...

Moko vaikus gyventi sveikiau

Verslas

2017.01.09

Autorius: Ieva Drungilaitė

Temos: .

Moko vaikus gyventi sveikiau

Laisvalaikio studijos „Sveiki Sveiki“ įkūrėjos - Giedrė Pacevičiūtė, Marija Kudrevičiūtė ir Justina Tuleikienė. Asmeninio albumo nuotr.

Trys kaunietės – Giedrė Pacevičiūtė (27), Marija Kudrevičiūtė (26) ir Justina Tuleikienė (27) – supratusios, kaip svarbu nuo mažens diegti vaikams sveikatingumo idėjas, ryžosi Kaune įkurti neįprastą laisvalaikio studiją „Sveiki Sveiki“.

Dirba su šeimomis

„Sveiki Sveiki“ – tai sveiko laisvalaikio praleidimo studija, kuri veikia puoselėdama sveikos gyvensenos idėjas. Anot pašnekovės G. Pacevičiūtės, laisvalaikio studijos veikla orientuota į jaunas šeimas ir vaikus, nes būtent nuo jų prasideda sveikatingumo judėjimas.

„Dar prieš prasidedant studijos veiklai, mums teko organizuoti užsiėmimus ir paskaitėles vaikams įvairiomis sveikos gyvensenos ugdymo temomis. Kalbėdavome apie sveikos mitybos, fizinio aktyvumo ir taisyklingos laikysenos svarbą, mokėme asmens higienos įgūdžių, tuberkuliozės profilaktikos ir kt., bendradarbiauti su mokyklos bendruomene ir vaikų tėvais. Tikriausiai tada ir užsimezgė ryšys su vaikais, atsirado poreikis realizuoti save, perduodant gerąją patirtį ir žinias“, – teigia G. Pacevičiūtė.

Galimybė pasiekti jaunas šeimas ir ugdyti vaikus, pasak J. Tuleikienės, yra stipriai motyvuojantis veiksnys, stumiantis verslą pirmyn.

„Labiausiai žavi galimybė bendrauti su vaikais, juos stebėti, kartu veikti ir mokytis. Žinoma, pagrindinis mūsų tikslas – skleisti žinutę apie sveikatą, keistis moksliškai pagrįsta informacija ir ją pateikti tiek vaikams, tiek tėvams suprantama forma ir būdais. Ne mažiau įdomu pažinti pačius tėvus, sužinoti jų poreikius, lūkesčius, pagelbėti sprendžiant kylančias vaikų mitybos, fizinio aktyvumo, asmens higienos ir kitas visuomenės sveikatai svarbias problemas“, – pasakoja pašnekovė.

Startavo savo jėgomis

Trys studijų metais susipažinusios merginos siekė visą veiklą pradėti savo jėgomis. Nors idėjų netrūko, anot pašnekovių, techninė patalpų įsirengimo dalis buvo kiek sudėtingesnė.

 

„Verslo pradžiai prireikė ne tik asmeninių investicijų, teikėme paraišką vienai iš kredito unijų dėl paskolos.“

M. Kudrevičiūtė.

 

„Ilgokai užtruko tinkamų patalpų paieška, remontas ir pritaikymas mūsų pasirinktai veiklai. Patalpose anksčiau buvo įsikūręs biuras, tad trūko jaukumo, erdvės, norėjosi aplinką kuo labiau priartinti prie laisvalaikio studijos“, – sako G. Pacevičiūtė.

Be viso to, įsigyti patalpas miesto centre neužteko vien gražių užmojų. Teko nemažai investuoti ir laiko, ir pinigų.

„Verslo pradžiai prireikė ne tik asmeninių investicijų, teikėme paraišką vienai iš kredito unijų dėl paskolos. Su artimųjų ir draugų pagalba beveik visus remonto darbus atlikome patys“, – įsikūrimo sunkumus prisimena M. Kudrevičiūtė.

