VERSLUI REIKIA IR SĖKMĖS (#)

Agnė Liubertaitė prieš 7 mėnesius Šį straipsnį perskaityti užtruks: 2 min. 18 s.
Verslininkas ir „Untold Grill Stories“ restorano savininkas R. Saladžius. Asmeninio albumo nuotr.
Ne taip seniai Vilniuje įsikūręs naujas restoranas „Untold Grill Stories“ jau sėkmingai skinasi kelią į sostinės restoranų rinką. „Bzn start“ kalbina patį restorano įkūrėją Rolandą Saladžių ir valgiaraščio sudarytoją Joną Jonušą, save vadinantį idėjų generatoriumi.
 
Restoranas lietuviškame Manhatane

Verslininkas ir restorano savininkas R. Saladžius pasakoja, kad idėja įkurti sostinėje naują restoraną kilo labai greitai. „Kadangi norėjome dirbti verslo centre, tai ir padarėme, nes šioje gatvėje ilgai nebuvo kur skaniai pavalgyti ar pasėdėti su draugais, – pasakoja pašnekovas. – Tuo metu Vilniuje buvo pastatyti du nauji verslo centrai, mums tai patiko, nors vieta mieste gana baisi. Tačiau ir tai duoda savo žavesio – tai lyg lietuviškasis Manhatanas.“
„Visi patiekalai yra susiję su kažkokiomis įdomiomis istorijomis, tai išgyventi, matyti, ragauti svetur dalykai.“
R. Saladžius.
R. Saladžius tikina, kad jų nesužavėjo mintis įkurti tokį restoraną, kokių sostinėje jau apstu. „Neįdomu daryti taip, kaip visi, kas yra ant bangos“, – sako jis. Vyras pasakoja, kad net maisto koncepciją jie grynino padedami konsultantų. J. Jonušas sukūrė galutinį valgiaraštį, o po maisto degustacijos paaiškėjo, kad patiekalai visiems labai patiko. „Untold Grill Stories“ savininkas restorano maisto stilių apibūdina kaip kelionių virtuvę: „Visi patiekalai yra susiję su kažkokiomis įdomiomis istorijomis, tai išgyventi, matyti, ragauti svetur dalykai. Kitaip sakant, maisto istorijos, kurios dar nebuvo pasakotos.“
 
Skonio kelionė

Restorano savininkas tikina, kad jų išskirtinumą lemia dvi skirtingų restoranų koncepcijos. Darbo dienomis ši vieta skirta tiems, kurie nori papusryčiauti ar papietauti. O vakaro restoranas išsiskiria savo valgiaraščiu: „Turime tokių patiekalų, kurių kitur neparagausi, pavyzdžiui, kasavos, valgomųjų manijokų bulvytės. Net sparnelius kepame kitaip – tik vidines puseles, kad būtų lengviau valgyti. Nuolat bandome eksperimentuoti su įdomesniais ingredientais – net ožkiena“, – sako savininkas ir priduria, kad vakarais klientas sulaukia net pasakojimų apie maistą, jo gamybą, šefai bando sudominti klientus tuo, ką jie ragauja. „Tai ir pritraukia žmones, kurie nori išbandyti ką nors nauja“, – tikina R. Saladžius.
 
Pasak įkūrėjo, kasdien jie siūlo vis naujų patiekalų, kurie neapsunkina virškinimo, yra sveiki ir sotūs. Vyras pabrėžia, kad čia laukiami ir vegetarai, o šiuo metu netgi bandoma gaminti patiekalų glitimo netoleruojantiems klientams.
 
Iš pirmo žvilgsnio restoranas primena vieną didelį renginį. Jo įkūrėjas atskleidžia, kad čia vyksta net teminiai vakarai, o juose restorano siela J. Jonušas pasakoja apie tolimus kraštus, rodo nuotraukas, pasakoja apie kitų kultūrų maistą ir kartu jį gamina. „Kokia sėkmės formulė? Turbūt visada ta pati – idėjos, tinkami žmonės ir finansai“, – vardija R. Saladžius.
 
Sunkumai jau malonesni

Kaip ir daugumoje verslų, restorano įkūrėjas pastebi, kad didžiausias iššūkis ir sunkumas buvo finansai. Vyras tikina, kad komanda patikėjo banku, kuris pažadėjo paskolą, todėl visu pajėgumu puolė dirbti ir kurti savo svajonių restoraną, tačiau netrukus bankas atsisakė duoti restoranui pinigų, motyvuodamas savo sprendimą tuo, kad viešojo maitinimo sektorius yra itin rizikingas verslas. „Gaila, kad visa tai buvo vilkinama beveik pusę metų. Taigi atidaryti restoraną lengva tik tada, kai turi pinigų“, – aiškina „Untold Grill Stories“ įkūrėjas ir priduria, kad jo komanda turi dvidešimties metų patirtį, todėl į priekį žiūri jau visada apsidraudę. „Juk tokiam restoranui atidaryti reikia nemažų investicijų – tai dizainas, įranga, dailininkai, baldai, augalų apželdintojai ir, žinoma, darbuotojai.
 
„Dabar mūsų sunkumai malonūs – darome viską, kad mūsų klientai išeitų patenkinti ir grįžtų rytoj, kad dirbtų ištikimas kolektyvas, kad galėtume visi kartu mokytis, tobulėti, domėtis naujovėmis“, – lūkesčiais dalijasi R. Saladžius.
 
Ateities planuose – patiekalai su vabzdžiais

Paklaustas, kas jam svarbiausia šiame restorane, savininkas atsako pirmenybę teikiantis maisto ir aptarnavimo kokybei. „Mes atsakingai renkamės tiekėjus. Nemažai produktų specialiai mus pasiekia iš tolimiausių kraštų“, – aiškina R. Saladžius. J. Jonušas priduria, jog svarbiausia, kad žmonėms būtų ne tik skanu, bet ir įdomu, kad jie sugrįžtų vėl. „Norisi nustebinti nematytais dalykais, ateityje planuojame pasiūlyti ir patiekalų su vabzdžiais, kokių nors egzotiškų daržovių ar vaisių. Tų nepasakotų istorijų yra daug, svarbiausia nepamesti šios krypties“, – idėjomis dalijasi jis.
 
Restoranas daug dėmesio skiria ir interjerui – tam, kad aplinka paliktų įspūdį ir klientui vis norėtųsi užsukti vėl. R. Saladžius tikina, kad kurti išskirtinį restorano dizainą padėjo augalų apželdintojai, dailininkės ir architektai.
 
„Untold Grill Stories“ komanda įsitikinusi, kad sėkmės paslaptis yra dirbti tik sau mielą darbą. „Mūsų darbuotojai žino: jei darbas nepatinka, neverta kankintis, geriau išeiti. Darbas turi teikti ne tik materialinę gerovę, bet ir pasitenkinimą.“ R. Saladžius visiems, kurie norėtų įkurti savo restoraną, pataria nebijoti pabendrauti su tais, kurie šiame versle dirba jau ne vienus metus. „Nesu tos nuomonės, kad svarbu turėti idėją ir stebuklas pats įvyks. Už visų gerų idėjų slypi atsitiktinumai, žmonės ir pagaliau sėkmė. Jei esate drąsūs, mėginkite! Sėkmės!“ – linki „Untold Grill Stories“ savininkas.

blog comments powered by Disqus
© 2011 - 2015 BZN start. Visos teisės saugomos. prenumerata reklama kontaktai