...

Įgyvendino socialinio verslo idėją, skatinančią pasveikti

Verslas

2018.05.31

Autorius: Inga Rauluševičienė

Temos: , .

Įgyvendino socialinio verslo idėją, skatinančią pasveikti

„Vinetu kaimas“ Asmeninio archyvo nuotr.

Mindaugas Timinskas (44), Jurgita Timinskienė (43) ir Deividas Timinskas (24), save apibūdinantys kaip darnią šeimą ir puoselėjantys jos vertybes, įgyvendino socialinio verslo idėją. Jų įkurtas „Vinetu kaimas“ stūkso Šlikių kaime, Klaipėdos rajone, labai patogioje vietovėje vykstant pailsėti į pajūrio kraštą.

Idėja gimė iš aistros pirmykštei muzikai

Pasak „Vinetu kaimo“ bendraįkūrėjo Mindaugo Timinsko, sveikas ir aktyvus gyvenimo būdas, mokymasis iš daug patyrusių dvasinių mokytojų Lietuvoje ir užsienyje paskatino įgyvendinti neįprastą verslo idėją, kuri jau gyvuoja daugiau nei metus. Dažnas savęs pažinimo, vėliau darnaus gyvenimo praktikavimas ilgainiui sustiprino dvasinį, emocinį ir fizinį kūną, o tai padėjo dar labiau atsiskleisti vidiniams pojūčiams. Terapinės meditacijos programos vystymosi pradžią galima įvardyti kaip bandymus kurti muziką ir ją groti pirmykščiais instrumentais, pirma indėnišku būgnu ir dambreliu, o vėliau išsivystė į dar gausesnį jų naudojimą: indėniškais, afrikietiškais būgnais, indėniška fleita, švilpynėmis, skudučiais, skambančiais dubenimis ir puodais, kurie veda prie visapusiškos pusiausvyros ir nuveda į vizijų pasaulį.

Puoselėja indėniškas tradicijas

Muzikos garsų ritualą, terapiją ir meditaciją „Pažinimo ratas“ veda „Vinetu kaimo“ įkūrėjų šeima: Mindaugas, Jurgita ir vyriausias sūnus Deividas. Jame aktyviai puoselėjamos Šiaurės Amerikos indėnų tradicijos, todėl įkurtas gyvosios indėnų istorijos muziejus po atviru dangumi. „Rengiame šventes, įvairias apeigas ir ritualus, vedame edukacijas, ekskursijas, organizuojame aktyvaus ir harmoningo laisvalaikio pramogas vaikams, šeimoms, įmonių kolektyvams. Renginių sąraše jau atsiduria ir tradiciniais tapę renginiai, tokie kaip gamtos šventės ir daugybė kitų, skatinančių atsigręžti į save, šeimą ir tautą“, – atskleidžia „Vinetu kaimo“ bendraįkūrėjis M. Timinskas.

Išrado necheminius vaistus

Sudarant terapijos programą, remiamasi Amerikos indėnų genčių metodika, Azijos šalių bei Sibiro tautų praktika. Senovės žmonės jautė, kad garsai ir muzika magiškai sujungia dviejų erdvių – dangaus ir žemės – galias, taip suvienydami protą ir kūną, sutelkdami dėmesį į esamą situaciją. Garso bangos padėdavo susikaupti, susigrąžinti fizines jėgas ir atrasti dvasinę pusiausvyrą.

 

„Po terapinio muzikos garsų seanso akivaizdžiai juntamas teigiamas poveikis fiziniam kūnui ir psichikai.“

M. Timinskas.

 

„Vinetu kaime“ organizuojamas muzikos garsų ritualas ir meditacija „Pažinimo ratas“ atkuria unikalią archajišką muzikos terapijos praktiką. Ritualo metu veikia keturi gamtos elementai: oras, vanduo, ugnis ir žemė. Muzikos garsų laukas kuriamas naudojant senovinius muzikos instrumentus, surinktus iš keturių žemynų: Amerikos indėnų šamanišką būgną, indėnų fleitą, švilpynę, barškučius, Tibeto dainuojančius dubenis, australišką didžeridu, Rytų šalių varpus bei kitus muzikos instrumentus, skleidžiančius unikalias vibracijas. Muzikos instrumentus papildo obertoninis (sielos) dainavimas.

