...

Sukūrė sistemą, leidžiančią įsigyti geriausią produktą už palankiausią kainą

Verslas

2018.01.08

Autorius: Rimantė Bieliauskaitė

Temos: , .

Sukūrė sistemą, leidžiančią įsigyti geriausią produktą už palankiausią kainą

Arūnas Vizickas. Asmeninio albumo nuotr.

Vilnietis Arūnas Vizickas (43) ir iš Baltarusijos kilę Alexanderas Tatulchenkovas (34) bei Aliaksei Krasouski (29) tarsi metė iššūkį parduotuvių tinklų monopoliui ir garsiai prabilo apie kainas bei jų skirtumus tarp atskirų prekybininkų. Verslininkai sukūrė sistemą „Pricer.lt“, leidžiančią įsigyti geriausią produktą už palankiausią kainą ir iš geriausio pardavėjo. Portale skelbiamos įvairių prekių kainos, kurios lyginamos tarpusavyje, siekiant skatinti žmones daryti racionalius pasirinkimus.

Misija – skaidrumas

„Pricer.lt“ pagrindinis tikslas – parodyti, kad kainos nėra vienodos ir jas lyginant galima pastebėti didelių skirtumų tarp prekybininkų. A. Vizickas teigia: „Lietuviai mėgsta skųstis, kad kainos didelės, kad vienose parduotuvėse brangu, kitose pigiau, tačiau nieko dėl to nedaro.“ Verslininkas atkreipia dėmesį, kad tai natūralu, nes niekas nenori dirbti papildomo darbo: stebėti kainų šuolius, sekti akcijas, tikrinti kvitus ir nuolat ieškoti, kur galima įsigyti pigiau. Taip pat atkreipia dėmesį į vis dažniau matomą tendenciją, kai prekybininkai mažina kainą, tačiau mažina ir produkto kiekį, taip sukurdami iliuziją pirkėjui. Matant tokį paradoksą, kad žmonės piktinasi kainomis, tačiau jaučiasi bejėgiai ką nors keisti, verslininkai sugalvojo įrankį, kuris padės pasiekti kainų skaidrumą ir prekybininkų atvirumą.

Susitiko konferencijoje

A. Vizickas teigia, kad pradžioje idėja atrodė labai rizikinga, tad rasti partnerių buvo sunku. Su kolegomis iš Baltarusijos susitiko konferencijos „Login“ metu, kai jie pristatė savo idėją, kurios pagrindinis aspektas buvo techninis sprendimas. „Tuo metu rasti gerus programuotojus tokiam sudėtingam projektui Lietuvoje buvo beveik neįmanoma, o Baltarusijoje mažai gerų rinkodaros ir komunikacijos specialistų, tad mes puikiai tikome vieni kitiems ir nusprendėme šią idėją įgyvendinti kartu“, – pasakoja verslininkas ir priduria, kad ilgametė jo patirtis dirbant mažmeninės prekybos srityje parodė tokios kainų platformos poreikį ir tai, kad kainų aspektas yra aktualus žmonėms. Be to, tokie projektai kaip „Pricer.lt“ kuria konkurencinę aplinką ir neleidžia susidaryti monopolinei prekybinei situacijai šalyje.

Prekybininkai gali užmegzti dialogą su klientu

Verslininkas pastebi, kad iš pradžių prekybininkai buvo nusiteikę gana skeptiškai ir nenorėjo bendradarbiauti, tačiau džiaugiasi, kad po truputį situacija keičiasi: „Stengiamės keisti požiūrį į kainų viešumą ir parodyti, kad tai naudinga ne tik klientams, bet ir prekybininkams.“ A. Vizickas įsitikinęs, kad pasitikėjimas – vienas svarbiausių dalykų, siekiant sėkmingo verslo. Šiuo metu galima pastebėti, kad žmonių pasitikėjimas prekybininkais smarkiai sumažėjo, ypač jei kalbama apie maisto prekes. Anot pašnekovo, masinis žmonių važiavimas apsipirkti į Lenkiją – tarsi protesto išraiškos priemonė. „Pricer.lt“ kuria galimybę pradėti skaidrų ir aiškų dialogą su savo klientais, neslėpti kainų, paaiškinti, kodėl jos yra tokios, ir būti atviriems.

