...

Susidomėjęs pluoštinių kanapių nauda, iš miestiečio tapo ūkininku

Verslas

2018.03.14

Autorius: Loreta Lileikienė

Temos: , .

Susidomėjęs pluoštinių kanapių nauda, iš miestiečio tapo ūkininku

Kęstutis Zinkevičius. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Rimtai susidomėjęs pluoštinių kanapių teikiama nauda sveikatai, kaunietis Kęstutis Zinkevičius (33) ne tik įsitraukė dar labiau gilinti žinias apie jų ypatybes, tačiau prieš kelerius metus pasiryžo ir rimtiems pokyčiams – atsisakęs darbo mieste, išsinuomojo žemės ir kartu su šeima išsikėlė gyventi į Jakutiškių kaimą Ukmergės rajone – tapo ūkininku. Prasidėjęs nuo vieno hektaro, www.kanapiuukis.lt kasmet auga.

 

Pradėjo nuo draugų

K. Zinkevičius ilgai dirbo samdomą darbą, kol apsisprendė pasukti visiškai kitu keliu – atsidėti tam, kuo iš tiesų susižavėjo. „Pluoštinėmis kanapėmis susidomėjau 2011 m., rinkau visą informaciją apie jas. Sužavėjo augalo naudingumas: maistinė sėklų vertė, aliejus, taip pat kitos augalo panaudojimo galimybės, pavyzdžiui: spaliai – statyboms, pluoštas – tekstilės pramonei“, – sako šiuo metu savo įkurtame kanapių ūkyje, padedamas šeimos, šeimininkaujantis vyras. Jis ne tik augina pluoštines kanapes, bet ir gamina kanapių sėklų aliejų, baltymus, miltus, lukštentas ir nelukštentas kanapių sėklas, raminamąją kanapių arbatą, kanapinę druską, net ir kosmetikos priemones: kanapių lūpų balzamą ir kūno šveitiklį bei naujienas – kanapių pašarą žvejybai ir kanapių jauką žuvims.

Pradėjęs nuo draugų rato, dabar K. Zinkevičius savo kanapių gaminiais prekiauja sveiko maisto parduotuvėlėse, prekybos centrų ūkininkų skyreliuose, turgeliuose, per muges ir šventes. Jo įkurtas kanapių ūkis yra sertifikuojamas ekologiniam ūkininkavimui – visos pluoštinės kanapės auginamos ekologiškai, pagal VšĮ „Ekoagros“ taisykles.

Gaivinama primiršta aliejinė kultūra

 

„Jas įteisino tik 2014 metais. Kai jau sužinojau, kad bus leidžiama auginti, pradėjome nuo 1 ha Kauno rajone.“

K. Zinkevičius.

 

Kadangi mūsų šalyje kanapių auginimas atgimsta iš naujo – dar tik ketvirtus metus Lietuvoje priimti nauji įstatymai leidžia auginti kanapes, ūkio šeimininkas sako turintis daug laiko skirti pirkėjams aiškinti apie kanapių teikiamą visokeriopą naudą mūsų sveikatai, gaminiams populiarinti bei šviečiamajam darbui – kuo pluoštinės kanapės skiriasi nuo narkotinių. „Dar nedaug kas žino skirtumus, bet kasmet situacija gerėja“, – optimistiškai tvirtina pašnekovas, iš kurio siūlomos produkcijos labiausiai perkamas kanapių sėklų aliejus.

K. Zinkevičius sako iš pradžių negalvojęs, kad užsiims verslu, ir tik rinkęs informaciją, nes kai susidomėjo pluoštinėmis kanapėmis, jos buvo uždraustos auginti Lietuvoje. „Jas įteisino tik 2014 metais. Kai jau sužinojau, kad bus leidžiama auginti, pradėjome nuo 1 ha Kauno rajone. Gauta nedidelį derlių realizavome per draugus, pažįstamus. Realizavome gana greitai, tad kitais metais jau pasėjome 10 ha“, – pasakoja ūkio savininkas.