Kitoks laisvalaikis

G. Pacevičiūtė atkreipia dėmesį, kad kol kas „Sveiki Sveiki“ teikiamos paslaugos yra nematytos ir įdomios lankytojams, o palankiausiai į šią veiklą žiūri pedagogai. Jie dažnai atsiveda auklėtinius į sveikatingumo studiją netradicinėms pamokoms.

„Šiuo metu aktyviausia mūsų lankytojų dalis yra mokytojai su savo mokiniais, jie renkasi edukacinę programą su apsilankymu galvosūkių ir užduočių kambaryje. Studijos lankytojams siūlome išbandyti pirmąjį į sveikatą orientuotą galvosūkių ir užduočių kambarį. Čia vaikai sprendžia su sveikata susijusius galvosūkius, ieško paslėptų užuominų, pritaiko loginį mąstymą ir visus savo kūno pojūčius. Kambaryje gali apsilankyti moksleivių grupės (1–5 klasių) arba šeimos su vaikais. Moksleiviams siūlome 3 val. trukmės edukacinę programą, kurios metu vaikai grupelėmis po 4–6 asmenis apsilanko užduočių kambaryje, gilina žinias apie sveikatą, dalyvauja sveikos gyvensenos pamokėlėse, vaišinasi sveikais užkandžiais“, – pasakoja G. Pacevičiūtė.

J. Tuleikienė priduria, kad užduočių kambarys skirtas ne tik mokinių grupėms. Tai gali tapti puikia pramoga visai šeimai ar netradicine gimtadienio švente vaikams.

„Šeimoms apsilankymas užduočių kambaryje gali tapti puikia savaitgalio ar šventės pramoga, kurios metu lavinama vaikų vaizduotė, šeimos nariai bendrauja ir bendradarbiauja kartu spręsdami su sveikata susijusias užduotis. Vienas mūsų studijos tikslų – kviesti šeimas dar daugiau laiko praleisti kartu. Taip pat siūlome sveikai ir linksmai švęsti vaikų gimtadienius – pasirūpiname sveikais užkandžiais, judriaisiais žaidimais, estafetėmis ir puikia atmosfera. Rengdamos gimtadienius pastebime, kad tėveliai mums kelia labai aukštus reikalavimus. Manau, tai nėra blogai, o kaip tik verčia pasitempti. Tėvelių su mažais vaikais negalime pradžiuginti kamuoliukų baseinu ar laipynėmis, nes jų mūsų studijoje tiesiog nėra. Nesiūlome ir įvairių galbūt jau pabodusių personažų. Mūsų tikslas – kitokie, sveiki, bet ne mažiau smagūs gimtadieniai“, – teigia pašnekovė.

Klaidos neišvengiamos

Vos prieš kelis mėnesius veiklą pradėjusi studija jau įsivažiuoja į greitą darbo ritmą, o jos įkūrėjos gvildena naujus planus bei užduotis. Artimiausiu metu planuojamos kelios paskaitėlės, renginiai, o pašnekovės kitiems pradedantiesiems nedvejodamos linki drąsos veikti ir rasti tinkamus žmones savo komandai.

„Iš savo patirties visiems startuojantiems linkime neišsigąsti, nors kartais atrodo, kad nežinai atsakymų į begalę klausimų. Su laiku atsakymus randi, randi ir tinkamų žmonių, galinčių tau pagelbėti į juos atsakyti, ir ta patirtis neįkainojama. Beje, šiais laikais yra įvairiausių versliam jaunimui skirtų priemonių, kurias naudojant pradėti savo veiklą gali būti dar paprasčiau. Ir neišvengiamas klaidas linkėtume priimti kaip pamokas. Mes ir pačios ilgokai gludinome savo idėją, kol priėjome prie to, ką turime šiandien. Tikrai buvo sunkių etapų, kai norėjosi viską mesti. Ne kartą turėjome viena kitą įkvėpti, padrąsinti ir priminti, dėl ko viską pradėjome. Komanda labai svarbi, kai esi ne vienas, tada veikti daug drąsiau ir lengviau“, – imtis veiklos skatina viena iš studijos „Sveiki Sveiki“ įkūrėjų G. Pacevičiūtė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.