...

Emigrantas iš Lietuvos sukūrė startuolį efektyviai komunikacijai internete

Verslas

2018.01.29

Autorius: Ingrida Šulcienė

Temos: .

Emigrantas iš Lietuvos sukūrė startuolį efektyviai komunikacijai internete

.Vadimas Dechtiaris Asmeninio albumo nuotr.

Prieš daugelį metų į JAV emigravęs vienas iš taikomosios psichologijos neurolingvistinio programavimo (NLP) pradininkų Lietuvoje Vadimas Dechtiaris pagaliau įgyvendino savo dar praėjusiame amžiuje gimusią idėją ir kartu su partneriais – savo srities profesionalais įkūrė startuolį „Intentex“.

Verslo idėja gimė amžių sandūroje

Šis startuolis – tai internetinis servisas, skirtas efektyviai komunikacijai raštu. Instrumentu galima atlikti net tik teksto giluminę analizę, bet ir įvertinti bei numatyti rašančiojo ketinimus. Pasak pašnekovo, idėjai išaugti padėjo internetinės komunikacijos išpopuliarėjimas.

„Tai buvo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio pabaigoje: naujo verslo idėja gimė, kai man, dar gyvenant Lietuvoje, į rankas pateko straipsnis žurnale „Psichology Today“, kuriame NLP įtaka žmonijai buvo gretinama su interneto įtaka. Tuomet pagalvojau, kad būtų įdomu šias dvi technologijas sujungti. Deja, laikotarpis sutapo su mano persikėlimu į JAV, todėl idėją teko atidėti. Amerikoje labai aiškiai suvokiau, kad komunikacija sparčiai keliasi į internetą. Tapo akivaizdu, kad pačioje artimiausioje ateityje 90–95 proc. komunikacijos ne tik persikels į internetą, bet ir vyks realiuoju laiku (online), ir aš grįžau prie senos idėjos. Siekiau, kad kiekvienas šio instrumento naudotojas taptų rašytinės komunikacijos ekspertu. Iškart iškilo resursų – ir žmogiškųjų, ir finansinių – klausimai, kuriuos reikėjo spręsti kūrybiškai ir nestandartiškai“, – prisimena pašnekovas.

Kuria ekspertai

 

„Įvertinant šią geografiją, galima įsivaizduoti, kiek reikia motyvacijos ir tikėjimo kartu dirbant ir kuriant.“

V. Dechtiaris.

 

„Kiekvienas mūsų įmonės akcininkas yra pripažintas profesionalas. Pavyzdžiui, projekto programinės įrangos architektas 2015 m. gavo apdovanojimą už savo „Java“ kalbos pasiekimus, prilygstantį „Oskarui“ kinematografijoje. Kitas – lingvistikos profesorius, pripažintas pasaulinio lygio ekspertas šioje srityje – užsiima mokslo tiriamąja veikla, publikavęs daugybę mokslinių straipsnių. Dar vienas partneris yra sukūręs sėkmingą programinės įrangos verslą JAV. Aš – licencijuotas NLP treneris, NLP akademijos ir „Intentex“ prezidentas. Dirbame šiuolaikiškai – nuotoliniu būdu, nes visi partneriai yra nutolę vieni nuo kitų. Aš gyvenu Čikagoje, vienas partneris – Maskvoje, kiti du partneriai – Floridoje, mūsų techninė komanda – Lietuvoje, o vadybininkas, atsakingas už kasdienį komandos funkcionavimą, – Londone. Įvertinant šią geografiją, galima įsivaizduoti, kiek reikia motyvacijos ir tikėjimo kartu dirbant ir kuriant“, – teigia V. Dechtiaris.

Nuo įmonių iki asmeninių laiškų

Anot pašnekovo, jų sukurtas įrankis skirtas visiems, kas susirašinėja internete, nesvarbu, ar tai būtų dalykinis bendravimas, ar asmeninis susirašinėjimas. Vis dėlto, pasak jo, didžiausia dalis potencialių vartotojų – tai mažų ir didelių įmonių pardavimo, ryšių su klientais valdymo (CRM), klientų aptarnavimo, rinkodaros skyriai, politikos konsultantai.

