MĖGSTAMIAUSIAS DESERTAS TAPO GYVENIMU (#)

Loreta Lileikienė prieš 3 mėnesius Šį straipsnį perskaityti užtruks: 1 min. 51 s.
Greta Putnaitė. Asmeninio albumo nuotr.
Kaunietė Greta Putnaitė (24), baigusi Jono Basanavičiaus gimnaziją Kaune, po maisto technologijos ir inžinerijos studijų Kauno technologijos universitete nepilnus metus padirbėjo pardavimo srityje ir... atsidavė karamelei. Sunkiausia, pasak jos, buvo pradėti, išdrįsti. „Nuolat kankino klausimai: ar sugebėsiu susidoroti, o jei nepasiseks? Bet kai tik radau patalpas, viską nesunkiai susitvarkiau ir labai sparčiai judu pirmyn“, – sako pieniškos karamelės „Cannamella“ gamintoja.
 
Saldumynų mėgėja nuo mažų dienų

G. Putnaitė atvirauja, kad nuo mažens yra didelė saldumynų mėgėja, tad ir „Cannamella“ gimė iš aistros saldumynams. „Jau nuo pat mažų dienų nedaviau tėvams ir seneliams ramybės, nuolat barškinau indus virtuvėje, – šypsodamasi prisimena pašnekovė. – O karamelė visada buvo kažkas tokio. Kai prisimenu save, visada mano mėgstamiausių desertų sąraše karaliavo ji – karamelė. „Cannamella“ taip ir tapo ne tik mėgstamiausiu desertu, bet ir mano gyvenimu.“
 
Verslo idėją brandino dar studijuodama
„Supratau, kad ne viskas taip, kaip vadovėliuose parašyta, todėl reikėjo daugybės eksperimentų.“
G. Putnaitė.
Karamelės gamintoja savo verslo idėją brandino keletą metų – dar studijuodama universitete. Prieš pradėdama verslą, ji ilgai tobulino receptūras, ieškodama nepriekaištingo skonio. Karamelės idėją plėtoti padėjo universiteto profesorius Pranas Viškelis. „Nors tai ir ne jo specializacija, bet jis leido išbandyti įrenginius, davė daugybę gerų patarimų“, – už paramą dėkinga jauna verslo sumanytoja, šiuo metu sukūrusi penkias receptūras ir gaminanti klasikinę karamelę, su kokosais, lazdynų riešutais, liofilizuotomis avietėmis ir braškėmis.
 
Pradėjus savo verslą, G. Putnaitės teigimu, sunkiausia galbūt buvo įvesti kokybės sistemą: „Supratau, kad ne viskas taip, kaip vadovėliuose parašyta, todėl reikėjo daugybės eksperimentų.“
 
Savo produkciją jaunoji verslininkė reklamuoja kol kas tik per socialinius tinklus „Facebook“ ir „Instagram“. Ji džiaugiasi, kad šiuo metu interneto puslapį „Cannamella“ yra pamėgę 2 663 žmonės. 
 


Naujo skonio ieškotoja

Kalbėdama apie savo veiklos ypatumus, pašnekovė pabrėžia, kad jos verslo tikslas yra, nenaudojant jokių konservantų, o tik pačius geriausius produktus, gaminti įvairaus skonio karamelę ir kiekvienam vartotojui pateikti prieinamą jos kainą. „Mąstau ateityje turėti produkcijos be cukraus“, – apie ateities planus kalba G. Putnaitė.
 
Ji paaiškina, kad prekių ženklo pavadinimas kilo iš viduramžių lotyniško sudurtinio žodžio: „canna“ (cukranendė) ir „mella“ (medus). Iš šio žodžio galiausiai kilo žodis „karamelė“.
 
Žaliavų savo produkcijai mergina sako ieškanti labai atidžiai, renkasi tik laiko ir kokybės patikrintus tiekėjus. „Išbandžiau daug skirtingų tiekėjų, kol atradau sau tinkamus. Nors ta pati žaliava, bet gali labai pakeisti karamelės skonį, – iš savo patirties sako karamelės gamintoja ir tikina, kad konkurentų nebijo: – Visada ir visur pasireikšti yra kur. Pati esu sau didžiausia konkurentė, stengiuosi tobulėti ir nustebinti visus nauju skoniu.“
 
Pasiekti tikslą padeda nusiteikimas dirbti

Verslu, kuriam reikia nuolatinių investicijų, G. Putnaitė patenkinta ir supranta, kad ne viskas iš karto. „Investuoju po truputį, nesiverčiu per galvą, žinau, kokių aparatų reikėtų, kad padidėtų gamybos pajėgumas, bet ateis tam laikas. Manau, po pusmečio turėtų viskas atsipirkti“, – pamažu įsibėgėti tikisi prekių ženklo „Cannamella“ autorė.
 
Kaune, Aleksandro Stulginskio universitete, ji turi gamybai pritaikytą laboratoriją. „Puikios sąlygos eksperimentuoti ir tobulėti. Džiaugiuosi, kad universitetas suteikia tokias puikias galimybes pradedantiesiems. Šiuo metu per mėnesį įmanoma pagaminti 5 tūkst. karamelės indelių, tačiau tikslai yra kur kas didesni, – sako pašnekovė, kuriai įgytos maisto mokslo ir technologijos žinios dabar labai praverčia. – Manau, versle sėkme pasitikėti nereikėtų, tik atsidavimas ir sunkus darbas gali atnešti gerus rezultatus. Žinoma, svarbu išmanyti tą sritį ir žinoti visas smulkmenas. Tapęs puikiu specialistu, gali padaryti stebuklus.“
 
Visiems naujų verslų sumanytojams ji norėtų palinkėti drąsos ir nusiteikti dirbti 24 valandas per parą. „Jei tai nekelia baimės, tikrai anksčiau ar vėliau pasiseks“, – įsitikinusi G. Putnaitė.

blog comments powered by Disqus
© 2011 - 2015 BZN start. Visos teisės saugomos. prenumerata reklama kontaktai