...

„Skaitmeninės tekstilės namų“ įkūrėja: „Ne viską turite daryti patys“

Verslas

2017.06.01

Autorius: Agnė Liubertaitė

Temos: , , .

„Skaitmeninės tekstilės namų“ įkūrėja: „Ne viską turite daryti patys“

„Skaitmeninės tekstilės namų“ įkūrėja Simona Kandratavičienė perkelia spaudą ant natūralių pluoštų tekstilės. Asmeninio albumo nuotr.

Nuolat tobulėjant technologijoms, tenka ieškoti naujų būdų nustebinti klientus, pasiūlant ką nors nauja ir dar neįprasta. Iš Skuodo kilusi Simona Kandratavičienė (35) tai daro ant natūralių pluoštų tekstilės perkeldama spaudą. Apie šią naujovę Lietuvoje sutiko papasakoti pati „Skaitmeninės tekstilės namų“ įkūrėja.

 

Rankdarbiai lydi jau seniai

S. Kandratavičienė pasakoja, kad siuvimas ir rankdarbiai ją lydėjo nuo pat vaikystės. „Siuvimo mašina išmokau naudotis būdama dešimties. O po trejų metų jau pasiuvau savo pirmąjį užsakymą ir užsidirbau pinigų vasarai“, – prisimena pašnekovė.

Dabar ji studijuoja mados inžineriją Kauno technologijos universitete ir pasakoja, kad kartą teko sumodeliuoti ir pasiūti suknelę, o savo vizijai tinkančio audinio ji niekur nerado. Taip gimė idėja norimą medžiagą atsispausdinti pačiai. „Ko gero, šios studijos tiesiog išgrynino tai, kas glūdėjo galvoje“, – teigia S. Kandratavičienė.

„Skaitmeninės tekstilės namų“ pagrindinė misija – skaitmeniniu plačiaformačiu spausdintuvu ant tekstilės perkelti spaudą. Tam naudojami pigmentiniai dažai, bambuko ar Lietuvoje išausto lino pluoštai. „Savo verslą vadinu itin palankiu gamtai. Be to, savo klientams ne tik teikiu spaudos ant tekstilės paslaugą, bet ir suteikiu laisvę kurti“, – sako įkūrėja.

Prieš įkurdama „Skaitmeninės tekstilės namus“, S. Kandratavičienė dirbo švietimo, žurnalistikos, buhalterijos, ekonomikos ir vadybos srityse. Trijų vaikų mama tikisi netrukus savo rankose laikyti ir antrą aukštojo mokslo diplomą. Susidomėjimas rankdarbiais apėmė jau seniai, moteris laisvalaikiu gamino išskirtinius papuošalus, o vienas kaklo vėrinys netgi buvo patekęs tarp 500 pasaulio gražiausiųjų. Dabar S. Kandratavičienė sako daugiausia dėmesio skirianti savo verslui, todėl kartais tenka praleisti paskaitas universitete, dirbti iki išnaktų ar savaitgaliais.

Niekas nenori daryti taip, kaip kažkas jau daro

Paklausta apie finansus, verslininkė sako, kad verslą įkurti kainavo keliasdešimt tūkstančių eurų, ir priduria: „Laiko sąnaudos – maždaug metai, o bemiegės naktys nesuskaičiuojamos. Tačiau užsidegimo ir noro yra daugiau.“

 

„Pastebėjau, kad žmonės yra ištroškę išskirtinumo. Niekas nebenori daryti taip, kaip kažkas jau daro.“

S. Kandratavičienė.

 

Sunkiausia, pasak pašnekovės, yra išdrįsti pradėti, susirinkti visą reikiamą informaciją: „Teko daug kartų perlipti per save ir užduoti daugybę klausimų, kol gavau atsakymus. Teko daug kartų išgirsti „ne“. Bet sužinojau, kad žmonės labai geranoriški. Nors mano verslas dar nedidelis, tačiau dauguma profesionalų, į kuriuos kreipiausi prašydama informacijos, labai nuoširdžiai skyrė laiko ir dosniai dalijo kokybiškus patarimus.“ Moters teigimu, didelę įtaką padarė ir Kauno technologijos universitetas: „Iš paskaitų visada grįžtu kupina energijos ir naujų minčių.“

Kadangi Lietuvoje ši paslauga yra neįprasta ir ją teikia vienetai, pasak S. Kandratavičienės, susidomėjimas buvo didžiulis. „Pastebėjau, kad žmonės yra ištroškę išskirtinumo. Niekas nebenori daryti taip, kaip kažkas jau daro“, – tikina verslininkė.

Svarbiausia nuoširdumas

Sėkmingo verslo formulė, pasak „Skaitmeninės tekstilės namų“ įkūrėjos, yra neužsidaryti vienam ir negalvoti, kad viską išmanai ir turi daryti pats. Kartais reikėtų dalį darbų perleisti profesionalams. Dėl šios priežasties buhalterinius įmonės reikalus tvarko profesionali buhalterė, nors pati verslininkė taip pat turi šios patirties. „Nors mane bandė atkalbėti, tačiau vis dar tikiu, kad sėkmingo verslo formulėje lemiama konstanta – nuoširdumas. Reikia nuoširdžiai tikėti savo idėja, bendrauti su klientais, tiekėjais. O svarbiausia – būti nuoširdžiam ir atviram sau: pripažinti klaidas, prisiimti atsakomybę, negalvoti apie pelną. Kai bendrauju su klientu, aš bendrauju su žmogumi, o ne su tais pinigais, kuriuos jis man atneš“, – įsitikinusi S. Kandratavičienė.

„Skaitmeninės tekstilės namų“ paslaugomis gali laisvai naudotis ir užsieniečiai. Moteris neslepia, kad didžiąją dalį pajamų ir gauna iš užsienio. „Tačiau vis tiek smagiausia dirbti su mažais lietuviškais verslais“, – šypsosi S. Kandratavičienė.

Sėkmingo verslo planas

Verslininkė negaili patarimų žmonėms, kurie norėtų kurti, bandyti ką nors nauja, bet vis dar nedrįsta. Ji pateikia planą, kaip reikėtų vis dėlto išdrįsti ir siekti savo tikslo.

• Viską suskaičiuokite ir susirašykite ant popieriaus ar kompiuteryje. Numatykite bent du scenarijus: optimistinį ir pesimistinį.

• Turėkite palaikymo grupę – bent vieną artimą žmogų.

• Nebijokite kreiptis pagalbos į kruopščiai atrinktus specialistus.

• Nesustokite net išgirdę „ne“. Tegu tai būna paskata dar labiau stengtis.

• Jeigu bijote pradėti nuo didelių darbų, pradėkite nuo mažesnio varianto.

• Atsiribokite nuo kritikos ir džiaukitės tuo, ką darote. Jei nedžiugina, priimkite tai kaip iššūkį.

• Daugiau bendraukite su tai darančiais žmonėmis. Jie duoda neįkainojamų patarimų ir teigiamai įkrauna.

• Jeigu reikiama mintis neateina, vadinasi, jai reikia laiko susiformuoti. Atsipalaiduokite, pradėkite ką nors nauja, eikite į naujas vietas, susipažinkite su naujais žmonėmis.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.