...

IT verslui vystyti pasitelkė užsispyrimą ir rinkodarą

Verslas

2017.01.11

Autorius: Simona Kvederytė

Temos: , .

IT verslui vystyti pasitelkė užsispyrimą ir rinkodarą

Programavimo paslaugas teikiančios įmonės „GR dizainas“ įkūrėjas - Ramas Grikštas. Asmeninio archyvo nuotr.

Klaipėdietis Ramas Grikštas (21), programavimu susidomėjęs dar mokykloje, jo neapleidžia iki šiol. Savamokslis IT specialistas sėkmingai šiame sektoriuje dirba ne vienus metus, o dabar vysto ir nuosavą verslą. Dar pernai jis įkūrė programavimo paslaugas teikiančią įmonę „GR dizainas“.

Verslininko gyslelė nuo vaikystės

R. Grikštas nuo pat mažens buvo verslus. Juokdamasis prisimena mamos pasakojimą: „Kai man buvo treji su puse metų, savo importiniu, nematytu dviračiu leisdavau pasivažinėti draugams. Žinoma, už tam tikrą mokestį. Tad namo grįždavau pilnomis kišenėmis pinigų.“

Ir programavimo vaikinas ėmėsi vos keliolikos metų. Dar mokydamasis mokykloje sukūrė WAP žaidimų, o dar po kelerių metų ir WAP paslaugų svetaines.

„Iš pradžių programavimo bandžiau mokytis iš kitų specialistų. Su jais konsultuodavausi, kol galiausiai supratau, kad niekas ant lėkštutės nieko neatneš. Tada ėmiau mokytis savarankiškai, ieškojau informacijos internete“, – aiškina R. Grikštas.

Nepaisydamas savo pomėgio, vaikinas programavimo nestudijavo. Nemanė galintis aukštojoje mokykloje išmokti naujų programavimo subtilybių. Tad Klaipėdos universitete baigė elektros inžineriją.

„Tokia specialybė – planas B, jei ateityje IT pažengs tiek, kad kiekvienas sugebės susikurti interneto svetainę, o programuotojams neliks darbo.“

Kuria šeimos verslą

R. Grikštas įmonę „GR dizainas“ įkūrė praėjusių metų balandį. Tai padarė neberadęs galimybių tobulėti ir kilti karjeros laiptais ankstesniame darbe. Vaikinas apie ketverius metus dirbo didelėje Lietuvoje veikiančioje tarptautinėje įmonėje.

„Iš pradžių norėjau dirbti toje įmonėje, padidinti žinių bagažą, bet ilgainiui apėmė rutina, kasdien dariau tą patį, tad nusprendžiau išeiti. Žinoma, buvo baisu. Tai juk buvo garantuotas darbas, atlyginimas. O aš juk nežinojau, ar pavyks sukurti sėkmingą verslą“, – pasakoja R. Grikštas.

Verslo planą vaikinas kūrė ne vienus metus. Jame apibrėžė pagrindines idėjas, išanalizavo konkurenciją ir kokiomis paslaugomis labiausiai galėtų patraukti klientus.

R. Grikštas verslą vysto ne vienas. Kartu dirba ir jo gyvenimo draugė Gabrielė. Ji – grafikos dizainerė, besirūpinanti svetainių maketu ir dizainu, logotipų kūrimu. O Ramas rūpinasi programavimu.

Tokia „GR dizaino“ komanda užsiima ne tik interneto svetainių, verslo sistemų, vaizdo medžiagos, bet ir logotipų, reklaminių juostų, verslo įvaizdžio kūrimu, taip pat teikia dizaino paslaugas.

Įveikė rinkodaros ir komunikacijos iššūkius

R. Grikštas neslepia, kad kelyje buvo ir klaidų: „Verslo pradžioje dariau komunikacijos klaidų. Pavyzdžiui, pirmiausia kalbėdavau su klientais apie biudžetą, o tik vėliau apie paslaugas. Reikėjo daryti atvirkščiai. Klientus reikia pasiūlymu sudominti, įtraukti, o tik vėliau pasakyti, kiek tai kainuos.“

Vaikinas sako, kad suburti klientų ratą buvo nelengva. Teko mokytis rinkodaros. Tad ir čia sunkumų, netikslumų pasitaikė nemažai.

„Manau, kad be rinkodaros nebūtų įmanoma išvystyti IT verslo. Tad į ją investavau daugiausia. Naudojau įvairias priemones: „Google Adwords“, SEO, „Facebook“ reklamą. Ėmiausi visų įmanomų reklamos priemonių – net dalijau skrajutes. O klientų paieškai pasitelkiau ir įvairius interneto puslapius, skelbimų portalus“, – vardija R. Grikštas.

Žengs į užsienio rinką

Lietuvos IT sektoriuje įmonių konkurencija didelė, tačiau įmonė „GR dizainas“ savo klientų ratą rado. Paslaugomis naudojasi ne tik lietuviai, bet ir norvegai, anglai.

„Per beveik aštuonis mėnesius sukūrėme apie 100 projektų. Tad beveik visos investicijos atsipirko“, – teigia R. Grikštas.

 

„Savo verslą norintiems kurti žmonėms pirmiausia svarbu turėti aiškią idėją, bandyti ją po truputį įgyvendinti.“

R. Grikštas.

 

Jis jau šiemet savo įmonei suplanavo pokyčių – įsteigs uždarąją akcinę bendrovę. Tam reikės pradinio kapitalo, padidės mokesčių našta, kontrolė. Tačiau solidesnis statusas klientams atrodys patikimesnis.

Be to, R. Grikštas ketina plėstis į užsienio rinką, tačiau neatskleidžia, į kokias šalis. Išduoda žadąs svetainę išversti į anglų kalbą, parengti rinkodaros planą, geriausių ir įdomiausių darbų sąrašą, taip pat ieškoti klientų.

„Savo verslą norintiems kurti žmonėms pirmiausia svarbu turėti aiškią idėją, bandyti ją po truputį įgyvendinti. Reikia atsiminti, kad nesėkmių, klaidų, sunkumų pasitaikys visada, bet nereikia niekada nuleisti rankų. Užsispyrimas ir motyvacija tikrai padeda“, – įsitikinęs R. Grikštas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.