...

Į Lietuvą atvežė gurmanišką italų kultūrą

Verslas

2017.06.05

Autorius: Urtė Bujevičiūtė

Temos: , .

Į Lietuvą atvežė gurmanišką italų kultūrą

„Itališko skonio gurmanų“ įkūrėja - Liana Davletšina. Asmeninio albumo nuotr.

„Visame pasaulyje itališka virtuvė yra viena mėgstamiausių. Lietuvoje taip pat. Ji žavi savo paprastumu. Pagaminti patiekalui pakanka kelių kokybiškų produktų: makaronų, šviežiai nupjauta žole kvepiančio aliejaus, natūraliai saulėje sunokusių luptų pomidorų ir gabalėlio toskaniško pekorino“, – receptais dalijasi „Itališko skonio gurmanų“ įkūrėja Liana Davletšina (33).

Viskas prasidėjo nuo keturių padėklų su 20 skirtingų formų makaronų

Moteris verslą pradėjo beveik prieš penkerius metus. Į Lietuvą atkeliavo pirmoji partija skirtingų itališkų makaronų, vėliau asortimentą papildė ir kiti gaminiai, pradėjo veikti e. prekybos platforma „Netikmakaronai.lt“. Šiandien galima apsilankyti gurmaniškoje parduotuvėje Šiaurės miestelyje, edukuotis pirmojoje Lietuvoje tikro aliejaus pažinimo mokykloje. L. Davletšina ne kartą pabrėžia, kad tai ne tik makaronai, bet visa italų virtuvės kultūra: „Įmonės pavadinimas „Itališko skonio gurmanai“ gimė su mintimi perteikti pojūtį, kad tai ne tik itališkų produktų parduotuvė, tiekėjas, bet ir gyvenimo būdas, žmonės, besidomintys Italijos kultūra, tradicijomis, gyvenimo būdu, maistu, mada ir visu kitu, kuo didžiuojasi ši nuostabi šalis.“

Kruopšti tiekėjų paieška

Verslo pradžia nebuvo lengva. Daug laiko ir energijos prireikė ieškant tiekėjų. „Man atrodė – kreipiuosi itališkai, noriu pirkti prekę, mokėti pinigus, tad mane turi priimti išskėstomis rankomis, ant rankų nešioti“, – pasakoja L. Davletšina. Tačiau šis būdas nepasiteisino, tik per asmenines rekomendacijas pavyko užmegzti santykius su prestižiniais Italijos ūkiais: „Per rekomendacijas pradėjome dirbti su keliais prestižiniais Italijos ūkiais – makaronų gamintoju „Verrigni“, nuo 1600 m. gyvuojančiu šeimos ūkiu De Carlo, vienu geidžiamiausių alyvuogių aliejaus ūkių pasaulyje Titone, kurio aliejų rezervuojame jau metai iki spaudimo pradžios“, – veiklos pradžią prisimena verslininkė.

Pati dalyvauja aliejaus spaudimo procese

 

„Spaudyklose esu praleidusi ne dieną ir ne savaitę, ten vyksta visas įdomumas, ten gimsta žaliasis auksas.“

L. Davletšina.

 

Šiandien „Itališko skonio gurmanai“ gali pasigirti įvairiu ir kruopščiai atrinktu asortimentu daugiau kaip iš 50 Italijos ūkių. L. Davletšina neslepia daug laiko praleidžianti ūkiuose, pati stebėdama aliejaus spaudimo procesą, degustuodama bendraudama su ūkininkais. Juokauja jau apsigyvenusi ūkiuose, nes ten lankosi visus metus. „Man įdomu, kas vyksta laukuose kiaurus metus: kaip užsimezga pumpurai, noksta, skleidžiasi žiedeliai, bręsta, noksta uogos. Atėjus laikui, kaip skinamos, pati dažnai dalyvauju skynimo procese: skinu rankomis, purtyklėmis, tada vežame derlių į spaudyklą. Spaudyklose esu praleidusi ne dieną ir ne savaitę, ten vyksta visas įdomumas, ten gimsta žaliasis auksas“, – aistrą alyvuogių aliejui atskleidžia moteris.

