RESTORANAS, KURIAME SKATINAMA PAJUSTI IŠSKIRTINĮ SKONĮ (#)

Inga Rauluševičienė prieš 8 mėnesius Šį straipsnį perskaityti užtruks: 3 min. 4 s.
Raimonda Masytė-Baliūnienė Asmeninio albumo nuotr.
Keturių vaikų mama Raimonda Masytė-Baliūnienė (41), neįsivaizduojanti laisvalaikio be aktyvaus sporto ir jaučianti aistrą maisto gamybai, iškeitė gyvenimą sostinėje ir, grįžusi į gimtąją Marijampolę, įkūrė nuosavą restoraną „Seitanas“, išsiskiriantį netradicinių patiekalų įvairove ir ypatingu skoniu.

Drąsina jaunas mamas eiti verslo keliu

Įgijusi aukštąjį išsilavinimą teisės srityje ir darbo patirtį skaičiuojanti daugybe metų valstybės tarnyboje, vieną dieną moteris apsisprendė viso to atsisakyti ir pradėti realizuoti save maitinimo versle. Pradžioje ji bandė įsitvirtinti Kauno viešojo maitinimo rinkoje, įsigijusi veganiškos virtuvės kavinę, bet, nepasiteisinus lūkesčiams, minėtą žmonių susibūrimo vietą teko uždaryti ir išlikusiems klientams teikti paslaugas išvežiojant maistą pagal individualius užsakymus.
Verslininkė pripažįsta, kad patirties trūkumas ir nuolatinė migracija Marijampolė–Kaunas pradėjo nebeteikti malonumo, tad šią nuosavos kavinės idėją teko pamiršti. Tačiau neilgam. Vietoje nenustygstanti, ypač veikli moteris nebegalėjo susitaikyti su tuo, kad tai liks tik svajone, tad vieną dieną ėmėsi verslo procesų organizavimo, kad įkurtų nuosavą restoraną.
„Tyriau šio regiono rinką, ilgai mąsčiau, kuo galėčiau nustebinti šį miestą, ko jame dar nėra, ko trūksta. Didžiausiai baimė apimdavo galvojant apie klientų srautus, ar tai prigis mažo miesto žmonėms, nes vis tik egzistuoja provincijos šablonas ir begalė puikių idėjų tiesiog neišvysta dienos šviesos dėl daugelio jaunų verslininkų nepasitikėjimo savimi“, – apie pradžią versle pasakoja „Seitano“ įkūrėja.

Pavadinimas nuskambėjo iš sūnaus lūpų

Gyvenimo tempas visada buvo spartus, nuolat derinant šeimos interesus ir įvairius pomėgius, o auginant atžalas maisto gamyba tapo neatsiejama nuo kasdienybės. „Dar vaikystėje su pavydu žiūrėdavau į mamą, šeimininkaujančią virtuvėje, su nekantrumu laukiau tos dienos, kai pati pradėsiu gaminti, o vėliau, atsiradus šeimoje patiems mažiausiems, kilo poreikis leistis į dar daugiau kulinarinių eksperimentų“, – prasitaria nuosavos virtuvės šefė R. Masytė-Baliūnienė.
Tuo metu didesnė laiko dalis atitekdavo būtent sūnui Raigardui, o iš jo nuolatos girdima frazė „noriu dar“ suformavo pirmąjį veiklos apibūdinimą. Vis dažniau pasvarstant apie tolesnę plėtrą ir eksportą, ilgainiui išvežiojamojo maisto paslaugos „Noriu dar“ nebeatrodė tinkamas pavadinimas, o „Seitanas“, išvertus reiškiantis „kviečių miltų masė“, puikiai atspindėjo verslo viziją ir suteikė nevaržomą laisvę patiekalų receptūroms, juos pagardinant įvairiais prieskoniais.
„Restorano idėja ir vienas pagrindinių siekių – tai kviesti miesto bendruomenę pajusti unikalų siūlomo maisto skonį, kuris gali būti toks pats skanus ir sveikas nenaudojant mėsos, o ją pakeičiant įvairiomis daržovėmis ir grūdinėmis kultūromis. Tad apsilankyti ir įvertinti valgiaraščio kviečiami ne tik vegetariškos, veganiškos, bet ir įprastos lietuviškos virtuvės mėgėjai, nes kitu atveju sulauktume itin mažai lankytojų“, – atskleidžia restorano šeimininkė.

Aikido – vienas iš verslo sėkmės variklių

Aikido filosofiją ir kitą aktyvų sportą propaguojanti verslininkė prasitaria, kad tai yra vienas iš tų akstinų ir motyvacijos užtaisų kurti tikrai sėkmingą verslą. „Užsiimti šiuo sportu buvo iš dalies vyro iniciatyva, nes jis pats yra įkūręs ir vadovauja Marijampolės aikido aikikai mokyklai „Aikivaras“ jau ne vienus metus, kita vertus, mano pačios užsidegimas ir susidomėjimas, kuris greitai tapo gyvenimo būdu. Aikido man davė tikrai daug, pirmiausia ugdyti vidinę harmoniją, susikoncentruoti į savąjį „aš“, į siekiamus tikslus, nešvaistyti tuščiai energijos ir nesiblaškyti, o kurti pasitikėjimo savimi jausmą ir dar tvirčiau žengti verslo keliu“, – tvirtina R. Masytė-Baliūnienė.