Verslininkas atskleidžia, kad tokios platformos sukūrimas ir bandymas keisti nusistovėjusius žmonių įpročius tapo dideliu iššūkiu, tačiau džiaugiasi, kad ir prekybininkai, ir klientai pradeda suprasti kainų skaidrumo politikos pliusus. A. Vizickas net pajuokauja: „Nebe kovoja su mumis, o pradeda bendradarbiauti“.

Šiuo metu „Pricer.lt“ galima rasti tiriamosios žurnalistikos pobūdžio straipsnių ir kainų palyginimo lentelių. Tačiau ateityje planuojama platformą plėsti ir į kaimynines šalis, sukurti galimybę prekes pirkti tiesiogiai iš jų internetinio tinklalapio ir pateikti žmonėms prekių ringą, kuriame produktai būtų vertinami ne tik pagal kainas bei išskirtines ypatybes, bet ir pagal specialistų komentarus bei vartotojų atsiliepimus.

Versle garantijų nėra

A. Vizickas pripažįsta, kad pradėti savo verslą buvo sudėtinga ir nedrąsu, nes reikia suprasti, kad nėra jokių garantijų, jog pasiseks: „Su kolegomis perėjome visus etapus: nuo abejonių iki tvirto pasiryžimo pradėti.“

 

„Šiuo metu vyksta rinkos statymo stadija, tad mes visi dirbame kartu ir turime tą patį tikslą.“

A. Vizickas.

 

Pašnekovas verslą lygina su jūros bangavimu per audrą: „Aukštai kyli, paskui krenti ir niekada nežinai, kaip bus toliau.“ Vis dėlto, kai yra aiškus tikslas ir noras, viskas tampa daug lengviau.

Verslininkas atvirauja, kad kuriant savo verslą labai svarbu užsispyrimas ir profesinės žinios, tačiau labai reikia ir artimųjų palaikymo. Be to, vienas iš „Pricer.lt“ įkūrėjų pastebi, kad startuolių bendruomenė yra labai solidari ir draugiška, kuri mielai padės bei patars. Kalbėdamas apie konkurentus, pašnekovas tikina, kad kainų palyginimo portalai – ne konkurentai, o partneriai: „Šiuo metu vyksta rinkos statymo stadija, tad mes visi dirbame kartu ir turime tą patį tikslą.“

Pelnė „BZN start“ metų spurto nominaciją

„Pricer.lt“ dalyvavo „BZN start Startup Awards 2017“ ir laimėjo metų spurto nominaciją. Verslininkai neslepia džiaugsmo dėl tokio įvertinimą ir atvirauja, kad pradžioje laimėti tikrai nesitikėjo: „Mums tai prestižinis konkursas, kuriame dalyvavome iš smalsumo – norėdami išbandyti savo jėgas. Kai pamatėme, kad renkasi balsai, tai mus motyvavo ir skatino tobulėti.“ A. Vizickas juokauja, kad šis laimėjimas jiems buvo toks netikėtas ir svarbus, kad galėtų jį sulyginti su „Oskaro“ laimėjimu, kai tave nustelbia pozityvi, džiaugsminga ir netikėta emocija. „Pricer.lt“ įkūrėjai mano, kad toks įvertinimas rodo teisingą jų verslo judėjimo kryptį ir tai, kad daro prasmingą darbą.

Visiems jums verslininkai linki nebijoti: „Eksperimentuokite, vertinkite galimybes, nes jos yra jūsų turtas. Jei nepasiseks, nenuleiskite rankų ir bandykite dar kartą, patirtis, kurią gausite, yra neįkainojama. Nebijokite dalytis savo idėja ir ieškoti partnerių. Pagaliau bandykite, darykite, nuolat mąstykite ir mokykitės. Sėkmės!“

„BZN start Startup Awards 2017“ - Metų spurtas.

375-1515394510-247885.jpg 375-1515394510-630984.jpg 375-1515394510-370207.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.