...

Sukūrė galimybę jauniems menininkams

Verslas

2017.11.20

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Sukūrė galimybę jauniems menininkams

Adriaan Hoogduijn ir Elzė Hoogduijn. Asmeninio albumo nuotr.

Iš Nyderlandų į Lietuvą paskui žmoną atvykęs Adriaanas Hoogduijnas (30) ir iš Kaišiadorių kilusi Elzė Hoogduijn (25) įkūrė Lietuvoje naujovišką verslą – netradicinę meno galeriją „Nyčės ūsai“.

Kuo ši galerija ypatinga? Pašnekovai aiškina labai paprastai – tai erdvė jauniems menininkams ir jų raiškai. Negana to, „Nyčės ūsai“ priartina meną prie kiekvieno žmogaus, mat kūrinių kainos tinka ne tik aukštuomenės atstovams, bet ir visiems, besižavintiems menu. Ši meno galerija pasiūlė ir dar vieną Lietuvoje neišvystytą, bet pasaulyje žinomą paslaugą – meno kūrinių nuomą.

Galimybė pradedantiesiems

Šį rugsėjį duris atvėrusi galerija iš tiesų atsirado iš asmeninio poreikio. Elzė – fotografė, išleidusi fotografijos knygą. Pastaroji sulaukė sėkmės Europoje, tačiau Lietuvoje nebuvo taip paprasta. Pastebėję, kokie dideli galimybių skirtumai tarp Nyderlandų ir Lietuvos, A. ir E. Hoogduijnai nusprendė imtis iniciatyvos. Juolab kad, pasikalbėję su kitais menininkais, jie suprato, jog problemų dėl galimybių pademonstruoti savo darbus turi dauguma.

 

„Mums mene svarbiausia yra kokybė, o ne vardas ar komercinis potencialas.“

A. Hoogduijnas.

 

„Pagrindinis meno galerijos tikslas – palaikyti ir skatinti daug žadančius Lietuvos menininkus. Lietuvoje gana sudėtinga rasti erdvę demonstruoti savo kūrybą, jeigu esi jaunas ir dar neturi svarbių apdovanojimų arba nesi surengęs parodų anksčiau“, – pasakoja A. Hoogduijnas.

Anot pašnekovo, patirties ir apdovanojimų jau turintiems menininkams kur kas lengviau įsilieti į šią rinką, parduoti savo paveikslus ar rengti parodas. Tačiau dažnai ši patirtis neturi nieko bendra su kūrinių kokybe.

„Įkurdami „Nyčės ūsus“, nusprendėme sulaužyti šias normas ir reprezentuoti pradedančiuosius, visuomenėje nežinomus menininkus. Mums mene svarbiausia yra kokybė, o ne vardas ar komercinis potencialas. Mes norime, kad pradedantieji menininkai turėtų galimybę žengti pirmuosius žingsnius savo karjeroje“, – pasakoja pašnekovas.

Šioje galerijoje vietą randa kiekvieno menininko idėjos, pradedant fotografijos kūriniais, paveikslais, skulptūromis ir baigiant smulkiais juvelyrikos šedevrais.

Teikia nuomos paslaugas

Kaip ir dauguma galerijų, „Nyčės ūsai“ siūlo įsigyti menininkų darbus. Kainos čia itin geros. Patikusį kūrinį pirkėjas gali įsigyti nuo 90 iki 900 eurų, tačiau didžiosios dalies darbų kaina neviršija 250 eurų. Viena netradicinių šios galerijos paslaugų – meno kūrinių nuoma, kuri, anot pašnekovo, leidžia meno kūrinius išvysti masėms žmonių.

„Nuomodami kūrinius suteikiame galimybę, kad apie menininką sužinotų dar daugiau žmonių. Meno nuoma – svarbus žingsnis, nes biure kabantį paveikslą gali pamatyti dešimtys ar net tūkstančiai žmonių. Tai padeda populiarinti jauną menininką kur kas efektyviau negu jo paveikslo kabojimas galerijoje ar privačiuose namuose“, – naują galimybę aptaria A. Hoogduijnas.

