...

Finansinių paslaugų startuolis pasitikėjimą užsitarnavo draugiškumu

Verslas

2018.01.09

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: .

Finansinių paslaugų startuolis pasitikėjimą užsitarnavo draugiškumu

FinBee vadovas Laimonas Noreika. Asmeninio archyvo nuotr.

2015 metais du iš Kauno kilę, bet Vilniuje gyvenantys verslininkai, Laimonas Noreika (31) ir Darius Noreika (32) įkūrė finansinių paslaugų startuolį “FinBee”, kuris per pastaruosius metus spurtavo ir gali pasigirti puikiais pasiekimais.

Sėkmingų naujovių metai

2017 m. pradžioje startavo pirmoji Lietuvoje minios finansavimo platforma smulkioms ir vidutinėms įmonėms „FinBee Verslui“. Per nepilnus pirmuosius veiklos metus 133 bendrovės per platformą pasiskolino 1,3 mln. eurų. Iš viso gyventojai ir verslas per „FinBee“ 2017 m. pasiskolino 5,8 mln. eurų. Pasak „FinBee“ vadovo Laimono Noreikos, gerus rezultatus ir spartų augimą lėmė didėjantis gyventojų optimizmas ir augantys reikalavimai kredito bendrovėms.

Praėjusiais metais per tarpusavio skolinimo platformą „FinBee“ išduota 5,8 mln. eurų paskolų, o tai yra 91 proc. daugiau, nei 2016 m., kuomet paskolinta 3 mln. eurų. Platforma 2017 m. pradėjo skolinti verslui ir sėkmingai startavo Čekijoje.

„Tarptautinę plėtrą pradėjome Čekijoje, nes šios šalies rinka primena Lietuvą prieš kelerius metus, kuomet vartojimo paskolų sektoriuje dominavo greitųjų kreditų bendrovės. Čekai skolinasi už dideles palūkanas, tačiau kartu yra vieni pavyzdingiausių skolininkų ES, laiku vykdantys savo finansinius įsipareigojimus. Dėl šių priežasčių Čekijoje matome gerą nišą ir galimybes augimui“, – teigia L. Noreika.

Pernai gyventojai per platformą pasiskolino 4,5 mln. eurų ir tai yra 48 proc. daugiau. „Lietuvos ekonomika auga, žmonės daugiau uždirba ir yra optimistiškesni dėl ateities. Jie noriau skolinasi vartojimui, bet tuo pačiu reikliau vertina kredito davėjus. Praėjo laikai, kuomet žmonės ėmė greituosius kreditus su triženklėmis metinėmis palūkanomis. Žmonės ieško padorių sąlygų bei protingų palūkanų“, – pasakoja L. Noreika.

Rado investuotojų į paskolas

Startuolio vadovo teigimu, platforma pernai sėkmingai pritraukė ne tik naujus paskolų gavėjus, bet ir investuojančius į paskolas.

„Pasirinkome strategiją net ir sparčiai augdami išlaikyti pačius aukščiausius reikalavimus paskolų gavėjams. Istorinis daugiau nei 90 d. vėluojančių vartojimo paskolų procentas platformoje siekia 5,2 proc., o nei viena verslo paskola nevėluoja daugiau nei 30 d. Istorinė vidutinė palūkanų norma investuotojams siekia 22,7 proc. Tai yra geriausi rezultatai Lietuvoje ir vieni geriausių rezultatų Europoje, kurie padeda pritraukti naujus investuotojus iš visos ES“, – pasakoja platformos vadovas.

Anot L. Noreikos, apie penktadalis investuojančių į paskolas per „FinBee“ yra ES šalių piliečiai. Dažniausiai – iš Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Norvegijos. Pernai gegužę „FinBee“ sulaukė investicijos iš Estijoje registruotos bendrovės „ZeroSum Capital“.

Sėkmės garantas – draugiškas požiūris

L. Noreika pasakoja, kad didžiausia varomoji jėga šiame versle yra galimybė padėti kitiems. „Sunku išskirti vieną ar du projektus, nes kiekviena „FinBee“ kliento – ar tai būtų asmuo ar įmonė – istorija yra unikali ir įdomi. Kažkam padedame įgyvendinti svajonę, kažkam – susitvarkyti finansinius srautus, dar kitam – plėsti sėkmingą verslą ir didinti apsukas.”,- prisimena pašnekovas.

Be to, jis patikina, jog labiausiai atminty išlieka tokie atvejai, kuomet įkurtas verslas gali padėti bėdos prispaustiems žmonėms.

Linki jausti alkį

Per artimiausius dvejus metus „FinBee“ ketina pradėti veiklą dar dvejose Europos valstybėse, iš kurių vienoje platforma startuos jau šiemet. Visiems pradedantiesiems verslininkams L. Noreika linki nestokoti ryžto ir idėjų.

“Linkime atvirų minčių, drąsos ir visada jausti alkį. Perkeltine ir tiesiogine prasme. Juk žmogus būna kūrybiškiausias ir jam kyla genialiausios mintys tuomet, kuomet jo banko sąskaitoje yra keli eurai, o pilvas gurgia. Na ir dar – nesudėti visų savo pinigų į kriptovaliutas, o pagalvoti ir apie saugesnius investavimo instrumentus. Pavyzdžiui, investavimą į paskolas”,- siūlo pašnekovas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.