...

Socialinis verslas, aprūpinantis kūdikio kraiteliais

Verslas

2017.08.09

Autorius: Simona Kvederytė

Temos: .

Socialinis verslas, aprūpinantis kūdikio kraiteliais

Socialinio verslo „Kūdikio lizdas“ įkūrėja Rasuolė Jasnauskienė. Asmeninio albumo nuotr.

Kiekvienai Lietuvos šeimai – po kūdikio kraitelį lengvesnei tėvystės pradžiai. Tokio tikslo siekia vilnietė Rasuolė Jasnauskienė (56), vystanti socialinį verslą „Kūdikio lizdas“. Toks jis Lietuvoje dar mažai žinomas, o veikia pirkimo ir dovanojimo principu. Kai vieną kraitį su naujagimiui skirtais būtiniausiais daiktais įsigyja pirkėjai, antrasis nemokamai siunčiamas nepasiturinčiai šeimai.

Idėja iš Suomijos

Kūdikio kraitelio idėja atkeliavo iš Suomijos. Ten jau 75 metus gyvuoja tradicija naujagimių sulaukusias šeimas aprūpinti specialia dėže su kone visais naujagimio priežiūrai reikalingais daiktais.

Tokią idėją perkelti į Lietuvą R. Jasnauskienė sumanė prieš kelerius metus. Ji su vyru, dar gyvendami užsienyje, suko galvas, ką padovanoti netrukus gimsiančiam pirmam anūkui. Ieškojo neįprastos, bet naudingos dovanos, kuri palengvintų tėvų buitį, sumažintų laukimo įtampą ir suteiktų daugiau saugumo.

„Tai nebuvo paprastas uždavinys. Tačiau vyras prisiminė, kad Suomijoje kiekvienai šeimai dovanojamas naujagimio kraitelis. Tai lovelės formos dėželė, kurioje sudėti naujagimiui būtini daiktai. Man tai buvo naujiena, o mūsų vaikams – fantastiška dovana! Jų džiaugsmas ir palengvėjimas pastūmėjo mane naujai idėjai – tokius kūdikių kraitelius kurti ir Lietuvoje. Norėjosi matyti daugiau spindinčių jaunų akių ir šypsenų, o svarbiausia – mažiau susirūpinusių tėvelių, kuriems taip svarbu pasiruošti naujagimio atėjimui“, – prisiminė verslininkė.

Būsima mama kūdikio kraitelyje randa ne tik kūdikiui reikalingus drabužius, maudymui skirtas priemones, vystyklus, čiužinį. Pati dėžė neįprasta – ji gali būti panaudota kaip pirmoji lovelė, nes yra gana stipri, tvirtomis sienomis ir dugnu, todėl saugi. Mama gali rasti ir jai skirtus higienos reikmenis, kurie padės jaustis geriau pirmosiomis dienomis po gimdymo.

Be to, R. Jasnauskienė prekiauja ir kitais pavieniais gaminiais: lietuviškais vaikiškais drabužiais, itin plonomis sauskelnėmis, kojinėmis, drabužėliais neišnešiotiems naujagimiams.

Lizdelis kiekvienam kūdikiui

 

„Kaip joms pagelbėti, kad savo namuose jos galėtų turėti saugią vietą – lizdelį – kūdikiui bei pirminius reikmenis vaikeliui auginti?“

R. Jasnauskienė.

 

Aktyvi moteris įsteigė savo UAB „Prosapia“ ir pradėjo kurti „Kūdikio lizdą“. Ji beveik metus ieškojo medžiagų, partnerių, gamintojų, nes tikslas buvo sukurti lietuviškų tiekėjų pagamintą dėželę ir jos turinį. Pagaliau jis buvo pasiektas. Pačias dėžes gamina Vilniuje, čiužinį – Jonavoje, o drabužius siuva klaipėdiškiai.

„Teko apgalvoti ir patį verslo modelį. Mano kelyje atsirado puikių žmonių, kurie padėjo nebijoti. Dar turiu nueiti ilgą kelią, kol šis verslas taps tvarus“, – pasakoja R. Jasnauskienė.

Taip ir gimė projektas „Visi naujagimiai – lygūs!“. Su juo netrukus atsirado ir socialinis verslas, kuriuo pašnekovė siekia tokiais kūdikių kraiteliais aprūpinti visas nepriteklių jaučiančias mamas.