Gelbėja užsispyrimas ir artimųjų pagalba

Pasakodamas apie sumanytos veiklos pradžią, kanapių augintojas K. Zinkevičius prisimena, kad nuo verslo kūrimo jo gal ir niekas neatkalbinėjo, tačiau beveik visi žiūrėjo skeptiškai. „Kaip miestietis, neturėdamas technikos ir žemių, nori griūti į žemės ūkį ir auginti… kanapes? – dabar su šypsena apie jo žingsnius lydėjusią nuostabą kalba ūkininkaujantis miestietis. – Mano noras, tikslas užauginti ir turėti savo produkciją buvo toks didelis, kad tą skepticizmą, žemės dirbimo, auginimo niuansų nežinojimą įveikiau savo užsispyrimu.“

Patrauklų kanapių ūkio produkcijos pakuočių dizainą ir logotipą padėjo sukurti Deimantė Markevičiūtė, o darbuotis K. Zinkevičiui ūkyje padeda visa šeima: brolis Andrius, žmona Monika, kai gali, padeda ir mama. Visa produkcija gaminama Zinkevičių ūkyje, tik kanapių sėklų lukštenimo paslauga perkama iš kolegų. Pagrindinis dalykas užsiimant šiuo verslu, pasak ūkininkauti pradėjusio vyro, buvo aliejinės įsirengimas: tinkamos sandėliavimo ir gamybos patalpos, aliejaus preso įsigijimas.

Be gamybos darbų, svarbūs ir klientų paieškos reikalai. K. Zinkevičius sako, kad nuolatos dirba šia kryptimi ir ieško prekybos vietų, kuriose jo ūkio produkcija galėtų greičiau pasiekti klientus.

Auginimo patirtis

Mieste gimusiam ir augusiam pašnekovui su žemės ūkiu susijęs verslas įdomus neišsemiamomis šių augalų panaudojimo galimybėmis. Be to, jis priduria, kad tai visiškai nauja, nebandyta sritis.

Pluoštines kanapes auginantis K. Zinkevičius jau patyrė, kad tai nėra paprastas darbas. „Iš pradžių visi sakė, kad lengva užauginti, nukulti kanapes, paprasta išsaugoti sėklas, tačiau vis dar mokausi, pavyzdžiui, kaip sėti, kokiomis ekologiškomis trąšomis tręšti, kaip kulti, kada džiovinti, kaip laikyti ir pan. Pasirodo, augalas labai jautrus įvairiems procesams, kad sėklą pavyktų tinkamai užauginti, nukulti, džiovinti ir išlaikyti geros kokybės“, – iš savo paties klaidų ir kitų patirties sako besimokantis kanapių augintojas.

Konkurencija didėja kasmet

Maždaug po penkerių metų investicijų grąžos besitikintis K. Zinkevičius sako, kad ūkininkauti pradėjo nuo nulio, kooperavosi kartu su broliu. „Realiai jis ir padėjo įkurti aliejinę mūsų ūkyje. Nes iš kur miestietis turės nuosavos žemės? Teko viską nuomotis, taip pat pirkti žemės ūkio dirbimo paslaugas, kad galėtume susitelkti į kanapių perdirbimą ir iš jų gaminamų produktų realizaciją, – aiškina dar ir konkurenciją patiriantis pašnekovas, kuri, pasak jo, skatina pasitempti ir bendradarbiauti su kitais ūkininkais, perdirbėjais. – Kartu augame, dalijamės patirtimi, informacija. Nežiūriu į konkurentus taip, tarsi jie man trukdytų. Kiekvienas turi savo rinką. Kanapių produktai ir jų nauda dar nėra tiek visuotinai žinomi, tad kiekvienas prekiautojas, reklamuodamas savo kanapių produkciją, reklamuoja visą kanapių rinką. Nuo to visiems tik geriau. Mano verslo pranašumas toks, kad pats esu ūkininkas, augintojas ir kartu didžiosios savo produkcijos dalies perdirbėjas savo ūkyje. Taip pat dažnai pats prekiauju didžiosiose mugėse, tad tiesiogiai ir su pirkėjais bendrauju, populiarinu savo ūkį bei produkciją.“

Naujo verslo kūrėjams K. Zinkevičius linki surasti savo svajonių sritį. Tuomet tos kliūtys, kurios būtinai išlįs jūsų kelyje, bus lengvai įveikiamos.

www.kanapiuukis.lt

400-1521011153-860842.jpg 400-1521011153-714700.jpg 400-1521011153-188315.jpg 400-1521011153-698712.jpg 400-1521011153-933801.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.