„LOKSTAUK SPEAKEASY“ – SLAPTAS BARAS VILNIAUS ŠIRDYJE (#)

Agnė Pakėnaitė prieš 3 savaites Šį straipsnį perskaityti užtruks: 1 min. 55 s.
Kokteilių baro ir klubo „Lokstauk Speakeasy“ įkūrėjas - Oskaras Tūba. Asmeninio albumo nuotr.
Su Oskaru Tūba (28) susitinkame skvere ties Vilniaus g. 33. Šioje vietoje įsikūręs neseniai duris visiems pravėręs kokteilių baras ir klubas „Lokstauk Speakeasy“. Iš Kauno kilęs šio baro vadovas nuo seno sukasi naktinio gyvenimo versle – jam pačiam yra tekę stovėti skirtingose baro pusėse: kaip barmenui ir kaip vadovui. Kai kolegos pasiūlė šią vietą, vaikinas nedvejojo. Apie naujo taško Vilniaus naktiniame žemėlapyje išskirtinumus su juo ir kalbamės.
 
Slapta vieta

Šiuo metu O. Tūba vadovauja kokteilių barui ir klubui. „Čia po sunkių dienos darbų galima atsipalaiduoti ramioje aplinkoje, gurkšnojant puikų kokteilį ir bendraujant su savo draugais ar kolegomis. O savaitgaliais tampame naktinių vakarėlių meka“, – pasakoja jis, paklaustas, kaip vadinti šią vietą – baru ar klubu. „Lokstauk Speakeasy“ sudaro dvi erdvės: kokteilių baras ir klubas, kuris dirba tik savaitgaliais.

Pašnekovo teigimu, tai pirmoji Lietuvoje „speakeasy“ (liet. „kalbėk negarsiai“) vieta. Jungtinėse Amerikos Valstijose sausojo įstatymo laikotarpiu (XX a. 3-iąjį dešimtmetį buvo draudžiama prekiauti visais alkoholiniais gėrimais) „speakeasy“ buvo vadinami nelegalūs, slapti barai, apie kuriuos buvo įprasta beveik nekalbėti ir net esant viduje kalbėti tyliai.

„Tai ir padiktavo visos vietos bendrą koncepciją, – pasakoja O. Tūba. – Tokios vietos veikdavo pogrindyje. Atėjus į barzdaskučių ar gėlių krautuvėlę, reikėjo patraukti už tam tikro buteliuko, knygos – tuomet atsiverdavo durys ir žmonės patekdavo į barą. Tokį dalyką sumąstėme ir Vilniuje.“ Tokio baro idėja gimė maždaug prieš metus, o duris jis pravėrė gruodžio viduryje.
 
Tolesnės instrukcijos telefonu

„Lokstauk Speakeasy“ direktorius vis dėlto prisipažįsta, kad tokią slaptos vietos idėją reikėjo adaptuoti šiems laikams. „Nors turėtume būti visiškai slapukai ir niekur nieko neskelbti, mes šiek tiek palaužėme standartus – turime ir iškabą, o greitai planuojame turėti ir terasą“, – sako O. Tūba. Tačiau tik įžengęs į barą, rodos, patenki į didžiulę spintą, kuri suklaidina ne vieną lankytoją. „Nors kai kurie žmonės šiek tiek pasimeta, malonūs apsaugininkai nukreipia, kur reikėtų keliauti toliau“, – šypsosi pašnekovas.

Baro savininkai į pirmąją pažintį su baru taip pat pakvietė netradiciškai. „Išsiuntėme paketus, kuriuose buvo kvietimai. Kvietime nurodyta, kad tolesnius nurodymus gausite telefonu, kuris taip pat buvo pakete. Įjungus telefoną kiekvieną pasiekdavo žinutė, kur ir kada rinktis“, – kaip pirmuosius svečius į atidarymą kvietė „Lokstauk Speakeasy“, prisimena O. Tūba.
 
Kokteiliai ne tik taurėje, bet ir lemputėje
„Esame smulkmeniški, todėl sutelkėme dėmesį ne tik į aukštos kokybės kokteilių sudedamąsias dalis, bet ir į patį pateikimą.“
O. Tūba.
Kaip sekasi naujai vietai nuo atidarymo prabėgus šiek tiek daugiau nei keturiems mėnesiams? Baro vadovas sako, kad reikėtų nusispjauti per petį, tačiau kol kas visi lūkesčiai buvo pranokti. „Sulaukiame gerų žodinių atsiliepimų, tokie sklinda ir socialiniuose tinkluose“, – džiaugiasi jis.

Pasak jo, jie jau atrado savo tikslinę auditoriją. Tai 25–35 m. pasiturintys, keliavę žmonės, kurie tvirtai žino, ką jau yra išbandę ir ką dar norėtų išbandyti. „Tokią auditoriją formuoja ir pats baro interjeras, ir kokteiliai, kurių asortimentas yra itin didelis. „Esame smulkmeniški, todėl sutelkėme dėmesį ne tik į aukštos kokybės kokteilių sudedamąsias dalis, bet ir į patį pateikimą. Kartais ateina žmonės, rodo nuotrauką ir sako: „Noriu šito!“ Net nežinodami, su kokiu močiutės kisieliumi tas kokteilis darytas“, – juokauja O. Tūba. Jis pasakoja, kad kokteiliai čia pateikiami ne tik taurėje, bet ir lemputėje, samanomis apsipynusioje taurėje ar vonelėje.
 
Siekių mažinti neketina

Pašnekovas prasitaria, kad planų ateičiai jau dabar netrūksta. Netrukus turėtų būti atidaryta lauko terasa, o valgiaraštis atnaujintas ne tik gaivesniais, vasariškais kokteiliais, bet ir lengvais užkandžiais. Nors naujoji vieta įsikūrusi barų apsuptyje, tai visiškai negąsdina „Lokstauk Speakeasy“ kolektyvo. „Konkurencija yra labai geras dalykas, verčiantis ir toliau kurti bei neužmigti ant laurų. O dar geriau, kai galima mokytis ne iš savo, o iš svetimų klaidų“, – įsitikinęs O. Tūba. Jis pastebi, kad dažnai žmonės atidaro savo barus, tačiau neturi žalio supratimo apie šią industriją. „Mano patarimas būtų prieš atidarant savo vietą pasidomėti. Juk jeigu tu šoki baletą, neisi taisyti automobilių“, – juokiasi „Lokstauk Speakeasy“ direktorius.

blog comments powered by Disqus
© 2011 - 2015 BZN start. Visos teisės saugomos. prenumerata reklama kontaktai