„Šio muzikinio dvasinio ritualo metu žmogus ypač giliai atsipalaiduoja, leidžiasi į vidinę potyrių kelionę, kurią lydi nuostabūs vaizdiniai ir pojūčiai, randami atsakymai į egzistencinius klausimus, atrandama ramybė ir laimė. Sutelkiamoji ir gydomoji muzikos galia pati svarbiausia. Tai iš pagrindų veikiantis necheminis vaistas, darantis stebuklus ir įkvepiantis veikti. Po terapinio muzikos garsų seanso akivaizdžiai juntamas teigiamas poveikis fiziniam kūnui ir psichikai: išnyksta arba sumažėja skausmas, klausos ir kalbos sutrikimai, protinis ir emocinis stresas, jaučiamas palengvėjimas, energijos antplūdis, pagerėja miego kokybė, geriau sutelkiamas dėmesys, išlaisvinamos kūrybinės galios“, – vardija pašnekovas.

Muzikos garsų terapija padeda pasveikti

Anot M. Timinsko, visame pasaulyje šios praktikos vykdomos jau seniai, užsienyje beveik kiekviena gydymo įstaiga turi muzikos terapijos kabinetus. „Džiaugiamės, kad ir Lietuvoje muzikos garsų terapija žmonės pradeda vis labiau domėtis, kai kuriose gydymo įstaigose pagal galimybes įrengiamos patalpos, kur naudojami muzikos instrumentai, teikdami naudą žmonių gerovei“, – teigia jis.

Didėjantis tempas, staigus artėjimas prie pažangos informacinių technologijų srityje ir informacijos gausa, kurią nėra taip paprasta sugeneruoti ir su ja suspėti, tad dėl šių priežasčių žmogus vis dažniau jaučia nuovargį, išsekimą, o nusiraminti vis rečiau randa laiko. Gyvenimas materialiame pasaulyje atima daug jėgų, tad, norint jas atgauti ir toliau tęsti pradėtus darbus, puikiai tinka muzikos garsų praktikavimo technikos, skirtos būtent vidinei sumaiščiai įveikti ir vidinei pusiausvyrai atkurti.

„Kad atrastum teisingą sprendimą, kaip susikurti savo gyvenimą tokį, kokį norėtum nugyventi, pirmiausia reikia nuraminti protą ir atverti savo širdį, pasikliauti intuicija, išmokti pamilti save ir savo artimą, o tai ir padeda mūsų sukurtas muzikos garsų kelionės projektas „Pažinimo ratas“, – tikina M. Timinskas.

Projekte amžiaus ribų nėra

„Vinetu kaime“ gimęs socialinis muzikos garsų terapijos projektas „Pažinimo ratas“ nuo praėjusios žiemos sėkmingai keliauja po skirtingus Lietuvos miestus bei miestelius, o rezultatai nenustoja džiuginti: aplankyti Klaipėdos senelių, kūdikių, žmonių su negalia namai bei prisidedama prie bendruomenių namų organizuojamų švenčių, kur žmonės teikia pirmumą atsipalaidavimui, naujiems potyriams, naudojant magišką muzikos terapiją. Pats projektas sukurtas pajutus realią naudą tarp artimųjų, todėl sumanyta šia patirtimi pasidalyti ir su kitais.

„Šia terapija mes tiesiogiai padedame žmonėms, kurie negali pasirūpinti savimi. Pasitelkdami muzikos garsų galią, leidžiame jiems pamatyti kitokį pasaulį, suteikti vilties gyventi kokybiškiau, ne tik dvasiškai, bet ir emociškai bei fiziškai. Lankytojai mielai pasirenka leisti meditacinio pobūdžio laisvalaikį, nes tai jiems nauja patirtis, neįprasta, įdomu ir gera, be to, nėra amžiaus ribos. Visas naujienas skelbiame savo svetainėje ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, kur galima iš anksto rezervuoti apsilankymo datas. Vis daugiau atsiranda šios veiklos gerbėjų, kurie retkarčiais suteikia finansinę paramą, kad projektas turėtų tęstinumą“, – džiaugiasi M. Timinskas.

„Jei jums gimė mintis, tai jau yra labai gerai. Lieka tik ją užrašyti ar vizualizuoti, o dar svarbiau tikėti tuo, ką darai, pasitikėti savo galiomis ir mažais žingsneliais eiti tikslo link, kad tai taptų realybe. Jūs patys nustebsite, kad taip įvyks tikras stebuklas, susiklostys tinkamos situacijos ir atsiras reikalingų žmonių, kurie visapusiškai padės įgyvendinti sumanymą, tad jums tereikės puoselėti savo verslo idėją“, – patarimais dalijasi socialinio projekto bendrakūrėjis.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.