...

Tėvystė išmokė: verslą į priekį veda kantrybė

Verslas

2017.06.04

Autorius: Simona Kvederytė

Temos: , .

Tėvystė išmokė: verslą į priekį veda kantrybė

Įmonės „Socialus marketingas“ akcininkas, kūrybos strategas - Aidis Dalikas, žmona Giedrė ir sūnus Haris. Asmeninio albumo nuotr.

Įmonės „Socialus marketingas“ akcininkas, kūrybos strategas Aidis Dalikas yra ne tik verslininkas. Prieš metus ir kelis mėnesius tapo sūnaus Hario tėčiu. Kaip būti geru tėčiu ir kartu valdyti įmonę? Pasirodo, darbe išmoktas laiko planavimas praverčia tėvystei, o ši jau savaime sudėlioja visus prioritetus ir duoda naudingų pamokų verslui.

Svarbiausias prioritetas – šeima

A. Dalikas nė nemirktelėjęs pripažįsta: „Taip, verslą ir tėvystę suderinti nėra lengva. Labai padeda žmona Giedrė. Kilus nenumatytai situacijai, mane atleidžia nuo šeimos rūpesčių ir planų. Man lengviau ir todėl, kad esu sau viršininkas. Tačiau manau, kad svarbiausi aiškiai sudėlioti prioritetai. Pirmiausia šeima. Darbas ir verslas nėra tokie svarbūs.“

Gimus sūnui Hariui, pokyčių A. Daliko gyvenime tikrai daug. Pirmiausia keitėsi darbo grafikas. Verslininkas anksčiau rytais mėgo pamiegoti. Darbe nepadarytus darbus gabendavo ir namo. Dirbdavo ir savaitgaliais. Apie visa tai sūnus paskatino pamiršti. Dabar vyras keliasi pagal sūnaus grafiką – su saule. Namie neatlieka praktiškai jokių darbų. Tenka atidėti susitikimus, ne tokius svarbius dalykus atidėti į šalį arba patikėti įmonės komandai.

„Dabar stengiuosi planuoti laiką taip, kad per dieną padaryčiau kuo daugiau. Norisi pabūti su šeima kuo daugiau laiko. Čia visada laukia sūnus. Jam reikia dėmesio. Jokių kompromisų negali būti“, – šypteli verslininkas.

Verslo įgūdžiai dera tėvystei

 

„Mano pasirinkimas – skirti finansus žmonėms, kurie sutvarkytų namus, suremontuotų, pastatytų, renovuotų tai, ką reikia. Tos keturios valandos plaunant langus būtų vertingesnės, jei jas galėčiau skirti laikui su vaiku.“

A. Dalikas.

 

A. Dalikas sako, kad versle yra tikrai nemažai aspektų, padedančių tėvystei. Pavyzdžiui, versle svarbus darbų paskirstymas. Kiekvienam darbuotojui nevengiama patikėti ir svarbiausių darbų. Tikslas – auginti specialistus, kelti jų kvalifikaciją. Nes filosofija paprasta: skirti aštuonias valandas žmonių edukacijai ir tai ateityje atsipirks 80 sutaupytų valandų. Be to, įmonės specialistams perleisti darbai leidžia daugiau laiko skirti strateginiams įmonėms sprendimams. Tad tokį principą vyras bando taikyti ir tėvystėje.

„Mano pasirinkimas – skirti finansus žmonėms, kurie sutvarkytų namus, suremontuotų, pastatytų, renovuotų tai, ką reikia. Tai praktika, kai reikia nedaryti visko vien dėl to, kad gali padaryti. Visko neskaičiuoti pinigais. Tos keturios valandos plaunant langus būtų vertingesnės, jei jas galėčiau skirti laikui su vaiku“, – aiškina A. Dalikas.

Be to, jis mano, kad tėvystei pravertė versle įgytas įgūdis tinkamai planuoti laiką. Svarbu tinkamai sudėlioti įvairius vizitus pas gydytojus ar kitus specialistus, kad dar liktų ir laisvo laiko.

Gaisrininkas išmoko kantrybės

„Anksčiau buvau karštakošis. Dabar galbūt vidutiniškai toks. Gebėjimo susivaldyti ir kantrybės moko sūnus. Jis visada turi savo nuomonę, neina į jokius kompromisus, nepritaikysi nei derybų meno. Tad teisingo kelio rodymas tikrai ilgas“, – pasakoja A. Dalikas.

Jis sako, kad tokia kantrybė naudinga ir versle. Esą ir čia kartais reikia truputį pakentėti, mažiau karščiuotis, neskubėti.

„Gali būti dvejopas: prastas tėtis, kuris su vaiku ne žaidžia, o atrašinėja laiškus, arba sugebėti susiplanuoti laiką, kantriau reaguoti į iškilusias problemas ir į laiškus atsakyti vėliau. Išmokau pasirinkti antrąjį variantą. O juk anksčiau į kiekvieną įmonės gaisrą reaguodavau kaip tikras gaisrininkas, įjungęs visos parengties režimą. Dabar išmokau į viską reaguoti be panikos, streso. Dabar sakau: palaukim, pažiūrėsim, paanalizuosim vėliau. Tėvystė padėjo suprasti, kad nesu už viską atsakingas, turiu gerų specialistų komandą. Jie patys randa sprendimo būdus ir darbas einasi daugmaž sklandžiai“, – įsitikinęs įmonės „Socialaus marketingo“ akcininkas.

Tėvystė – atsakomybė, baimė ir draugystė

A. Dalikas mano, kad verslas ir tėvystė itin panašios sritys. Jų sėkmė priklauso nuo to, kaip kiekvienas žmogus sugeba paskirstyti prioritetus ir planuoti laiką.

„Dar panašus ir darbų paskirstymo principas. Jeigu neleisi savo vaikui nukristi, prisiliesti prie karšto radiatoriaus ir suprasti, kad ten yra karšta, jis gali to ir nesuprasti. Jis manys, kad yra nepažeidžiamas, ir gali net stipriai susižeisti. Taip pat yra su darbuotojais. Jei neleisi jiems imtis iniciatyvos, kartais suklysti, jie netobulės. Įmonė turės daug žmonių, kurie nemąsto savo galva, galiausiai išeina arba lieka ir tu gauni nekokybišką darbą“, – iš patirties kalba pašnekovas.

Verslininkas pripažįsta, kad jam tėvystė yra didžiulė atsakomybė. Mat jis su žmona Giedre atsakingi už naujo žmogaus sukūrimą, jo gyvenimo kokybę dabar ir vėliau.

„Tai didžiulė atsakomybė ir baimė nepadaryti klaidos. Be to, tėvystė yra draugystė. Suvoki, kad turi naują draugą. Jis yra žiauriai „fainas“ žmogus. Gali pamatyti, kaip jis auga, tobulėja, ir tai yra labai didelis džiaugsmas“, – tėvystės įspūdžiais dalijasi A. Dalikas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.