, kad išaugins verslą

2014 m. R. Ulasau su kolegomis suprato, kad turi per daug laisvo laiko, todėl pradėjo užsiiminėti savo pomėgiais. Vienas jų – kompiuteriniai žaidimai. Vien žaisti vaikinams neužteko, todėl jie pradėjo kurti nuosavą žaidimą, kuris vėliau sulaukė susidomėjimo ir išaugo į realų verslą.

„Mes dirbome žaidimų industrijoje ir vienu metu supratome, kad pavargome ten būti ir jau turime sukaupę pakankamai patirties, kad galėtume išplėtoti savo mėgstamą veiklą ir sukurti nuosavą žaidimų studiją. Prieš dvejus metus ėmėme puoselėti šią mintį, o prieš pusantrų startavome su pirmuoju savo žaidimu „Heliborne“, kuris yra populiarus iki šiol“, – pasakoja pašnekovas.

 

„Mes tikimės, kad šis projektas padės įrašyti Lietuvą į pasaulio kompiuterinių žaidimų žemėlapį.“

R. Ulasau.

 

„Heliborne“ yra taktinis žaidimas, paremtas istoriniais motyvais ir sukurtas profesionalia grafika. Kiekvieno lėktuvo detalės atkartotos kuo tiksliau, palyginti su realiais jų bruožais. Žaidėjas gali kovoti su 31 skirtingu priešu, pasirinkti lakūną iš viso pasaulio, užkariauti skirtingas teritorijas per įvairius istorinius konfliktus.

„Pagrindinė mūsų verslo idėja paprasta – sukurti įdomų ir smagų kompiuterinį žaidimą. Pagrindinis tikslas buvo sukurti visiškai funkcionuojančią, savarankiškai veikiančią studiją. Mes tikimės, kad šis projektas padės įrašyti Lietuvą į pasaulio kompiuterinių žaidimų žemėlapį“, – viliasi pašnekovas.

Daugiau galimybių

Atvykę į Lietuvą, visi trys komandos nariai suprato, ką reiškia atvykti į šalį, kuri galbūt nėra didelė, bet priklauso stipriam valstybių tarpusavio pagalbos tinklui. Europos Sąjungos teikiamos galimybės paskatino jaunuolių kuriamą verslą. Startuoliai sulaukė palaikymo ir didelių investicijų.

„Kai atvyksti į Europos Sąjungos valstybę, kurioje yra daug galimybių kiekvienam žmogui, randi labai stiprią motyvaciją visu tuo pasinaudoti. Jei kas nors pradžioje man būtų pasakęs, kad gausiu 100 tūkst. eurų paramą savo projektui plėtoti, niekada nebūčiau tuo patikėjęs. Žinoma, to nebūtų buvę, jei netikėtume savo idėja ir nebūtume paruošę namų darbų. Įsitikinome, kaip svarbu, kad ir kokia gera idėja, pasiruošti statistiką ir išsianalizuoti esamą rinką“, – prisimena R. Ulasau.

Tiesa, gauti investicijas nebuvo taip paprasta. Jauniems verslininkams teko lankytis įvairiuose renginiuose, megzti ryšius, bandyti įtikinti kitus verslininkus, potencialius investuotojus, kad jų kuriamas produktas iš esmės sudrebins kompiuterinių žaidimų rinką.

Buria stiprią bendruomenę

Projekto pradžioje su „JetCat Games“ dirbo trys bendraautoriai. Šiuo metu komanda išplėsta iki septynių asmenų ir visi jie kitataučiai, pasiryžę gyventi ir kurti Lietuvoje.

„Šiuo metu dirbame septyniese. Esame iš Baltarusijos, Ukrainos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Rusijos. Kai kurie mūsų jau esame Lietuvoje, čia gyvename ir dirbame. Kiti planuoja artimiausiu metu prisijungti prie mūsų. Turime tris programuotojus, vieną dizainerį ir du ryšių su visuomene atstovus“, – vardija R. Ulasau.

Didėjanti komanda sėkmingai stiprina kuriamą projektą ir plečia aktyvią bei ištikimą vartotojų bendruomenę. Po pirmojo gyvavimo mėnesio idėjos autoriai džiaugėsi pasiekę 10 tūkst. parduotų žaidimų kopijų ribą, o šiuo metu ši suma padvigubėjo.

„Žaidimas dar nėra visiškai paleistas, kai kurios dalys vis dar vystomos ir kuriamos, tačiau jau dabar turime beveik 20 tūkst. žaidimo kopijų. Tikimės, kad ir tai dar tik mūsų verslo pradžia“, – sako pašnekovas.

Linki drąsos

R. Ulasau pasakoja, kad didžiausią motyvaciją jiems suteikia matomos sėkmės istorijos. Tai, kad mažos žaidimus kuriančios studijos gali tapti nepriklausomos ir itin sėkmingos, suteikia drąsos ir ryžto dirbti.

„Visada gera žinoti, kad su gera idėja, teisinga strategija, dideliu užsispyrimu ir sunkiu darbu įmanoma pasiekti didžiulių laimėjimų šioje industrijoje. Žinoma, pradžioje buvo sunkumų ir netikrumo. Mes nebuvome užtikrinti, ar gausime finansavimą, ar viską darome gerai, ar patiksime kompiuterinių žaidimų mėgėjams ir jie norės rinktis mūsų žaidimą. Todėl sakau, kad visada reikia drąsos. To ir norėčiau palinkėti kiekvienam savo verslą pradedančiam žmogui“, – linkėjimus siunčia „JetCat Games“ įkūrėjas R. Ulasau.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.