...

Inovacijos per savaitę: nuo medinės klaviatūros iki 3D spausdintuvo

Verslas

2016.10.11

Autorius: BZN start

Temos: .

Inovacijos per savaitę: nuo medinės klaviatūros iki 3D spausdintuvo

Įmonės „isort“ atstovas - Dainius Krisčiūnas, pristatęs specialiai biurams skirtą prie stalo tvirtinamą šiukšlių dėžės laikiklį. Alekso Jauniaus nuotr.

Stilingi mediniai lipdukai jūsų kompiuteriui? Tamsoje šviečiantis bumerangas? O galbūt prie stalo tvirtinama aplinkai draugiška šiukšlių dėžė? Visi šie ir dar daugelis kitų naujų produktų prototipų buvo pristatyti Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) „LinkMenų fabrikestartavusiame renginių cikle „Inovacijų savaitė“.

„10 verslų – 10 prototipų“ – taip taikliai pavadintas renginys, kurio metu dešimt jaunų verslo atstovų pristatė savo inovacijų prototipus, kuriems jie sukurti ar tobulinti turėjo vieną iššūkių savaitę – būtent tiek laiko plušėti prie naujos idėjos jiems skyrė pirmąsias „Prototipavimo“ kūrybines dirbtuves organizavusi Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Dešimt atrinktų jauno verslo idėjų autoriams MITA sudarė galimybę nemokamai padirbėti pasirinktoje erdvėje, gaunant visapusišką pagalbą, reikiamą įrangą bei mentorių konsultacijas. Net šeši iš jų pasirinko VGTU „LinkMenų fabriką“, nes neabejoja, jog tai – puikiausia erdvė kurti ir įgyvendinti savo idėjas.

„Tai labai dėkinga dirva startuoti jaunam verslui. Čia dirbantys specialistai padeda išspręsti daug projektavimo, gamybos klausimų, tad net nekilo minčių rinktis kitą vietą nei „LinkMenų fabrikas“. Vyksta nuolatinis bendradarbiavimas, smagu, jog į šį procesą įtraukiami ir studentai “,– sako vakar elegantišką kojos protezą pristatęs VGTU absolventas Grair Simonian. Šio produkto tikslas – ne tik suteikti galimybę komfortiškai jaustis galūnės netekusiam žmogui, bet kartu ir leisti jam išreikšti save: produktas bus patogus, pritaikytas individualiems poreikiams bei puoštas su 3D spausdintuvu išgautu pasirinktu ornamentu.

Minėtajai inovacijai labai pasitarnauti gali kito dirbtuvių dalyvio Nerijaus Misiaus per savaitę sukurtas naujas 3D spausdintuvas. Vyras jau seniau yra sukūręs panašų prietaisą, visgi naujasis kūrinys yra gerokai pranašesnis: gali spausdinti įvairesnius, sudėtingesnius prototipus, naudoti įvairesnes medžiagas, išgauti lanksčius modelius.

Nemažo susidomėjimo sulaukė alternatyvų žvejybos būdą su išmaniaisiais žvejybiniais skrituliais pasiūlęs Ovidijus Cybuličius. „Dabar jūs galite žvejoti, kol ant kranto esančioje sodyboje geriate kavą“, – apie savo išradimo privalumus pasakoja UAB „Baltijos pirklys“ vadovas. Pasirodo, užkibus žuviai, žvejys specialiu signalu bus informuojamas apie laimikį, o svarbiausia – šis skritulys turi vietos nustatymo funkciją, taip pat garso ir šviesos signalus, tad jį pamesti bus tikrai sunku.

Įdomių dizaino sprendimų pasiūlė jaunos įmonės „Woodwe“ steigėjai, sukūrę iš medžio – riešuto, tikmedžio, bambuko – gamintus lipdukus „Apple“ kompiuteriams bei telefonams, o jau daugiau nei pusantro tūkstančio bumerangų savo rankomis pagaminęs Nemunas Pakalnis šįkart sukonstravo tamsoje šviečiantį bei skridimo trajektoriją brėžiantį bumerangą. Naują dizaino sprendimą pasiūlė ir įmonės „isort“ atstovas Dainius Krisčiūnas, pristatęs specialiai biurams skirtą prie stalo tvirtinamą šiukšlių dėžės laikiklį.

„Mūsų ir visų kitų startuolių buvimas „LinkMenų fabrike“ puikiai įrodo, koks svarbus verslo ir universiteto bendradarbiavimas. Verslui reikia konsultantų, o VGTU turi labai platų spektrą specialistų: nuo statybos ir mechanikos iki dizaino ir architektūros. Tai yra labai didelis žinių potencialas, kurį verslas gali panaudoti ir iš to uždirbti pinigus“, – sako D. Krisčiūnas.

Jam antrina ir kojos protezą pristatęs UAB „Ortoplius“ direktorius G. Simonian: „Nauda yra abipusė. Jei į procesą įtraukiami studentai, jie gauna progą panaudoti savo žinias, jas dar praturtinti, na, o verslas iš jų, iš darbuotojų gautas žinias gali panaudoti praktiškai ir augti“.

Daugelis iš per pirmąsias „Prototipavimo“ kūrybines dirbtuves sukurtų prototipų greitu metu turėtų tapti realiais produktais ir papildyti rinką.

„Inovacijų savaitė“ (Alekso Jauniaus nuotr.)

240-1476179102-683957.jpg 240-1476179102-359493.jpg 240-1476179102-369274.jpg 240-1476179102-596441.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.