AKTYVŪS GATVĖS KEPĖJAI (#)

Lina Stonkutė prieš 3 savaites Šį straipsnį perskaityti užtruks: 1 min. 47 s.
Gatvės kepėjai. Asmeninio albumo nuotr.
Jeigu pasiilgote namų ir jaukumo jausmo, sostinės senamiestyje įsikūręs itališkas restoranas „Gatvės kepėjai. Trattoria / Pizzeria“ pažada jums jį sukurti. Restoraną įkūrę vilniečiai
Audrius Burokas (41) ir Gedas Dambrauskas (38), praėjus dviems veiklos metams, tikina, kad turi aiškią viziją ir keisti nieko neketina.
 
Lėmė spontaniškumas

Nuo seno aktyvioje senamiesčio Savičiaus gatvėje įsikūrusio restorano „Gatvės kepėjai“ direktorius sako, kad toje vietoje jau kelis dešimtmečius buvo atidaromos itališkos kepyklos, kavinės. Tad pradedantiesiems verslininkams brandinti idėjos ilgai neprireikė – jie tęsė tradiciją ir prikėlė jaukią vietą naujam gyvenimui. „Nesilygiuojame į prabangius restoranus, bet mūsų pagrindinis tikslas – kokybiški produktai, skanus bei estetiškas maistas“, – teigia A. Burokas.
 
Spontaniškumas lėmė ir patalpų pasirinkimą. Jas įrenginėjo patys: kūrė interjerą, dažė sienas. „Mano draugė Monika Auksutytė prisidėjo derinant spalvas, kuriant bendrą atmosferą ir interjero, ir maisto gamybos srityje. Kuriant interjerą, mums svarbiausia, kad būtų paprasta kaip namuose tarsi pas vietinį italą. Juk skaniausias maistas svečiuose tiesiog sėdint virtuvėje. Tą girdime ir iš klientų – įėję jie aikteli, kad čia jauku kaip namie“, – paaiškina „Gatvės kepėjų“ direktorius.
 
Kulinarijos subtilybės iš Italijos

Paklaustas, kas paskatino imtis maisto paslaugų sektoriaus, A. Burokas juokauja, kad maisto gaminimas jį viliojo dar nuo tada, kai buvo prileistas prie puodų. „Po mokyklos tėvai man surado darbą viešbutyje su gana prabangiu restoranu, nes anksčiau nebuvau buvęs jokiame restorane, tai man padarė didžiulį įspūdį. Ten dirbau virtuvės pagalbiniu darbuotoju. Nuo tada aš ir pradėjau domėtis patiekalais, nes pamačiau, kad egzistuoja ir įdomesni produktai nei namų virtuvėje“, – prisimena pašnekovas.
 
Profesionaliai niekur kulinarijos nesimokęs A. Burokas visuomet sukosi maisto versle. Taip iš pradžių buvo gimęs ir pavadinimas „Ne kepėjai“, tačiau dėl teisinių priežasčių ir rinkoje jau egzistuojančių panašių pavadinimų teko pasivadinti „Gatvės kepėjais“.
 
Prieš daugiau nei dvejus metus atidarytą duonos kepimo verslą šiandien verslininkas vadina nuostolingu, tačiau davusiu daug patirties.  „Kadangi kepėme duoną ir bandeles, bet iki tol niekada to nebuvome darę ar kažkaip su tuo susiję, pasikvietėme virtuvės šefus iš Italijos, kurie pusę metų dalinosi kulinarijos paslaptimis. Šiandien šios pamokos naudojamos kepant picas“, – atskleidžia jis.

Naują klientą atpažįsta
„Mūsų pica yra tikrai traški ir ją tokią gaminame ne šiaip sau.“
A. Burokas.
Per savo veiklos metus „Gatvės kepėjams“ pavyko išlaikyti klientus ne tik iš ankstesnių veiklų, bet ir suburti naujų pastovių klientų būrį. A. Burokas sako, kad kiekvieną naują klientą pamato iš karto, bet smagiausia, kai jie grįžta ir atsiveda draugų.
 
„Kartais klientai, suvalgę picą, pareiškia, kad ji kažkokia per traški ir kitokia, tačiau nesiruošiame taikytis prie kiekvieno skonio. Mūsų pica yra tikrai traški ir ją tokią gaminame ne šiaip sau“, – paklaustas, ar tenka tobulinti receptus, atsako A. Burokas ir priduria, kad smagiausia, kai vietiniai italai prašo picą iškepti dar traškesnę.
 
Jei neturi investicijų, geriau ir nepradėti

Peržvelgęs veiklos metus, A. Burokas sako, kad jeigunebūtų turėję investicijų, verslo ir nebūtų pradėjęs. Anot jo, investuoti reikia, nebent turi galimybę skolintis. „Maitinimo paslaugų verslas Lietuvoje itin rizikingas, ypač jaunam verslui, nebent iš karto labai pasiseks ir turėsi daug klientų“, – sako „Gatvės kepėjų“ direktorius. Didžiausias sunkumas, verslininko teigimu, yra mokesčių sistema, nes kai pats viską kuri nuo nulio ir tuo pačiu metu esi ir virėjas, ir padavėjas, reikia suspėti suskaičiuoti, tai tampa didžiuliu iššūkiu.

blog comments powered by Disqus
© 2011 - 2015 BZN start. Visos teisės saugomos. prenumerata reklama kontaktai