Idealiai išlaikiusi egzaminą tapo pasaulinio lygio aliejaus someljė

Pašnekovė pasakoja jau ne vieną sieną nukabinusi įvairiais diplomais, tačiau labiausiai didžiuojasi neseniai išlaikytu aliejaus someljė egzaminu ir diplomu, atvėrusiu jai duris darbui geriausiuose Italijos restoranuose. Someljė ruošia 2004 m. Romoje įsteigta Italijos aliejaus someljė asociacija (it. L’Associazione Italiana Sommelier dell’Olio, AISO). Įtempti mokslai truko keturis mėnesius, juos vainikavo teorijos ir praktikos egzaminas. Jį L. Davletšina išlaikė 100 balų iš 100. „Tądien iškart buvau pakviesta dirbti į vieną Romos restoranų kaip alyvuogių aliejaus someljė. Sudarėme aliejaus kortą, suderinome joje esančius aliejus su sezonine itališka virtuve“, – didžiuojasi profesionalė. Pašnekovė užsimena ir apie tame pačiame restorane vykstančius itališkus degustacijos vakarus: „Mokau degustuoti kokybišką alyvuogių aliejų, derinti su patiekalais. Ši veikla man teikia didžiulį malonumą. Italai labai draugiški, bendraujantys, smalsūs, pozityvūs. Tad dirbti lengva. Dėkoja ne tik už smagiai praleistus vakarus, bet ir už itališkos kultūros skleidimą Lietuvoje.“

Sėkmės paslaptis – teisinga verslo etika

Įmonės vadovė didžiuojasi įgyta reputacija ir nepriekaištinga verslo etika. Tikina niekada neketinusi nieko apgauti, nesumokėti už suteiktas paslaugas, sąžiningai mokanti mokesčius, gerbianti save ir savo partnerius. Kolektyvui perduoda šias vertybes: vertina ir motyvuoja sąžiningus ir atsakingus darbuotojus, kurie stengiasi dėl „Itališko skonio gurmanų“ kaip dėl savęs. Nuoširdus bendravimas, patarimai ir edukacija padeda užsiauginti lojalius klientus. „Stengiamės su pirkėjais dalytis receptais, idėjomis, jiems tai patinka. Apie 80 proc. mūsų klientų lojalūs, į parduotuvę užsukantys vieną, du, o kartais net tris kartus per savaitę. Mes apie savo klientus žinome viską: jų pomėgius, skonį, atostogų įspūdžius. Žmonės noriai dalijasi patirtimi, o mes į ją noriai įsiklausome“, – nuoširdumu dalijasi L. Davletšina.

Plėtros planai ir žvilgsnis į Italiją

Darbas su italų restoranais, asmeninė degustatorės patirtis ir per penkerius metus išgrynintas verslo modelis leidžia kurti planus tarptautiniams projektams ir dar didesnei plėtrai. „Mūsų planuose plėtra, mano asmeniniuose planuose tolesnis profesinis augimas. Šiuo metu esu kelių prestižinių Italijos aliejaus ūkių verslo konsultantė, tarp jų ir „Itališko skonio gurmanų“. Be to, vystosi sinergija, turėsime įdomių projektų“, – planuoja pašnekovė.

„Itališko skonio gurmanai“

300-1496642274-166915.jpg 300-1496642274-340080.jpg 300-1496642274-844635.jpg 300-1496642274-887554.jpg 300-1496642274-307171.jpg 300-1496642274-145495.jpg 300-1496642274-904065.jpg 300-1496642274-740628.jpg 300-1496642274-396496.jpg 300-1496642274-824191.jpg 300-1496642274-956447.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.