...

Lietuvių verslas padės pažaboti senatvės ligas

Verslas

2017.07.13

Autorius: Simona Kvederytė

Temos: , .

Lietuvių verslas padės pažaboti senatvės ligas

Biotechnologijų bendrovės „CellAge“ įkūrėjai Ąžuolas Čiukas ir Mantas Matjušaitis. Asmeninio albumo nuotr.

Kaunietis Ąžuolas Čiukas (22) ir šiaulietis Mantas Matjušaitis (26) įkūrė biotechnologijos startuolį ir yra pasiryžę bent šiek tiek pažaboti senatvę. Tad dabar, taikydami sintetinės biologijos metodus, kurs įrankius, padėsiančius sunaikinti pasenusias žmogaus ląsteles. Taip žmonės sirgs rečiau ir gyvens sveikiau.

Žmonės rečiau sirgs

„Senstantys žmonės turi vis daugiau pasenusių ląstelių, kurios yra jau pažeistos, patyrusios stresą ir bėgant laikui gali turėti neigiamų pasekmių. Jos išskiria sekretą ir taip sukelia vietinius uždegimus, kenkia aplinkinėms ląstelėms. Tokios ląstelės turi padidėjusią riziką tapti vėžinės. Pasenusios ląstelės skleidžia riziką normalioms ląstelėms tapti pasenusioms. Tyrimais įrodyta, kad, pašalinus pasenusias ląsteles, pelių kūnas tampa efektyvesnis. Tikime, kad tai galėtume atkartoti ir su žmonėmis“, – apie „CellAge“ kūrimo principą pasakoja Ą. Čiukas.

Jis ir M. Matjušaitis iki 2018 m. žada sukurti bioindikatorius, kurie padės sužymėti pasenusias ląsteles. Tikimąsi, kad toks produktas leis pastūmėti į priekį tyrimus, mokslą ir terapijos produktus. Vėliau Ą. Čiukas ir M. Matjušaitis su komanda žada sukurti terapijas.

„Tikime, kad, turėdami bioindikatorius, galėtume panaudoti susinaikinimo geną ir iš žmogaus kūno pašalinti pasenusias ląsteles. Taip atnaujintume žmogaus kūno ląsteles ir sumažintume riziką susirgti su senėjimu susijusiomis ligomis, pavyzdžiui, artritu, kai kurių formų vėžiu“, – įsitikinęs Ą. Čiukas.

Jis pabrėžia, kad produktai leistų žmonėms gyventi sveikiau. Kitaip sakant, sulaukus 60–70 metų, išvengti ligų, kuriomis dažniausiai serga tokio amžiaus žmonėms.

Verslą įkvėpė senos ir paplitusios problemos

Ą. Čiukas yra kilęs iš Kauno. Po mokyklos išvykęs į Jungtinę Karalystę, jis Edinburgo universitete baigė ekonomikos bakalauro studijų programą. Iki šiol yra dirbęs finansų srityje, vasaras leido didelėse tarptautinėse finansų bendrovėse.

„Prie „CellAge“ prisijungiau, nes ši idėja man pasirodė itin šauni ir tiesiog nusprendžiau, kad tai bus geriausia mano laiko investicija“, – pasakoja Ą. Čiukas.

Šiaulietis M. Matjušaitis Šefildo universitete studijavo biomedicinos mokslus. Netrukus Edinburgo universitete baigs ir regeneracinės medicinos doktorantūrą. Jis yra dirbęs ir SENS tyrimų institucijoje.

Būtent M. Matjušaičiui ir kilo „CellAge“ idėja. Jis jau ne vienus metus domisi žmogaus senėjimo procesais. Supratęs, jog naujausias mokslo tendencijas ir atradimus galima komercializuoti, nusprendė, kad tai puiki galimybė sukurti savo verslą. Tad M. Matjušaitis ir Ą. Čiukas parašė verslo planą, o 2016 m. spalį dienos šviesą Jungtinėje Karalystėje, Glazge, išvydo „CellAge“.

Įtikinti nelengva

 

„Moksle visada yra rizika, kad tyrimai nevyks pagal planą ir rezultatas nebus tinkamas.“

Ą. Čiukas.

 

„CellAge“ komandoje kol kas dirba patys Ą. Čiukas ir M. Matjušaitis. Jie taip pat turi padedantį praktikantą ir mokslinių patarėjų komandą. Šiuo metu dar renkamos tyrimams reikalingos lėšos.

Bendraminčių įkurta įmonė jau sulaukė pripažinimo. Į ją jau 80 tūkst. svarų investavo rizikos kapitalo fondų valdytoja „Kizoo Technology Capital“ ir grupė verslo angelų. Be to, „CellAge“ užbaigė ir minios finansavimo kampaniją „Lifespan.io“ platformoje. Pavyko surinkti 34 tūkst. JAV dolerių. Tačiau projektui įgyvendinti trūksta dar kone 100 tūkst. svarų.

Ą. Čiukas teigia, kad siekti tikslo nėra lengva: „Pirma, sunku įtikinti publiką, kad tai įmanoma. Visi pripratę girdėti apie gyvatės odos kremus, kurie neturi jokio mokslinio pagrindo, todėl viskas, kas susiję su senėjimu, atrodo nepatikima. Ganėtinai sunku įtikinti žmogų, kad tai iš tiesų įmanoma. Antra, lėšų trūkumas – šiuo metu turime tik pusę reikiamų lėšų, todėl dotacijos gavimas yra būtinas. Trečia, projekto sėkmė – pradėję tyrimus, negalime būti užtikrinti, kad projektas tikrai pavyks. Moksle visada yra rizika, kad tyrimai nevyks pagal planą ir rezultatas nebus tinkamas.“

Darbų pradžia jau šiemet

„CellAge“ įkūrėjų teigimu, jeigu pavyks surinkti investicijų, tyrimai galėtų prasidėti dar šių metų rugpjūtį ar rugsėjį. Verslininkai ketina prisijungti prie akceleratoriaus arba pradėti ieškoti būsimų klientų.

„Tikime, kad mūsų bioindikatoriai bus naudingi tyrimų laboratorijoms, didžiosioms farmacijos bendrovėms ir nepriklausomoms tyrimų laboratorijoms, tiriančioms medžiagų poveikį įvairioms ląstelėms. Ši rinka pasaulinė, tačiau orientuosimės į Jungtinės Karalystės, JAV ir Japonijos rinkas“, – sako Ą. Čiukas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.