...

Verslo nišą įžvelgė konstruodamas lempinius garso stiprintuvus

Verslas

2017.01.31

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , .

Verslo nišą įžvelgė konstruodamas lempinius garso stiprintuvus

„DK Vacuum Tube Audio Design“ įkūrėjas - Domantas Kilda. Eugenijaus Kupriscenko nuotr.

„Man smagu, kai visi stebisi: toks jaunas, savamokslis ir dar gana nedaug elektronikos srityje patyręs vaikinas sugeba sukonstruoti tokius sudėtingus elektronikos prietaisus“, – džiaugiasi „DK Vacuum Tube Audio Design“ įkūrėjas kaunietis Domantas Kilda (18). Su juo aptarėme sunkumus ir iššūkius, kylančius kuriant savo verslą.

Jaunasis terminatorius

Prieš kelerius metus pabaigta muzikos mokykla ir įgyta estradinio dainavimo specialybė leido vaikinui nuodugniai susipažinti su muzikos sritimi. Save jis vadina muzikos entuziastu: „Ši mano savybė buvo pastebima nuo mažų dienų: mėgau klausytis visų žanrų, bet, žinoma, tik kokybiškos muzikos.“

„Viskas įvyko gana netikėtai: nuo mažų dienų, kai man buvo maždaug ketveri, pradėjau masiškai ardyti visus namie po ranka pasitaikiusius elektronikos prietaisus. Tėvai mane praminė terminatoriumi“, – pasakoja D. Kilda.

Šiek tiek paaugus, tėtis padovanojo pirmąjį, tačiau svarbiausią elektronikos įrankį – lituoklį. Tuomet vaikinas pradėjo surinkinėti įvairiausias elektronikos schemas, tokias kaip šviesos diodų mirksiukai ir paprastos konstrukcijos stiprintuvai bei panaši technika. „Surinkus keliasdešimt tokių schemų, vėliau tai atlikti tapo labai lengva, todėl jas surinkdavau per keliolika minučių. Buvau lyg apsėstas, visi kampai namie buvo jomis nukrauti“, – atvirauja „DK Vacuum Tube Audio Design“ įkūrėjas. Tokius paprastus konstruktorius kaip šviesos diodų mirksiukai D. Kilda surinkinėjo gana ilgai, kol tėtis pasiūlė išbandyti ką nors sudėtingesnio, su kuo reikėtų daugiau padirbėti. Skyręs daug laiko paieškoms, kartu su tėčiu jis atrado lempinius garso stiprintuvus.

Pelningas pomėgis

„Pirmojo stiprintuvo surinkimas buvo klaikus, išvaizda taip pat nieko gero nežadėjo, tačiau tuometis fizikos mokytojas pasiūlė dalyvauti elektronikos parodoje „Fizikos bandymai aplink mus“. Iškart po jos sulaukiau skambučio iš pirmojo pirkėjo, įsigijusio mano sukonstruotą gaminį“, – prisimena pašnekovas. Tada jaunajam verslininkui ėmė kirbėti mintis: „Surinkinėju stiprintuvus – tai mano pomėgis, o jeigu galiu juos parduoti ir užsidirbti, tai kodėl gi ne?“ Taip jis pradėjo gaminti naujus stiprintuvus ir juos pardavinėti.

 

„Žinoma, buvo ir kritikos, bet tikėjau savo jėgomis, žinojau, ką noriu pasiekti ir koks yra mano tikslas.“

D. Kilda.

 

Ilgainiui pagilėjo teorinės žinios, patobulėjo dizainas, buvo sukurtas logotipas, interneto svetainė bei „Facebook“ puslapis. Dar vienas dalykas, dėl kurio tik sustiprėjo noras įkurti įmonę, buvo tai, kad, ieškodamas tinkamo garso stiprintuvo dizaino, D. Kilda suvokė, kad lempiniai stiprintuvai pasaulyje yra gana populiarūs. „Kai man pavyko sukurti savo pirmąjį stiprintuvą už 700 eurų, o rinkoje panašių charakteristikų stiprintuvai kainuoja dešimt kartų brangiau, suvokiau, kad tai gali būti ir mano pragyvenimo šaltinis“, – atskleidžia „DK Vacuum Tube Audio Design“ įkūrėjas.

Klientų vis daugėja

Pašnekovas džiaugiasi, kad jo verslas nėra monotoniškas, nes tenka užsiimti įvairiomis veiklomis: pasėdėti prie kompiuterio, padirbėti dirbtuvėse ir dalyvauti parodose. „DK Vacuum Tube Audio Design“ įkūrėjo teigimu, jo komandos kuriamas produktas – tai naujai atgimusi sena idėja, įgyvendinta pasitelkus pažangias technologijas ir sunkų darbą. „Kartais jaučiamės kaip menininkai, vis prigalvojantys naujų idėjų. Tai labai lankstus ir įdomus verslas, kuris dar tik populiarėja ir suranda savo klientus Lietuvoje“, – įsitikinęs jaunasis verslininkas. Pasak D. Kildos, ryškios konkurencijos jis kol kas nejaučia, nes dar nepavyko įplaukti į plačiuosius vandenis, o lempinių stiprintuvų gamyba Lietuvoje nedaug kas užsiima, nes jų kainos yra gana didelės.

Nedidelės investicijos

Pasak jaunojo verslininko, aplinkinių reakcija kuriant šį verslą jam buvo labai svarbi – didelį palaikymą jis jautė iš tėvų ir draugų. „Žinoma, buvo ir kritikos, bet tikėjau savo jėgomis, žinojau, ką noriu pasiekti ir koks yra mano tikslas“, – teigia D. Kilda.

„DK Vacuum Tube Audio Design“ įkūrėjas atskleidžia, kad investicijų kuriant verslą prireikė gana nedaug – jos buvo reikalingos surinkti pirmojo stiprintuvo detalėms. „Visos investicijos atsipirks tada, kai už savo pagamintus produktus galėsiu gauti didesnį pelną, o tai nutiks tik tada, kai mano prekių ženklas taps žinomesnis“, – įsitikinęs pašnekovas.

Svarbiausia komandinis darbas

Kitiems startuoliams „DK Vacuum Tube Audio Design“ įkūrėjas linki sėkmės ir geros konkurencijos, nes tik tai veda prie tobulėjimo, pokyčių ir naujovių. Jaunasis verslininkas pataria judėti pirmyn, susitelkti į darbą ir ieškoti naujų kontaktų. „Pagrindinė klaida, kurią pastebėjau ir stengiausi kuo greičiau ištaisyti, buvo ta, kad visus darbus bandžiau atlikti pats vienas. Stengiausi būti ir radioelektronikos surinkėjas, ir IT bei kitų sričių specialistas, kai tik to prireikdavo. Jeigu dabar tektų vėl kurti verslą, pirmiausia stengčiausi suburti komandą, kurią sudarytų žmonės, motyvuoti dirbti, tobulėti ir siekti tik aukščiausių rezultatų ne tik darbe, bet ir gyvenime“, – sako D. Kilda.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.