...

Dėkingumas vis dar madingas

Verslas

2017.12.06

Autorius: Rimantė Bieliauskaitė

Temos: .

Dėkingumas vis dar madingas

Eglė Luotytė. Asmeninio albumo nuotr.

Iš Palangos kilusi Eglė Luotytė (30) tiki, kad nuoširdumas ir dėkingumas gali pakeisti pasaulį. Jauna verslininkė sukūrė „Dėkingumo dienoraštį“ – įrankį kiekvieno žmogaus kasdienybei, padedantį analizuoti save ir mažais žingsniais puoselėti savo vidinį pasaulį, eiti geresnio žmogaus link.

Idėja kilo iš asmeninio poreikio

E. Luotytė save apibūdina kaip itin pozityvų ir nuolat besišypsantį žmogų, taigi taip kilo ir idėja sukurti „Dėkingumo dienoraštį“, kuris tapo ne tik jos projektu, pomėgiu, bet ir gyvenimo būdu: „Negaliu pakęsti negatyvumo ir susiraukusių veidų, tad stengiuosi kurti nuoširdžią aplinką aplink save, o „Dėkingumo dienoraštis“ padeda žmonėms išmokti šypsotis.“ Šis įrankis padeda žmogui ugdyti sąmoningą pozityvų mąstymą ir pastebėti viską, kas yra gera jo aplinkoje. Natūralu, kad gyvenime nutinka visko ir kiekvienas žmogus turi blogų dienų, kai viskas tarsi slysta iš rankų, tačiau pašnekovė atkreipia dėmesį, kad „Dėkingumo dienoraštis“ nėra stebuklingas įrankis, panaikinantis negatyvą, tačiau jis padeda keisti požiūrį ir yra lyg švelnus kilimėlis, kurį pasitiesiate prieš griūdami.

Sukurtas remiantis psichologų patarimais

Pasaulyje tokio tipo dienoraščiai yra gana populiarūs, tačiau lietuvių kalba informacijos ir įrankių, skirtų saviugdai, rasti sunku. E. Luotytė pasakoja, kad šis dienoraštis sukurtas remiantis daugybe pasaulyje gerai žinomų psichologų atliktų tyrimų ir patarimų, o visos užduotys jame kruopščiai atrinktos pačios autorės.

Pasak psichologės Ritos Rimkutės, dėkingumas yra greičiausias kelias į pozityvų mąstymą ir laimę, o Lietuvoje laimės indeksas – vienas mažiausių pasaulyje. Tai rodo, kad tokio tipo dienoraščiai yra būtini mūsų visuomenei kaip oras. „Dėkingumo dienoraščio“ įkūrėja tiki, kad visi žmonės turi dėl ko šypsotis ir būti laimingi, tačiau per dienos rutiną nepastebi gražių dalykų aplink save. „Pati praktikuoju dienoraščio rašymą jau daugiau nei metus ir iš asmeninės patirties pastebėjau, kad pradžioje lyg ir sunku rasti už ką dėkoti, tačiau ilgainiui pradedi pastebėti gražius kitų žmonių poelgius ar tiesiog gerai susiklosčiusias aplinkybes ir dėkingumo žodžiai net nebetelpa į vieną dienoraščio puslapį“, – atskleidžia ji.

Dienoraštis – puiki savianalizės priemonė

Dienoraštis pildomas visus metus, kiekvieną dieną, o paskui gali būti pasiliekamas tiesiog kaip gražus atsiminimas ir gerų emocijų užtaisas. Tačiau tai kartu ir puikus įrankis savianalizei: gali skaityti ir matyti dėsningumą, kaip keičiasi tavo mąstymas, emocijos ir aplinka. E. Luotytė įsitikinusi, kad visi žmonės gali keistis, jei tik patys to nori, ir laimingi ne tie, kuriems iš pirmo žvilgsnio viskas sekasi, o tie, kurie moka pastebėti ir vertinti tai, ką turi. Autorė juokauja, kad toks dienoraštis galėtų būti puiki naujų metų pradžia, o į jį tilptų visi metiniai pasižadėjimai sau.

Tikslas – daryti gera

 

„Eikite idėjos link, nes kol galvoji ir planuoji, niekas nevyksta, o kai pradedi, viskas pasirodo daug lengviau ir paprasčiau.“

E. Luotytė.

 

E. Luotytė „Dėkingumo dienoraščio“ nevertina kaip verslo. Jai tai tarsi geras darbas, lyg projektas. Pašnekovė džiaugiasi, kad produktas išlaiko pats save. Visgi, kalbėdama apie investicijas, ji neslepia, kad šis projektas atėmė daugiau laiko ir kantrybės, nei buvo planuota, tačiau autorė sutiko nuostabių žmonių komandą, kurie yra „Dėkingumo dienoraščio“ ambasadoriai: „Lietuvoje pilna gerų ir tikrų žmonių, labai didžiuojuosi savo komanda ir semiuosi iš jų pozityvumo bei motyvacijos. Taip gera dirbti su žmonėmis, kurie mėgsta tai, ką daro.“

Dienoraščio autorė pasakoja, kad vienas iš jos tikslų – sukurti kuo geresnę ir jaukesnę darbo aplinką ambasadoriams. Anot E. Luotytės, „Dėkingumo dienoraščio“ komanda yra tas variklis, kuris skatina tobulėti ir nesustoti.

Kalbėdama apie iššūkius, pašnekovė pasakoja, kad sunkiausia rasti laiko, nes šiais laikais jo vis trūksta. Taip pat E. Luotytė atvirauja, kad didžiausias jos konkurentas ir motyvatorius – ji pati. Vis dėlto, susiduriant su savikritika ar abejonėmis savo jėgomis, padeda artimieji ir bičiuliai, kurie nuolat palaiko ir skatina judėti į priekį. Tačiau pašnekovė įsitikinusi, kad jokie iššūkiai nebaisūs, jei randi sritį, kurioje gerai jautiesi ir darbą paverti aistra, kuria tu pats gyveni.

Visiems, norintiems įgyvendinti savo idėjas, E. Luotytė pataria: „Išdrįskite pradėti! Nors ir mažais žingsniukais, tačiau eikite idėjos link, nes kol galvoji ir planuoji, niekas nevyksta, o kai pradedi, viskas pasirodo daug lengviau ir paprasčiau. Būkite smalsūs, rodykite iniciatyvą ir nebijokite prašyti pagalbos – aplinkui tikrai daug gerų žmonių. Ir pagaliau neatidėliokite savo laimės.“

„Dėkingumo dienoraštis“

359-1512542751-763139.jpeg 359-1512542751-835015.jpeg 359-1512542751-973725.jpeg 359-1512542751-240429.jpeg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.