...

Vienintelė įmonė Lietuvoje, kurianti pažangiausius programinius sprendimus

Verslas

2017.07.19

Autorius: Urtė Kasparavičiūtė

Temos: , , .

Vienintelė įmonė Lietuvoje, kurianti pažangiausius programinius sprendimus

„Pixpro“ įkūrėjas Edvardas Ramanauskas. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Pixpro“ – bene vienintelė įmonė Lietuvoje, kurianti pažangiausius programinius fotogrametrijos sprendimus, padedančius kasybos, architektūros, geodezijos ir kitų pramonės šakų veiklai bei jų techniniams kompiuteriniams sprendimams“, – taip savo startuolį pristato vilnietis įkūrėjas Edvardas Ramanauskas (36).

Negirdėtas terminas ir jo galimybės

„Fotogrametrija – daugeliui žmonių negirdėtas terminas. Nedaug kas žino, kad būtent fotogrametrija, remdamasi fotografinių vaizdų matavimais, nustato įvairių Žemės paviršiaus objektų formą, dydį, padėtį, sudaro planus ir žemėlapius. Šio metodo objektų valdymas virtualiojoje realybėje yra kur kas patogesnis, suteikiantis vartotojams neribotų galimybių sėdint prie savo kompiuterių ekranų daryti įvairias simuliacijas (perkelti objektus, juos iškirpti ir t. t.), atlikti matavimus bei reikiamus apskaičiavimus. Dėl fotogrametrijos didžiulius objektus galima pamatyti kaip ant delno, taip palengvinant kasdienes užduotis ir pasitinkant technologiškai pažangius darbo atlikimo metodus“, – lietuvio ausiai neretai svetimą terminą aiškina pašnekovas.

Noras palengvinti objektų analizę

 

Paklaustas, kaip sumanė sukurti fotogrametrinių sprendimų įmonę, E. Ramanauskas tikina, kad mintis kilo iš noro palengvinti objektų analizę. „Mintis kilo suvokus, kad didelių objektų trimatis atvaizdavimas palengvintų objekto analizę, nes tai – lyg tikslus sumažintas objekto vaizdas. Tuomet ir buvo pradėta gilintis į fotogrametrijos pritaikymą“, – tikina „Pixpro“ įkūrėjas.

Specialistų trūkumas – didžiausias iššūkis

Pašnekovas pasakoja, kad bene didžiausias įmonės kūrimo procese pasitaikęs iššūkis buvo fotogrametriją išmanančių žmonių paieška. „Nors mūsų universitetai ruošia nemažai informacinių technologijų specialistų, tačiau į darbo rinką jie išeina su bendrinėmis žiniomis, kurioms trūksta reikiamos specializacijos. Tad teko nemažai paieškoti, kol suformavome profesionalų komandą. Būtent ši priežastis motyvavo įsteigti VšĮ Vaizdinės kompiuterijos institutą, kurio pagrindinė veikla – naujų pagrindinių ir taikomųjų žinių apie vizualinę kompiuteriją kūrimas, kaupimas, sisteminimas ir sklaida“, – atskleidžia E. Ramanauskas.

Beribės objekto atkūrimo trimatėje aplinkoje galimybės

 

„Fotogrametrija – viena iš priemonių kurti virtualiosios realybės turiniui, tad galime teigti, jog objekto atkūrimo trimatėje aplinkoje galimybės tikrai neišsemiamos.“

E. Ramanauskas.

 

„Trimačių objektų atkūrimas – bene labiausiai plintantis reiškinys, susietas ne tik su fotogrametrija, bet ir su virtualiosios realybės turinio užpildymu rinkoje. Pati virtualioji realybė yra itin plačiai paplitusi žaidimų industrijoje, jutiminėje rinkodaroje. Didžiosios įvairių sričių įmonės, pozicionuodamos save kaip itin inovatyvias, pradeda naudoti šią techniką pardavimo etape. Užsidėjęs virtualiosios realybės akinius, žmogus gali pamatyti, kaip atrodys jo restorane užsakytas patiekalas, naujame bute suprojektuoti baldai, koks skaidrus vanduo nuvykus atostogauti į Karibus. Fotogrametrija – viena iš priemonių kurti virtualiosios realybės turiniui, tad galime teigti, jog objekto atkūrimo trimatėje aplinkoje galimybės tikrai neišsemiamos“, – apie virtualiosios realybės suteikiamas galimybes ir jų pritaikymą pasakoja „Pixpro“ įkūrėjas.

Linki nepasiduoti tendencijoms

Pradedantiesiems verslininkams ir žmonėms, kurie turi įvairių idėjų, tik nežino, kaip tinkamai jas įgyvendinti, pašnekovas linki nepasiduoti bendroms tendencijoms ir ieškoti greitų bei paprastų sprendimų renkantis savo ateities profesiją. „Sutinku, kad šiuo metu informacinių technologijų srities specialistai rinkoje itin paklausūs. Tinkama profesinė specializacija sukuria išskirtinumo ir didesnę paklausą, tad jos ir reikėtų siekti“, – įsitikinęs E. Ramanauskas.

Siūlo paneigti stereotipus

„Lietuviai – darbšti ir sumani tauta. Manau, kad reikėtų paneigti pasaulyje nusistovėjusį stereotipą, kad Lietuva yra pigių resursų šalis, o čia atliekami darbai labiau palaikomieji, techniniai. Parodykime, kad galime ne tik atlikti techninius darbus, kuriems nereikia daug kūrybos ir intelekto, bet ir pasiūlyti originalumą, norą kurti konkurencingus produktus ne tik vietinėje, bet ir tarptautinėje rinkoje“, – ragina programinių fotogrametrinių sprendimų įmonės „Pixpro“ įkūrėjas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.