„Mintys sukosi apie visas mamas. O kaip mamos, kurioms sunkiai sekasi, kurios neturi lėšų ir kartais net galimybės nupirkti lovelę kūdikiui? Kurios patiria nepriteklių, yra vienišos ar socialinės rizikos grupėje? Kaip joms pagelbėti, kad savo namuose jos galėtų turėti saugią vietą – lizdelį – kūdikiui bei pirminius reikmenis vaikeliui auginti?“ – apie pradžią pasakoja R. Jasnauskienė.

Socialinio verslo naujovės

Verslininkė pripažįsta, kad socialinio verslo samprata ir jai dar gana nauja. Ją visuomenei pristatyti nelengva, nes žmonėms esą sunku suprasti, čia verslas ar filantropija.

„Socialinis verslas yra organizacija, kurios esminis tikslas spręsti socialinę problemą versliai. Nes suprantama, kad tradicinių priemonių šiandien rinkoje nebepakanka ir reikia ieškoti naujų būdų, kaip padėti socialinę atskirtį patiriantiems žmonėms. Juk vien aukojamų lėšų nepakanka“, – socialinio verslo idėją apibūdina R. Jasnauskienė.

Ji mano, kad socialinis verslas Lietuvoje naujovė, nes ekonomika yra dar jauna. O paties socialinio verslo ištakos siekia Bangladešą. Labiausiai paplito valstybėse, kur socialines problemas tradiciniai rinkos žaidėjai sprendė jau ilgai.

„Tai inovacija, o jos į tokias mažas valstybes kaip Lietuva dažnai ateina truputį vėluodamos. Žinoma, universitetuose, mokyklose mūsų dar to nemoko. Turime kol kas nedaug gerųjų pavyzdžių, tad ir istorijų trūksta. Lietuvos mažoje rinkoje dažnai nesuveikia socialinio verslo modeliai, kurie puikiai veikia užsienyje, tiek dėl mūsų rinkos mažumo, tiek dėl kultūros“, – įsitikinusi moteris.

Veiksminga iniciatyva

Vis dėlto „Kūdikio lizdo“ idėja jau veikia. Prieš savaitę kraitelis keliavo vienišai mamai į Krizinio nėštumo centrą Vilniuje. Netrukus juos turėtų gauti ir daugiau su nepritekliumi susidūrusių šeimų.

Šiuo metu verslininkė „Kūdikio lizdo“ idėją pristatinėja Lietuvos savivaldybėms. Susidomėjusi Marijampolės savivaldybė užsakė 15 pigesnių, paprastesnių kraičių – jie padovanoti miesto mamoms. Vėliau moteris kūdikio kraitelių idėją žada vežti toliau – organizacijoms, įstaigoms.

„Dabar labiausiai dėžes perka jaunos šeimos. Tikiuosi, kad tai gali tapti ir puikia senelių dovana anūkams. Dar tikrai negaliu pasigirti didėjančiais pardavimais, nes žengiu tik pirmuosius žingsnius. Esminis darbas šiuo metu – pristatyti dėželę rinkai, viešinti pačią saugaus naujagimio miego svarbą“, – teigia R. Jasnauskienė.

Iš Zarasų rajono kilusi pašnekovė verslą vysto Vilniuje. Jo griebėsi visai neatsitiktinai – verslo vadybos srityje dirbo daugybę metų. Dabar didžiausiu tikslu laiko „Kūdikio lizdo“ idėjos išvystymą.

„Labai noriu, kad Lietuvoje kiekviena mama gimdytų su šypsena ir be streso. Tad stengsiuosi parodyti „Kūdikio lizdo“ naudą ir prasmę, plėsti verslą Lietuvoje. Kad kūdikio kraitelis pasiektų kiekvienus namus mūsų šalyje, o gražu būtų nukeliauti ir į Baltijos šalis. Tad darbo tikrai daug, – sako verslininkė ir priduria: – Visa širdimi tikiu tuo, ką darau. Mano varomoji jėga yra tikėjimas, kad mūsų ateitis priklauso kūdikiams, kurie kurs Lietuvos ateitį. Visai nesvarbu, kokio jie socialinio statuso.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.