...

Verslo idėja gimė rengiant disertaciją

Verslas

2018.08.31

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Verslo idėja gimė rengiant disertaciją

Mantas Venslauskas. Asmeninio albumo nuotr.

Kaunietis dr. Mantas Venslauskas – pažangaus, apdovanojimų pelniusio startuolio „Fidens“ kūrėjas. Startuolio sukurti prietaisai vos per kelias minutes palengvina gyvenimą žmonėms, kuriuos vargina rankų drebėjimas ar artrito keliami skausmai.

Nevalingas rankų drebėjimas kamuoja apie 1 proc. pasaulio gyventojų ir, nors medikai tai laiko nesudėtingu sveikatos sutrikimu, jis gali stipriai kenkti žmogaus gyvenimo kokybei. Sutrikdomi elementarūs kasdieniai veiksmai, tokie kaip vandens pylimas, rašymas ar net valgymas. Tai viena problemų, kurias sprendžia dr. M. Venslausko komandos inovacijos.

Lietuvoje per mažai inovacijų

Pašnekovas pasakoja, kad į nevalingo rankų drebėjimo, mokslinėje literatūroje vadinamo tremoru, problemą dėmesį jis atkreipė dar vaikystėje, kai šią problemą turintis jo senelis išgyveno ligos keliamus simptomus. Dr. M. Venslauskas teigia dar tada supratęs, kad vertėtų sukurti prietaisą, kuris galėtų tokiems žmonėms padėti kasdienėse situacijose. Prabėgus keleriems metams, jis nusprendė imtis darbo.

 

„Man visada atrodė ir net dabar taip atrodo, kad Lietuvoje per mažai inovacijų pasiekia rinką.“

M. Venslauskas.

 

„Jau rašant mokslinę disertaciją, atsirado būsimo prietaiso technologiniai pavyzdžiai, sukūrėme pirmuosius prototipus. Tuomet dirbdamas pastebėjau, kad kuriant tokį prietaisą vien universitete, kur supa iš esmės vienos srities specialistai, jaučiamas kitų sričių kompetencijų trūkumas, o procesai gerokai užtrunka. Idėjos realizavimas tampa arba labai sudėtingas, arba gresia virsti produktu, kuris tiesiog atguls į lentynas ir liks ten gulėti. Žinoma, tai, ką pavyko sukurti disertacijos metu, buvo gan toli nuo to, ką turime šiandien: prietaiso kūrimas prasidėjo nuo mechanikos, o iki dabartinio „ViLim Ball“ atsiradimo dar trūko ir elektronikos, ir valdymo, ir medicinos žinių“, – sako dr. M. Venslauskas.

Žinių stoka nesustabdė, o paskatino kurti įmonę ir ieškoti komandos narių, galinčių užpildyti žinių spragas. Taip susibūrė šešių asmenų komanda, nešanti į Lietuvą itin visuomenei naudingas inovacijas.

„Man visada atrodė ir net dabar taip atrodo, kad Lietuvoje per mažai inovacijų pasiekia rinką. Nors tam yra visos galimybės, bet trūksta noro ir entuziazmo. Taip pat manau, kad mokslo komercializavimas iki šiol Lietuvoje per menkai plėtojamas ir įgyvendinamas: galintieji tai daryti prisikuria sau kliūčių ir baimių, na, o man tai tapo papildomu iššūkiu ir motyvacija – paimti ir padaryti pačiam, prisijungti prie būrio mokslininkų, kurie pasuko verslo link ir sėkmingai dirbo“, – teigia pašnekovas.

Realus produktas

Nuo idėjos užuomazgų iki sėkmingo produkto komercializavimo prabėga nemažai laiko. Vis dėlto komandos vizija – tapti rimtais pasaulinės rinkos žaidėjais, o didžiausia motyvacija – įrodyti sau ir kitiems, kad mokslo komercializavimas yra aktualus, svarbus ir keičia gyvenimą.

„Šiuo metu mūsų pagrindinis produktas yra kamuoliukas „ViLim Ball“, skirtas rankų drebėjimui bei sąstingiui mažinti. Nors dar negaminamas masiškai, bet jau visiškai išbaigtas prietaisas parduodamas Lietuvos rinkoje. Tai kol kas mūsų pagrindinis produktas, į kurį orientuojamės ir šiuo metu žengiame visus reikiamus žingsnius, kad jį sertifikuotume kaip medicininį produktą. Kamuoliukas turi dvi versijas: vieną, skirtą tremorui (rankų drebėjimui), o kitą – artritui ir sąnarių ligų sukeltoms problemoms mažinti“, – pristato pašnekovas.

Komanda neapsiriboja vienu medicininiu įrenginiu. Jie sukūrė dar vieną pagalbinę priemonę žmonėms, kenčiantiems nuo sąnarių ligų. Šioji kol kas nekomercializuota ir išgyvena bandymų stadiją.

„Antrasis produktas – grynai medicininis. Tai ultragarsinė apyrankė, skirta sąnarių ligomis sergantiems žmonėmis. Nors apyrankės prototipas jau yra sukurtas, bet atsirasti rinkoje ji galės tik atlikus klinikinius tyrimus, kurie netrukus prasidės Respublikinėje Kauno ligoninėje.“

Sulaukė sėkmės

Sunkus darbas ir inovacijų sklaida neliko nepastebėta. Startuolis jau gali pasigirti ne tik realiai sukurtu produktu, bet ir pirmaisiais pasiekimais, laimėjimais bei galimybe dalyvauti pažangiame akceleratoriuje.

„Paramą iš „Kauno startuolių“ gavome du kartus. Patį pirmąjį kartą, tuomet dar dirbdamas visai vienas, už gautus kelis tūkstančius eurų sugebėjau pasigaminti prototipą, kurį jau galėjau demonstruoti, duoti žmonėms pačiupinėti ir pajusti, kaip prietaisas veikia. Tiesa, vėliau tas įrenginys kardinaliai pasikeitė, kol virto dabartiniu kamuoliuku. Antrą kartą, dalyvaudami konkurse su apyranke „ViLiMed“, prototipą jau turėjome. Mums svarbiausia buvo pasiruošti klinikiniams tyrimams, susikurti dizainą, produkto vizualizacijas, pramoninius brėžinius, pagal kuriuos būtų galima pradėti masinę apyrankės gamybą“, – džiaugiasi dr. M. Venslauskas.

Be to, visai neseniai komandai „Fidens“ nusišypsojo sėkmė ir jie laimėjo verslo akceleravimo programą „Open Accelerator“ Milane. Visavertį gyvenimą nuo esencialinio tremoro kenčiantiems pacientams grąžinantis prietaisas sužavėjo žinomą Italijos farmacijos ir chemijos industrijos korporaciją „Zambon“. Iš 78 įmonių ir tyrėjų grupių, pasiūliusių inovatyvius sprendimus centrinės nervų sistemos ir kvėpavimo ligų terapijai, biotechnologai į perspektyviausiųjų dvyliktuką įtraukė būtent šį įrenginį sukūrusią komandą „Fidens“.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.