...

Lietuvių startuolis išsprendė didžiausią kriptovaliutų rinkos problemą

Verslas

2018.06.26

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Lietuvių startuolis išsprendė didžiausią kriptovaliutų rinkos problemą

Natanas Avidanas. Asmeninio archyvo nuotr.

Vilniečiai Natanas Avidanas (28) ir Dmitrijus Radinas (38) paleido į rinką unikalų startuolį „ORCA Alliance“, kuris sprendžia vieną didžiausių kriptovaliutų rinkos problemų. Pagaliau bus galima kriptolėšas pervesti į įprasta banko (IBAN) sąskaitą. Startuoliui pirmoji transakcija pavyko vos per šešias sekundes.

Suprato poreikį

Iki šiol kriptovaliutų rinkoje nebuvo sprendimų, kurie leistų atlikti momentines kriptovaliutų biržų bei tradicinių valiutų – eurų ar JAV dolerių – operacijas. Didžioji dalis kriptovaliutų biržų savo ekosistemose leidžia operuoti ir prekiauti keičiant vieną kriptovaliutą kita be galimybės konvertuoti į eurus. Tiesa, kai kurios biržos siūlo šią paslaugą ir dabar, tačiau jų įkainiai yra itin aukšti, o pervedimų trukmė netenkina rinkos dalyvių ir užtrunka nuo 24 iki 72 valandų. Naujam lietuviškam startuoliui tai padaryti pavyko gerokai trumpiau nei per minutę. Galimybė greitai konvertuoti kriptovaliutas, laikomas biržose, ir jas pervesti į IBAN sąskaitą sprendžia likvidumo problemas, kamuojančias kriptovaliutomis prekiaujančius asmenis.

„Tiek aš, tiek Dmitrijus, kriptovaliutomis, blokų grandinės (blockchain) technologija pradėjome domėtis seniai ir iš pradžių tapome kriptovaliutų vartotojais. Tada pastebėjome nemažai galimybių, egzistuojantys įrankiai nebuvo ir vis dar nėra patogūs vartotojui, o augant kriptovaliutų rinkai vartotojams tampa vis svarbiau greitai ir patogiai valdyti asmeninius finansus, naudotis skirtingų paslaugų teikėjų teikiamomis paslaugomis vienoje vietoje. Taigi kilo poreikis turėti tokį įrankį, kuris sujungtų kriptovaliutų piniginių, keityklų, bankų paslaugas ir leistų jas valdyti vienu prisijungimu. Kol kas rinkoje tokio įrankio nėra. Taip pat buvo paskelbta Europos antroji mokėjimų direktyva (PSD2), kuri atvėrė kelius į tokias platformas kaip mūsų integruoti ir bankų sąskaitų valdymą. Vartotojų pinigai ir sąskaitos vis dar bus bankuose, kriptovaliutų piniginėse, tačiau juos valdyti, inicijuoti mokėjimus jie galės per mūsų kuriamą platformą, vienoje vietoje matys visų savo lėšų, laikomų skirtingose vietose, balansą“, – sako N. Avidanas.

Siekia aiškumo

Kriptovaliutų rinkos vis dar skamba mistiškai didžiajai daliai auditorijos, todėl, siekiant, kad visuomenė labiau įsitrauktų, susidomėtų ir investuotų, būtina supaprastinti sistemą. Anot N. Avidano, ORCA – tai finansų valdymo platforma, sujungianti finansines institucijas, kriptovaliutų biržas, skaitmenines pinigines ir trečiųjų šalių teikiamas finansines paslaugas.

„Norint, kad kriptovaliutos taptų geriau pasiekiamos, jomis disponuoti ir naudotis turėtų būti lengva ir paprasta. Vienas iš būdų, kaip ORCA ketina tai padaryti, – savo platformoje leisti atlikti greitus pavedimus iš kriptovaliutų biržų į IBAN sąskaitas. Tai turėtų gerokai padidinti kriptovaliutų likvidumą“, – įsitikinęs N. Avidanas.

Dinamiška veikla

Technologinio startuolio plėtra, ypač veikiančio kriptovaliutų srityje, anot ORCA įkūrėjo, yra dinamiška ir jai reikia nuolatinio įdirbio daugelyje sričių. Būtent dėl to, plėtojant ir tobulinant neseniai sukurtą startuolį, siekiama aprėpti didelį spektrą veiklų.

 

„Norint sukurti paklausų produktą, itin svarbu atsižvelgti ir į bendruomenės lūkesčius, komentarus.“

N. Avidanas.

 

„Tuo startuolis, ypač veikiantis kriptovaliutų rinkoje, ir yra ypatingas – daugybė veiksmų turi būti atliekama paraleliai tuo pačiu metu. Šiuo metu aktyviai ruošiamės ICO paskelbimui, taigi nuolat bendraujame su technologijomis besidominčia bendruomene, dalijamės naujienomis, pristatome savo verslo modelį. Finansinių technologijų rinkoje yra nemažai galimybių, tačiau tam, kad jomis pasinaudotum, reikia tikslingai bendradarbiauti su strateginiais partneriais. Tada vartotojui galėsi pasiūlyti patogią ir malonią naudoti programėlę, kuri paremta efektyvia bei veikiančia skaitmenine architektūra. Labai svarbu užtikrinti, kad viskas veiktų sklandžiai ir operatyviai“, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Negana to, taip pat toliau tobulinama ir pati platforma, o tam reikia gilių įžvalgų ir bendro komandos įdirbio.

„Tuo pat metu planuojame darbus su programuotojais, sprendžiame, kurias platformos funkcijas įdiegti pirmas. Norint sukurti paklausų produktą, itin svarbu atsižvelgti ir į bendruomenės lūkesčius, komentarus. Todėl stengiamės visą laiką išlaikyti glaudų kontaktą, informuoti apie projekto progresą bei naujienas“, – atskleidžia pašnekovas.

Prieš startą būkite tikri dėl savo komandos

Sėkmingai startavusio startuolio kūrėjas įsitikinęs, kad be geros komandos to nebūtų pavykę, todėl kiekvienam pradedančiajam, ypač tam, kuris nusprendė sukti į kriptovaliutų pasaulį, pataria gerai įvertinti žmones, kurie eina drauge, ir jų galimybes.

„Manau, kad svarbiausia komanda. Linkiu visiems svarstantiesiems skelbti ICO iš pradžių įsitikinti, ar surinkta komanda yra pajėgi tai padaryti ir darbuotojams priimtina startuolio kultūra: nuolatinė užduočių kaita, daug neužtikrintumo bei lygiagreti hierarchija įmonės viduje“, – pataria N. Avidanas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.