SKANUS MAISTAS NEBŪTINAI BRANGUS (#)

Loreta Lileikienė prieš vieną savaitę Šį straipsnį perskaityti užtruks: 2 min. 9 s.
Mindaugas Stanius. Asmeninio albumo nuotr.
Jaunas verslininkas Mindaugas Stanius (20), šiuo metu dar ir studijuojantis Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakultete kūrybinių industrijų specialybę, Kaune įkūrė restoraną „Vermishelis“ ir su savo suburta jauna komanda nori įrodyti, kad kokybiškas ir skanus maistas nebūtinai turi būti brangus. Šio tikslo siekdami dar tik pirmąjį mėnesį, jie sako kiekvieną dieną tobulėjantys ir ieškantys vis geresnių sprendimų ne tik puoselėjant maisto kokybę, bet ir kuriant savitą įvaizdį.
 
Svarbiausia nuoširdumas

Maisto gamybos srityje besidarbuojantis M. Stanius įsitikinęs, kad verslo sėkmei būtinas nuoširdumas, todėl šiuo principu vadovaujasi ir savo darbe: „Neslepiame nieko, ką turėtų žinoti valgantieji, todėl ir kepame vermišelius klientams prieš akis.“
 
Pašnekovas pabrėžia, kad nesiekia užsikelti kartelės aukščiau, nei pajėgtų įvykdyti jo Kauno prekybos miestelyje „Urmas“ veikiantis restoranas. Pasak jo, geriau jau 50 kokybiškai aptarnautų klientų nei 100 bet kaip, skubant tik kuo daugiau parduoti.
 
Be skubos, iš lėto ir palengva M. Stanius tikisi pagausinti ir savo lankytojų būrį. Šiuo metu restorane lankosi ir jaunesni, ir vyresni žmonės, o kiekvieno jų pastabos yra labai svarbios.
 
Pradėjo gaminti pats

Pašnekovas, dar Kauno Antano Smetonos gimnazijoje ypač aktyviai dalyvavęs mokyklos veikloje bei įvairiuose renginiuose ir dvejus metus buvęs gimnazijos prezidentu, šią patirtį dabar vertina kaip labai naudingą ir padėjusią įgyti labai daug naudingos patirties. Jos sukaupė ir dirbdamas įvairius pirmuosius darbus: nuo pagalbinio virtuvės darbuotojo pareigų ir braškių pardavinėjimo turguje iki kitų panašaus pobūdžio sezoninių darbelių.
 
M. Stanius pasakoja, kad idėja pradėti savo verslą kilo gana seniai – maždaug prieš ketverius metus. „Su geriausia drauge kiekvieną dieną per ilgąją pertrauką vis valgydavome greitai paruošiamus makaronus, tačiau po kurio laiko labai pabodo tas pats, todėl pradėjome tobulinti savo makaronus padažais, pagardais ir kt.“, – šypsodamasis prisimena savo gyvenimo situaciją, kuriai pagerinti prasimanyti būdai virto į šį tą daugiau – nuosavą verslą.
 
Pavyko dėl artimųjų palaikymo

Atsiradus galimybei, reikėjo ja pasinaudoti. Tai M. Stanius ir padarė – prieš mėnesį Kaune atidarė restoraną „Vermishelis“. Apie savo patirtį jis sako: „Gavau daug pagalbos ir patarimų iš aplinkinių, generavau idėjas, dariau sprendimus. O toliau buvo tik darbas, darbas, darbas. Kurdamas savo projektą stengiausi nepasakoti savo planų visiems, juos žinojo tik artimieji, o jie visada mane palaikė. Turbūt tik dėl tokio palaikymo įvyko tai, kas įvyko“, – įsitikinęs jaunasis verslininkas. Pasak jo, sunkiausia buvo išmokti ir suprasti tai, su kuo neteko susidurti anksčiau. 
 
Nors makaronų patiekalų gamintojo M. Staniaus nuomone, kiekvienas verslas yra savaip įdomus, savajame jis išskirtų receptūrų kūrimą: kaip tuos pačius makaronus paversti vis kitokiais, gardinant juos įvairiausiais deriniais, kad kiekvienas lankytojas galėtų išsirinkti tai, kas jam patinka labiausiai.
 
Apie restorano pavadinimą įkūrėjas sako, kad norėjo aiškaus ir suprantamo: „Nieko prašmatnaus, pats žodis „Vermishelis“ asmeniškai man patinka savo paprastumu ir skambesiu.“ 
 
Konkurentų nėra, tik bendražygiai
„Nes mūsų visų tikslas toks pats – daryti žmones laimingus, maitinant juos skaniu ir geros kokybės maistu.“
M. Stanius.
Nuosavos veiklos pagrindinis menas, pašnekovo žodžiais, yra verslą visais įmanomais būdais nuolatos tobulinti: suprasti vartotojus, nusistatyti savo tikslus, o svarbiausia – nepamiršti to, kokios idėjos vedamas buvai. Sunkumai, sako M. Stanius, lydi turbūt kiekvieną dieną – kyla vis naujų iššūkių, su kuriais turi susitvarkyti. Didžiausias savo verslo pranašumas, kad gali visas savo jėgas ir dėmesį sutelkti į vieną objektą ir specialiai ar nespecialiai gyventi tuo, o matydamas tobulėjimą džiaugtis.
 
Nei vieno maisto gamintojo „Vermishelio“ sumanytojas nenorėtų vadinti konkurentu, mieliau – bendražygiu: „Nes mūsų visų tikslas toks pats – daryti žmones laimingus, maitinant juos skaniu ir geros kokybės maistu.“
 
Laikytis pirminės idėjos

Vos mėnesį savo nuosavam verslui vadovaujantis vyras, paklaustas apie išmoktas pamokas, pamini dvi pagrindines savo klaidas: „Visų pirma, neturėdamas patirties netikėjau, kad kartais žodinis susitarimas nieko nereiškia, todėl dabar pasirašinėdamas sutartis, pirkdamas prekes ar paslaugas visada reikalauju paslaugos arba prekių gavimo termino, tai yra tikslios datos. O kita – tai vartotojų supratimo niuansai. Ne viskas, kas patinka tau, patiks kitiems.“ 
 
Kalbant apie investicijas, jos nebuvo labai didelės, nes restoranas yra labai mažas. O dėl atsipirkimo M. Stanius svarsto, kad tai tikriausiai natūralu: „Jei žmonės pamėgs mūsų maistą, tai tikėsimės ir greito investicijų atsipirkimo.“
 
Svarbiausias jaunojo verslininko linkėjimas pradedantiesiems būtų toks: „Kurdami ką nors nauja, niekada nepamirškite, kokia buvo pirminė projekto idėja, kokių lūkesčių buvote vedami. Kelias nebus lengvas, bet tikėkite tuo, ką darote.“

blog comments powered by Disqus
© 2011 - 2015 BZN start. Visos teisės saugomos. prenumerata reklama kontaktai