„Be viso to, žinoma, mūsų analizė bus pravarti ir tiems, kas nori išgryninti savo CV, rašo mokslinį ar kursinį darbą, arba siunčia elektroninį laišką merginai, kuriai norėtų patikti. Statistika rodo, kad 50 proc. atvejų gautieji el. laiškai suprantami neteisingai, nors 90 proc. atvejų jų gavėjas įsivaizduoja viską supratęs teisingai. 64 proc. gautųjų el. laiškų nevalingai sukelia gavėjui pyktį ar agresiją. O dar įvertinkim, kad tik verslas kasdien išsiunčia ir gauna daugiau kaip 108 mlrd. el. laiškų“, – įspūdingus skaičius vardija pašnekovas.

„Intentex“ siūlo du produktus, kurie veikia debesų kompiuterijos pagrindu ir greitu metu bus integruoti į pagrindinius „Microsoft“ ir „Google“ įrankius, taip pat ir populiarias CRM sistemas.

„90 proc. esančios rinkoje tekstų analizės paslaugos apsiriboja informacijos pozityvumo ir negatyvumo vertinimu. Mūsų sistema analizuoja 26 psicholingvistines kategorijas, sugrupuotas į septynias grupes ir du analizės tipus: tono patikrinimas ir komunikacinė analizė. Pirmasis apima šešias pagrindines emocijas, tris semantinio diferencialo ašis: pozityvus–negatyvus, aktyvus–pasyvus, stiprus–silpnas. Taip pat turime unikalią informacijos patikimumo kategoriją. Komunikacinė analizė apima tokias neurolingvistines kategorijas kaip informaciniai kanalai, motyvacija, laiko linija, suvokimo pozicijos“, – paaiškina pašnekovas.

Antras įmonės produktas – tai „Intencheck API“, kuris nemokamai prieinamas kūrėjams, ketinantiems kurti naujus įrankius tekstinei analizei daugybinėse srityse, įskaitant klientų aptarnavimą, komunikaciją socialiniuose tinkluose, CRM ir kt.

Pataria rasti tinkamą investuotoją

Pašnekovas skirsto investuotojus į dvi grupes. Pirma, tai monetariniai investuotojai, kurie vertina ir žiūri finansinę projekto perspektyvą. Antra, tai investuotojai, kurie bando įsigilinti į idėją arba turi investavimo patirties panašioje srityje.

„Praleidę daug laiko kalbėdami su investuotojais be norimo rezultato, supratome, kad galime išeikvoti per daug laiko be garantijų, kad kažkas nuspręs investuoti į mūsų idėją. Buvome priversti kardinaliai apsispręsti, mesti šį projektą ar rasti kitą sprendimą. Pasiūlau pradėti ieškoti ne monetarinio investuotojo, o technologinio – asmens ar įmonės, užsiimančių programinės įrangos kūrimu. Žvelgdamas atgal, galiu pasakyti, kad tai buvo teisingas pasirinkimas. Jau nekalbant apie tai, kad toks partneris – investuotojas buvo rastas Lietuvoje“, – įsitikinęs V. Dechtiaris.

Pradedantiesiems pašnekovas linki visų pirma būti sąžiningiems su savimi. „Linkiu sąžiningai atsakyti į klausimą: „Kodėl aš šituo užsiimu?“ Jeigu manote, kad tai lengviausias būdas užsidirbti pinigų, turiu jus nuvilti. Netgi jei turite išties nuostabią idėją, investicijų į idėjas laikas praėjo. Todėl negaiškite laiko aiškindami, kokia tai nuostabi idėja, tikėdamiesi, kad kažkuris investuotojas ja užsidegs ir duos jai pinigų. Toliau turite suprasti, kad tuo, ką jūs čia sugalvojote, turėsite užsiimti jei ne visą gyvenimą, tai didelę jo atkarpą nuo dabar. Todėl nuoširdžiai pergalvokite, ar tikrai norite tuo užsiimti. Svajonę nuo fantazijos skiria solidaus veiksmų plano turėjimas“, – atskleidžia V. Dechtiaris.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.