...

Dalijimosi ekonomikoje to dar nebuvo – į rinką veržiasi konstruktorių nuoma

Verslas

2017.09.25

Autorius: Simona Kvederytė

Temos: .

Dalijimosi ekonomikoje to dar nebuvo – į rinką veržiasi konstruktorių nuoma

„Lego“ konstruktorių nuomos platformos „Leplaygo“ įkūrėja Laura Ambrutienė. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Lietuvoje dalijimosi ekonomika nebėra didžiulė naujovė, tačiau jos formų atsiranda vis daugiau ir įvairesnių. Vilnietė Laura Ambrutienė (40) su sūnumi Laurynu (7) nusprendė pabandyti išpildyti daugelio vaikų svajonę surinkti kuo daugiau „Lego“ konstruktorių, tad įkūrė „Leplaygo“, kur kiekvienas daugybę skirtingų rinkinių gali tiesiog išsinuomoti. Vos pusantrų metų veikianti platforma plečiasi – savo rinkinius jau skolina ir kiti žmonės.

Konstruktorių nuomos įkvėpėjas – sūnus

Interneto svetainėje „Leplaygo“ galima užsisakyti norimą „Lego“ rinkinį ir jį jau po 2–3 dienų atsiimti paštomate. Visi konstruktoriai nuomojami vienam mėnesiui – kad užtektų laiko bent keliskart sudėlioti.

Tokį verslą įkūrė oro linijų bendrovėje informacinių technologijų specialiste dirbanti L. Ambrutienė. Kad kada nors turės savo įmonę, nusprendė dar mokydamasi verslo mokykloje. Mintis apie nuosavą veiklą paskatino ir įvairūs seminarai, mokymai. O pačią verslo idėją pakuždėjo sūnus Laurynas.

„Vieną pavasarį dalyvavome blusų turguje. Laurynas, kuris labai norėjo nusipirkti naują konstruktorių, nepagailėjo ir išpardavė visą savo „Mcqueen“ mašinėlių kolekciją. Tačiau jau po savaitės naują rinkinį supakavo į dėžutę ir paprašė: „Mama, gal galime pakeisti parduotuvėje į naują?“ Iš karto kilo mintis, kad jis toks ne vienintelis. Pradėjau visokiomis progomis plėsti jo konstruktorių kolekciją ir stebėti, kiek laiko dėlioja ir kiek žaidžia. Pasirodo, kad kur kas daugiau laiko skiria pačiam konstravimui nei žaidimui“, – apie konstruktorių nuomos idėjos gimimą pasakoja L. Ambrutienė.

Kuria dalijimosi platformą

Konstruktorių nuomos verslas įkurtas 2016 m. pradžioje. L. Ambrutienė sukūrė interneto svetainę „Leplaygo“, sukėlė į ją sūnaus rinkinių nuotraukas ir paskelbė apie jų nuomą.

 

„Kitus žmones prijungiau labai paprastai – pradėjau nuo savo draugų ir pažįstamų.“

L. Ambrutienė.

 

„Galima sakyti, pradėjome su minimaliomis investicijomis. Svarbiausia buvo pasižiūrėti, ar žmones domina ir kaip tai veikia. Vėliau, supratusi, kad paklausūs didieji konstruktorių rinkiniai, dalį sutaupytų lėšų investavau į konstruktorius“, – pasakoja L. Ambrutienė.

Šiuo metu nuomoje sukasi ne tik idėjos autorės ir jos sūnaus rinkiniai. Žmonės mielai skolina ir savo konstruktorius.

„Kitus žmones prijungiau labai paprastai – pradėjau nuo savo draugų ir pažįstamų, kai kuriems puikiai pavyko sudominti ir savo vaikus. O toliau visai nepažįstami žmonės patys pradėjo skambinti ir siūlyti rinkinius. Kol kas asortimentą plečiame tik tokiu būdu“, – aiškina L. Ambrutienė.

Ji dabar konstruktorių rinkinius nuomoja ir renginiams arba net SPA. Druskininkuose jau du tokie sveikatingumo centrai turi „Leplaygo“ rinkinius.

„Konstruktorių nuomos kaina pagrįsta skaičiavimais. Pasitikriname, kokia galimybė nusipirkti naudotą rinkinį rinkoje ir tą kainą sumažiname kelis kartus. Na, kad nuoma būtų patraukli“, – sako verslininkė.

Naujas verslas populiarėja pamažu

Toks verslas L. Ambrutienei dabar tik pomėgis, tad sunkių laikų dar ir nebuvo. Uždirba tiek, kiek dirba. Vasarą klientų nebūna daug, bet kitais metų laikais jų netrūksta: vien šį pavasarį vienu metu žmonės nuomojosi ir 10–15 konstruktorių.

„Sunkiausia yra tai, kad žmonės, rodos, nori išbandyti nuomą, bet turi įvairių baimių. Nors finansinė grąža dar labai maža, man dabar šis verslas labiau tampa socialine, šviečiamąja veikla apie būdą vartoti kitaip“, – pasakoja verslininkė.

Jos teigimu, gelbsti tai, kad konkurentų Lietuvoje nėra. Konstruktorių nuoma, regis, neegzistuoja ir Europoje. „Kol kas didelių planų plėstis neturiu. Kai gimsta naujos idėjos, jas ir įgyvendiname. Vis dar lieka naujoviška, neįprasta, bet kartu labai įdomi koncepcija. Nuo mažens skatiname mąstyti apie atsakingą vartojimą, dalijimąsi. Kartu skatiname vaikus kūrybiškai leisti laiką, įtraukiant net ir tėvus. Mano didžiausias pasitenkinimas – žinoti, kad tai, kas atrodė daug kam nepasiekiama, t. y. brangus „Lego“ lentynoje, gali būti prieinama kitais būdais ne tik mūsų šeimai, bet ir kitiems“, – sako L. Ambrutienė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.