Šeimos versle dirba visi, net patys mažiausieji

Nuosavo verslo įkūrėją visada domino maisto rinka, o gamindama savo šeimai, artimiesiems ir bičiuliams visada jaučia begalinį malonumą. Šeima tapo savotiškais degustuotojais, nes jie pirmieji vertina „taip ar ne“ dar restorano virtuvėje klientų neragautų kulinarinių šedevrų. Kai norisi papildyti valgiaraštį naujovėmis ar ko nors atsisakyti, visada padeda vyro ir vaikų nuomonė. Motyvuoja tai, kad valgiaraštyje įvesto maisto dar neteko atsisakyti, lankytojai išeina sotūs ir patenkinti pasiūlymais.
„Labiausiai slėgė tai, kad užtruko pats finansinis procesas, nes investavome iš asmeninių lėšų, nors patalpas veiklai suradome gerokai anksčiau, bet baldų įsigijimas, reklama, mokestinės prievolės pailgino atidarymo laiką“, – apie iškilusius sunkumus kuriant verslą dalijasi pašnekovė.
Organizuojant padavėjų darbą restorane, savo patirtimi aptarnavimo srityje prisidėjo vyresnioji dukra, o pati verslo savininkė šiuo metu daugiau laiko skiria administravimui, šiek tiek gamina pati, rūpinasi išvežiojamųjų užsakymų pristatymu į namus ar įmones, organizuoja banketus ir furšetus. Kolektyvą šiuo metu sudaro šeši nuolatiniai darbuotojai, kurie visa savo energija įsijungė į kūrybinį procesą virtuvėje ir klientų aptarnavimo srityje. Noriai bendradarbiaujama su mokymo įstaigomis, priimant jaunimą virėjų bei padavėjų praktikai atlikti.
„Savo restorane klientams siūlome dienos pietus kaip ir dauguma kitų maitinimo vietų Marijampolėje, tačiau nevadiname jų savo konkurentais, o atvirkščiai – partneriais, ir nuoširdžiai linkime sėkmės, o patys siekiame mokytis tik iš geriausių pavyzdžių“, – priduria verslininkė.

Motyvuoja, kai klientai įvertina puikiai

Vis populiarėjantį restoraną „Seitanas“ pamėgo ne tik dieną ar vakare užsukantys klientai, bet ir įvairių organizacijų stovyklautojai, kuriems tiekiamas maistas pagal atskirai sudarytą valgiaraštį. „Orientuojamės į skirtingų valgių mėgėjus, dar kartą norėdami parodyti, kad sveikas maistas yra skanus ir nereikia to bijoti. Kaip ir kiekviename versle, taip ir mūsų, išgirstame visokiausių atsiliepimų, bet svarbiausias įvertinimas, kai giriami unikalūs patiekalai, jauki atmosfera ir malonus aptarnavimas“, – pasidžiaugia verslo įkūrėja R. Masytė-Baliūnienė.
Restorano šeimininkė čia jaučiasi kaip namie, ypatinga aura sklinda iš pačios erdvės. Galbūt todėl, kad anksčiau ši vieta buvo kažkieno namai. Įrengta atskira patalpa konferencijoms ar seminarams rengti, kuri jau surado savo užsakovus. Dažniausi lankytojai yra tie, kurie nuo pirmųjų akimirkų pamėgo šią vietą, taip pat tie, kurie suguža čia išgirdę bičiulių rekomendacijas, skleidžiamas iš lūpų į lūpas, bei socialinių tinklų reklamos sekėjai. „Restorane niekada nerasite šaldyto ar pakartotinai pašildomo maisto, nes viskas gaminama čia ir dabar, kad būtų šviežia ir skleistų išskirtinį aromatą“, – pabrėžia pašnekovė.

Atrado erdvę ir lauko renginiams

„Artimiausi planai – įsitvirtinti savame mieste, nesiplėsti į kitus regionus, o papildomai dar ir išnaudoti lauke esančią erdvę kūrybos vakarams, renginiams, edukacijai, sudaryti sąlygas šeimų laisvalaikiui. Persikėlus restorano daliai į lauke esančią terasą, karštą vasaros dieną būtų tikra atgaiva ištroškusiesiems poilsio valandėlės po varginusios dienos“, – ateities planais dalijasi restorano savininkė.
„Nebijoti, eiti pirmyn ir įgyvendinti savo svajones, tikėti tuo, ką darai. Viskas, kas daroma su gera emocija, visada pavyksta“, – pataria verslininkė R. Masytė-Baliūnienė.

blog comments powered by Disqus
© 2011 - 2018 BZN start. Visos teisės saugomos. prenumerata reklama kontaktai