Sunkiausia buvo įsikurti

Pašnekovas prisimena, kad nuo idėjos gimimo iki galerijos atidarymo juodu su žmona turėjo tris mėnesius, per kuriuos buvo atlikta viskas – nuo galerijos įrengimo iki menininkų pasirinkimo pirmajai parodai.

„Visa tai pavyko draugų ir pažįstamų dėka. Didžiąją dalį darbų atlikome patys ir tai, ko gero, buvo intensyviausi mėnesiai mūsų gyvenime. Galerijai įkurti prireikė kelerių metų santaupų, o nuomos idėjai prireikė kintamų išlaidų. Kartais visa nuotraukų serija turi būti atspausdinama ir rėminama, tačiau kitais atvejais užtenka tik administravimo ir logistikos išlaidų, visa kita jau būna paruošta“, – atskleidžia pašnekovas.

Nepaisant sunkumų ir slegiančių išlaidų, „Nyčės ūsų“ įkūrėjus labiausiai motyvuoja tai, kad gali padėti jauniems menininkams. Taip pat, pasak pašnekovo, juos itin žavi susitikimai su žmonėmis, kurių svajonės sukasi apie tą patį kaip jų – meną.

Neeilinis pavadinimas

A. Hoogduijnas pastebi, kad Lietuvoje terminas „meno galerija“ turi negatyvų atspalvį, kelia neigiamų asociacijų. „Žodžiai „meno galerija“ dažnai sukuria įspūdį, kad turi būti arba labai snobiškas, arba labai turtingas, o abu šie dalykai trukdo nuoširdžiai mėgautis menu. Savo galerijai norėjome duoti visiškai kitokį atspalvį ir eliminuoti šiuos stereotipus. Pavadinimas turėjo būti smagus ir kartu paprastas. Mūsų filosofija paprasta – menas bet kokia forma turi būti kiekvieno žmogaus kasdienio gyvenimo dalis, todėl kūrėme galeriją su šūkiu „Kasdienis menas“. Norėdami tai iliustruoti, pasirinkome Nyčės ūsus, kurie savaime yra meno kūrinys, tačiau nenuginčijamai ir idealiai tinka kasdieniame gyvenime“, – atskleidžia pašnekovas.

Anot verslininkų, šis pavadinimas puikiai atspindi idėjos prasmę, mat meno galerija nebus tokia kaip visos. Čia bus rengiami kino vakarai, kūrybinės dirbtuvės, koncertai ar meno terapijos seansai. „Nyčės ūsai“ niekaip negali būti siejami vien su siaura galerine veikla, įsitikinę idėjos autoriai.

Svarbu nepasiduoti vien idėjoms

Paklaustas, ko galėtų palinkėti kitiems pradedantiesiems, rašytojas, verslininkas ir „Nyčės ūsų“ bendraautoris teigia, kad nereikėtų aklai pasiduoti savo idėjoms, jų nepatikrinus. „Dirbdamas su keletu startuolių ir kasdien susidurdamas su verslininkais, aš supratau, kad būtina išlaikyti sveiką protą ir pasitikrinti savo turimą idėją. Labai lengva degti noru kažką įgyvendinti ir šiais užmojais užkrėsti aplinkinius, kurie taip pat tuo tiki. Tačiau patys geriausi patarėjai prieš imantis verslo yra tie, kurie mąsto kitapus idėjinio užsidegimo burbulo. Tie, kurie jūsų sumanymus vertina racionaliai ir objektyviai. Svarbu išsaugoti adekvatų realybės suvokimą“, – pataria A. Hoogduijnas.

„Nyčės ūsai“

353-1511160754-202055.jpg 353-1511160754-529064.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.