GASTRONOMAMS PRISTATYTA GARDI RIEKĖ (#)

Kornelija Viečaitė prieš 3 mėnesius Šį straipsnį perskaityti užtruks: 2 min. 13 s.
Genadijus Konopliovas ir Eglė Skeiverytė. Asmeninio albumo nuotr.
Maždaug prieš pusantrų metų Žvėryne, Vilniuje, įsikūręs restoranas „RIEKĖ bistro“ tampa tikra atgaiva žmonėms, ten užsukantiems papietauti darbo dienomis arba tiesiog norintiems su šeima jaukiai praleisti vakarą. Restorano įkūrėjas vilnietis Genadijus Konopliovas ir jo partnerė Eglė Skeiverytė stengiasi lietuviams pasiūlyti originalius patiekalus, skanų maistą ir jaukius vasaros vakarus restorano terasoje prie grilio.
 
Virtuvėje jaučiasi geriausiai

Galvoti apie nuosavą restoraną G. Konopliovas pradėjo dar dirbdamas Airijoje. Ten sukaupė ilgą – net dvidešimties metų – patirtį šioje srityje. Jo verslo ir gyvenimo partnerė Eglė, kilusi iš Pakruojo, maitinimo sektoriuje taip pat ne naujokė – aptarnavimo srityje dirba jau beveik aštuonerius metus. Ją vyras vadina tikra profesionale ir negaili pagyrų: „Abu nenuilstame, darome. Žilstame, bet vis vien darome.“

Restorano savininkas tikina tokio verslo ėmęsis todėl, kad tai išmano geriausiai. „Dirbdamas kavinėje, restorane, net ir virtuvėje, nuolat matai, kokia ten tvarka, kaip viskas vyksta, koks judėjimas, žinai beveik visus niuansus, žinoma, išskyrus administracinius. Keisti profesijos negalėčiau, nes po savaitės nebuvimo virtuvėje pasiilgstu to darbo, užsinoriu padirbėti virtuvėje su peiliu“, – juokiasi jis.
 
Duobėtas pradžios kelias

Apie restorano kūrimą paklaustas G. Konopliovas prisimena sunkią pradžią: rūpesčiai dėl leidimų (kai kuriuos „RIEKĖ bistro“ perėmė iš nuomojamų patalpų), nuo pirmos dienos skiriami didžiuliai mokesčiai, smukdantys verslą. Pašnekovas sako norintis, kad Lietuva pasimokytų iš Vakarų Europos šalių, kuriose pirmuosius metus leidžiama dirbti be jokių mokesčių, netgi suteikiamas buhalteris, kuris naujakurį verslininką ar įkūrėją moko arba už jį dirba. Antraisiais metais, jei pasiekta tam tikra pelno riba, mokesčių suma sumažinama perpus ir dar pusmetį padeda tvarkytis minėtasis buhalteris.
„Todėl stengiuosi įtraukti į valgiaraštį išradingesnių patiekalų, sumanyti įvairių pramogų svečiams ir taip prikviesti žmonių.“
G. Konopliovas.
Restorano „RIEKĖ bistro“ įkūrėjas sako, kad šiuo metu jie stengiasi išlaikyti gerą lygį, kovoja dėl kiekvieno kliento. Situaciją apsunkina restorano vieta – „RIEKĖ bistro“ įkurta ne Vilniaus centre, o kai pasibaigus vasarai ištuštėja lauko terasa, tenka persikelti į pusrūsį. „Žmones ten nelabai traukia“, – sako G. Konopliovas, nors, žiūrint į nuo sienos į svečius žvelgiantį stilizuotą Woody Alleno portretą, sunku patikėti. „Todėl stengiuosi įtraukti į valgiaraštį išradingesnių patiekalų, sumanyti įvairių pramogų svečiams ir taip prikviesti žmonių“, – aiškina savininkas.
 
Nori išsiplėsti

Virtuvės šefas sako, kad „RIEKĖ bistro“ dabar ieško galimybių persikelti kitur arba išsiplėsti, tačiau ir tai nėra labai lengva. Laisvų patalpų variantai, nors labai žavi savo vieta, įkūrėjo netraukia dėl itin aukštų nuomos kainų. G. Konopliovas pajuokauja, kad, kartu sudėjus mokesčius, algas darbuotojams, išlaidas gėrimams ir maistui, nelabai lieka pinigų net nusipirkti sau gražius sportinius batelius. „Idealiame scenarijuje kavinė turėtų būti pilna nuo darbo pradžios iki užsidarymo, nė vienas staliukas negalėtų būti tuščias, o prie durų visada turėtų laukti eilė, tada įmanoma uždirbti“, – aiškina jis. Įkūrėjas norėtų, kad, radus kitas patalpas, pagrindinis pelnas būtų generuojamas ten, o Žvėryne esantis restoranas būtų antrinis.
 
Konkurencija – tik į gera

Nieko keista, kad maitinimo įstaigų verslas yra labai konkurencingas. Kad išlaikytum klientus, reikia neužmigti ant laurų ir būti labai išradingam. G. Konopliovas stengiasi nuolat stebinti savo svečius. „Beveik kasdien sėdžiu ir laužau galvą, ką įdomaus pasiūlyti, kad klientas būtų patenkintas. Taip darydamas pamažu baigiu per daug išlepinti savo klientus“, – juokiasi restorano įkūrėjas. Čia pat jis pateikia ir įdomų faktą: retas šio restorano svečias užsisako alkoholio, todėl įkūrėjai daro prielaidą, jog „RIEKĖ bistro“ lankytojams įdomus dėl siūlomo maisto. Visi šie faktoriai skatina ir pačiam kelti didesnius reikalavimus maistui bei pažindinti žmones su įdomesniais, retesniais ingredientais, tad pašnekovas sako, jog tai tik į gera.
 
Linki daug pinigų

Po ilgų metų darbo Airijoje G. Konopliovas pripažįsta, kad užsienis stipriai pakeičia žmones, jų požiūrį. „Jei nebūčiau išvažiavęs, galbūt dabar būčiau chuliganas, bandantis prasukti kokius reikalus, – atvirai sako jis. – Bet mes dirbame sąžiningai, mokame mokesčius. Net jei tai reiškia, kad atiduodame didžiąją dalį pelno.“

Galvojantiesiems apie nuosavą restoraną verslininkas pataria sukaupti labai daug pažinčių visose srityse, nes prireiks visapusiškų žinių. „Dėl tiekėjų galite nesijaudinti, jie ateis patys“, – šypsodamas sako jis. Taip pat restorano savininkas linki stiprių nervų bei daug pinigų. „Jei manote, kad atidarysite restoraną ar kavinę su 50 tūkst. eurų, klystate – prireiks trigubai didesnės sumos, net jei manote viską apskaičiavę centų tikslumu. Nedarykite visko bet kaip. Atrodo paprasta: nuvažiuoti į IKEA, supirkti baldus ir blynas iškeptas. Bet iš patirties galiu pasakyti, kad pirmasis blynas visada būna prisvilęs“, – moko restorano „RIEKĖ bistro“ šefas.

blog comments powered by Disqus
© 2011 - 2018 BZN start. Visos teisės saugomos. prenumerata reklama kontaktai