...

Verslo praradimas užgrūdina ir parengia ateičiai

Verslas

2018.05.04

Autorius: BZN start

Temos: , .

Verslo praradimas užgrūdina ir parengia ateičiai

Alvyda Eigminienė. Asmeninio albumo nuotr.

Sakoma, kad kai užsiveria visos durys, kažkur atsiveria langas. Šios liaudies išminties teisingumu spėjo įsitikinti daugiau nei dešimt metų restoranų versle besisukanti Alvyda Eigminienė.

Versli moteris kartu su savo šeima vadovavo pustrečių metų veikusiam lėtojo maisto restoranui „Salvete City“. Verslininkė džiaugėsi, kad mėgstama veikla tapo ne tik gyvenimo aistra, bet ir pragyvenimo šaltiniu, tačiau A. Eigminienę pasiekė ne itin maloni žinia: Vilniaus centre, Gedimino prospekte įsikūrusiam šeimos restoranui dėl avarinės pastato būklės reikia užverti duris. Prireikė šiek tiek laiko, bet dabar verslininkė į ateitį žvelgia optimistiškai, o praėję įvykiai suteikė daug patirties.

Šeimos verslas

Ilgus metus šeimos verslas pašnekovei atrodė tarsi maža sala, kuri tampa gyvenimo būdu.

„Toje salelėje mes tikrai jautėmės saugūs. Nuoširdžiai turėjau sau pripažinti, kad per daugelį metų neįvertinau, jog šeimos verslą gali sugriauti išoriniai faktoriai”,- prisimena moteris.

Vis dėl to, pašnekovė pripažįsta, jog kurti verslą šeimos aplinkoje yra pakankamai sudėtinga ir būtina gebėti įvaldyti tokio verslo speficiką.

Ypač vertinau tai, kad dirbant kartu su šeimos nariais gali visapusiškai jais pasitikėti ir būti tikras, kad iškilus problemai neliksi vienas. Tačiau šis verslas turi ir savo specifiką. Turėjau suprasti, jog vadovauju savo šeimos nariams, kuriuos myliu, tačiau, nepaisant to, turiu išmokti būti griežta, gal net diktatoriška. Tiesiog šeimos nariams kartais yra sunku suvokti, kad versle, kitaip nei namuose, darbai turi būti atlikti šiandien, o ne rytoj. Manau, kad tai psichologinis momentas: šeimos nariams kartais sunku suvokti, kad mamos rolė namuose ir versle yra visiškai skirtinga. O ir man pačiai šiuos du vaidmenis sulydyti į vieną nebuvo paprasta. Mano asmeninė patirtis rodo, kad tai praktiškai neįmanoma. Nors mes ir turėjome susitarimą namuose nekalbėti apie darbą, tačiau jo laikytis nepavyko. Galbūt pavyktų išvengti nuolatinių diskusijų apie darbus, jei būtume turėję geležinių detalių verslą, o ne restoraną. Turiu pripažinti, kad tai išties pakenkė mūsų santykiams”,- atvirauja verslininkė.

Pakenkė aplinkybė

Sėkmingai plėtojamas verslas, kaip teigia pašnekovė, visai komandai buvo tarsi šeimos narys, dėl kurio be jokių abejonių kiekvienas norėjo stengtis. Verslininkė prisimena, kad norint sėkmingai dirbti teko įveikti ir nemažai kliūčių.

„Kūrėme verslą su idėja, norėjome dirbti sau ir jaustis saugūs, tačiau nutiko priešingai. Puikiai žinau, kad dirbant visada yra įvairiu etapų: būta problemų dėl darbuotoju stygiaus, apyvartiniu lėšų trūkumo, taip pat naudojomės ir banko paskolomis. Kai problemos atrodė nutolo, o mūsų investicijos jau turėjo pradėti atsipirkti, pastatų inžinerijos inspektoriai konstatavo, jog pastatas yra avarinės būkles. Dėl rekonstrukcijos darbų turėjome užverti restorano duris. Iš pradžių manėme, jog šis procesas truks mėnesį ar tris, o vėliau sužinojome, kad metus ar net dvejus. Tad teko atleisti samdomus darbuotojus ir išsiskirstyti”,- verslo pabaigą prisimena pašnekovė.

Svarbiausi patarimai šeimų verslams

Šeimos verslą ilgus metus plėtojusi moteris įsitikinusi, jog svarbiausia rasti sutarimą bei ribas tarp namų ir darbo, jeigu kyla noras dirbti ir kurti verslą su savo artimaisiais. Be to, vertėtų įvertinti ir išorines rizikas.

„Visų pirma, tikrai reikėtų apibrėžti, kaip darbe turėtų bendrauti šeimos nariai. Jeigu įmanoma, reikia stengtis laikytis taisyklės namuose nesikalbėti apie darbus. Svarbu atkreipti dėmesį ir į galimas rizikas. Verslininkų šeimos dažnai nori gauti paskolą, o tokiais atvejais bankai neretai siūlo užstatyti turtą. Aš to daryti tikrai nepatarčiau. Smulkieji verslininkai turi įvertinti mokesčių naštą, apskaitos reikalavimus, pagalvoti, ar jie sugebės išlaikyti buhalterį”,-pataria A. Eigminienė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.