...

Idėja gimė iš aistros žvejoti

Verslas

2017.02.20

Autorius: Agnė Pakėnaitė

Temos: , .

Idėja gimė iš aistros žvejoti

- Ovidijus Cybuličius. Martyno Ambrazo nuotr.

Pirmą kartą Ovidijus Cybuličius (33) į rankas meškerę paėmė, kai jam buvo vos ketveri. Užkietėjęs žvejys prisimena, kad tuomet žvejojo Danės upėje Klaipėdoje – mieste, iš kurio ir pats yra kilęs. Nors tuomet laimikis nebuvo gausus, meškerės iš rankų jis taip ir nebepaleido. O. Cybuličiaus pomėgis žvejoti padiktavo ir verslo idėją – išmaniuosius žvejybinius skritulius, kuriuos dabar jis bando paversti realybe.

Audra atplukdė idėją

Daugiau nei dešimtmetį Vilniuje gyvenantis O. Cybuličius šiuo metu dirba logistikos srityje. „Esu išbandęs visas logistikos sritis: orą, jūrą ir žemę“, – sako 15 metų logistikos patirtį turintis pašnekovas. Nesvarbu, kokį darbą jis dirbtų, žvejyba išlieka jo aistra.

O. Cybuličius prisimena, kaip praėjusią vasarą su broliu nusprendė žvejoti ne visiems įprastu, o archajiniu būdu – žvejybiniais skrituliais. Taip žvejojamos plėšrios žuvys (lydekos, ešeriai, starkiai), o masalu tampa gyva žuvelė. Kai broliai ežere jau buvo išsidėlioję savo skritulius, kilo audra ir juos visus išplaikstė. „Iš dešimties radome vos vieną, – pasakoja vyras. – Tuomet su broliu kalbėjomės, juk gyvename technologijų amžiuje, turi būti koks nors būdas neprarasti skritulių. Ir taip mums patiems kilo išmaniųjų žvejybinių skritulių idėja.“

Prietaisas šiuolaikiniam žvejui

 

„Tai būtų naudinga ir gamtosaugos aspektu, nes kartais masalą prarijusi žuvis nugaišta su kabliais skrandyje, nusitempdama ir skritulį.“

O. Cybuličius.

 

O. Cybuličius nori į rinką išleisti tokius išmaniuosius žvejybinius skritulius, kurie būtų sujungti su išmaniaisiais įrenginiais, pavyzdžiui, telefonu. Jie turėtų savo bazę ant kranto. „Skrituliai „bendrautų“ su baze koriniu radijo ryšiu (iki 2 km) ir tarpusavyje (iki 500 m). Žvejys savo mobiliojoje programėlėje matytų, kas vyksta, pavyzdžiui, skritulys apvirsta“, – savo idėją pristato pašnekovas. Pasak jo, tokie įrenginiai skirti šio amžiaus žmogui, kuris yra gerokai tingesnis. Žvejys galėtų ramiai laiką leisti sodyboje ir pramogauti, o į savo mobilųjį telefoną gauti pranešimus, pavyzdžiui, kai skritulys pradeda judėti, žuvis jį tempiasi. „Tai būtų naudinga ir gamtosaugos aspektu, nes kartais masalą prarijusi žuvis nugaišta su kabliais skrandyje, nusitempdama ir skritulį“, – pasakoja O. Cybuličius. Kontroliuojant skritulius to pavyktų išvengti.

Idėja dar brėžiniuose

Kol kas idėja tik vystoma. „Šiuo metu pati idėja yra brėžiniuose: popieriuje ir skaitmeninėje erdvėje. Jau numatyta, kaip atrodys trimatis modelis (prototipas). Turime numatę ir komponentų schemą bazei ir skrituliui“, – pasakoja O. Cybuličius.

Idėjos autorius planuoja pasinaudoti Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) priemone „Inovaciniai čekiai“, teikiančia finansinę paramą inovacinę veiklą pradedantiems ar vykdantiems privatiesiems juridiniams asmenims. Todėl šiuo metu, kol laukia paramos, išmaniųjų žvejybinių skritulių sumanytojas stengiasi išsinagrinėti visus gamybos procesus. „Planuojame gaminti visa tai Kinijoje, nes dėl dabartinio darbo turiu ten nemažai ryšių ir kontaktų. Žinoma, neatiduotume viso projekto vienam gamintojui, nes baiminamės, kad mūsų idėją tiesiog nukopijuotų, todėl gamybą baigtume Lietuvoje“, – apie gamybos planus kalba O. Cybuličius.

Jis tikisi, kad pasaulis jo įgyvendintą idėją išvys po metų. „Mes esame pradininkai, todėl reikės daug bandymų, tačiau tikimės, kad komercinė prekyba prasidės jei ne šią, tai kitą vasarą.“

Ateities planuose bendruomenė

O. Cybuličius džiaugiasi, kad apie tokius išmaniuosius žvejybinius skritulius niekur kitur pasaulyje nėra girdėjęs. Gal ir todėl, kad toks žvejybos būdas nėra labai įprastas. „Žvejyba skrituliais sulaukia dvejopų nuomonių. Naudojama gyva žuvelė, todėl daug kas mano, kad tai nėra gražu, kita vertus, pasaulis juk taip sukurtas, kad vienas organizmas minta kitu“, – sako pašnekovas, kuris pats linkęs pagautą laimikį paleisti, nes vadovaujasi principu „pagavai ir paleisk“. „Vadovaujuosi filosofija, kad vandens telkinį turime palikti tokį pat turtingą, kokį radome. Tik taip turėsime kuo džiaugtis ir ateityje, ne tik likusiomis mažomis žuvytėmis“, – įsitikinęs vyras.

Iš žvejų šeimos kilęs O. Cybuličius taip pat tikisi, kad išmanieji žvejybiniai skrituliai ir išmanioji programėlė padės suburti tokiu neįprastu būdu žvejojančių mėgėjų bendruomenę. „Jie galėtų dalytis savo laimikiais, užduoti klausimus. Galėtume įtraukti ir batimetrinius ežerų žemėlapius, kurie padėtų suprasti, kur geriausia statyti skritulį, kur jis gali plaukti“, – dar tolesniais ateities planais dalijasi užkietėjęs žvejys.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.